نویسنده : علی زنداکبری
شاید بهترین تفسیر برای توضیح این انیمیشن متفاوت بودن باشد. کمدی-ماجراجویانه وندل و وایلد توسط هنری سیلک انیمیشن کار با تجربه بهخصوص در سبک استاپ موشن، جوردن پیل کارگردان آثار خلاقانهای همچون برو بیرون، ما و نوچ و نویسنده نوجو و گزیدهکار کلی مک لئود چاپمن نوشته شده است. آنها با تلفیق استعاره، واقعیت و رویاپردازی انیمیشن جذابی را به رشتهی تحریر درآوردهاند که هنری سیلک کهنهکار به خوبی آن را کارگردانی کرده است.
درباره کارگردان انیمیشن وندل و وایلد
هنری سیلک کارگردان شناخته شده دنیای انیمیشن، سی سال پیش در سال ۱۹۹۳ با انیمیشن بهیادماندنی «کابوس قبل از کریسمس» به دنیای فانتزی انیمیشن پا گذاشت. تیم همکار او در فیلمنامهنویسی نقطهقوت او در ساخت این انیمیشن بود او با تیم برتون، کارگردان شهیر در این انیمیشن فیلمنامهای خوب را در رقابت با کارگردانان دیگر به دست آورد (برتون علاوه بر نویسندگی تهیهکنندگی را نیز بر عهده داشت.) موفقیت فیلم برای همه غیرمنتظره بود اما راه سیلک را در دنیای انیمیشن باز کرد. دنی الفمن (موسیقی ساز) و کاترین اوهارا از صداپیشگان معروف این انیمیشن بودند؛ اثر بعدی او نیز موفقیتآمیز بود. “جیمز و هلوی غولپیکر” با صدای سوزان ساراندون، ریچارد درایفوس و دیوید تولیس موفقیتهای قبلی او را تکرار کرد. در سال ۲۰۱۰ او با انیمیشن کارولاین نامزد اسکار شد که صدای داکوتا فانینگ و تری هچر برای شخصیتهایش در نظر گرفته شده بود و حالا انیمیشن «وندل و وایلد» تازهترین اثر اوست که مانند آثار قبلی او به روش استاپموشن ساخته شده است.
روش استاپ موشن چیست؟
حال که در مورد ساخت یک انیمیشن با روشی خاص صحبت می کنیم بد نیست اطاعاتی در مورد این نوع تکنیک ساخت اطلاعات سادهای هم بیاموزیم. روش استاپ موشن برای انیمیشنسازی روش سختی است و زمان زیادی صرف ساخت انیمیشن می شود در این روش هر شی را در هر قاب به صورت ثابت فیلمبرداری نموده و سپس در یک قاب دیگر حرکت بعدی را ثبت مینمایند سپس کلیه فریمها را پشت سر هم قرار می دهند تا حرکت اشیاء یا کاراکترها به صورت عادی جلوه نموده و جان گیرد. بسیاری از انیمیشنهایی که جزئیات آن به صورت خمیری به نظر میرسند از این نوع ساخت استفاده کردهاند.
آیا انیمیشن وندل و وایلد برای کودکان مناسب است؟
برخلاف تصور عموم که هر انیمیشن را برای کودکان میدانند، بسیاری از مضامینی که موضوع یک انیمیشن را تشکیل میدهد میتواند فقط مخصوص به بزرگسالان باشد. انیمیشن «وندل و وایلد» به علت مضمون داستان و پیچیدگیهای روایی بیشتر برای قشر نوجوان به بالا توصیه میگردد چراکه درام شکل گرفته اثر بر پایه یک تراژدیست که شخصیت کودک فیلم مقصر آن است. کشته شدن پدر و مادر کت به علت جیغ او در هنگامی است که کرم دو سری را در سیبش میبیند و پدر او با ازدست دادن کنترل خودرو موجب پرتاب آن از روی پل به درون یک رودخانه میشود. این حادثه باعث شده که کت از این موضوع احساس گناه نموده و به دختری تنها، عصبی، منزوی و ترسو بدل شود.
از سوی دیگر مدرسهای که کت در آن تحصیل میکرد، یک مدرسه کاتولیکی است که هدایت آن برعهدهی پدر بستس بوده و او نیز شخصیت فاسدی دارد که با خانواده منفی قصه، خانواده کلکسون نیز در ارتباط است. همهی اینها در حالیست که کت بهعنوان شخصیت اصلی و قهرمان قصه در ازای بازگشت والدینش به این دنیا قول میدهد تا ابد در خدمت شیطان باشد! این در حالی است که لقب او در این انیمیشن «دوشیزه جهنمی» است! از این رو با توجه به آنکه مسئله مرگ و زندگی بهعنوان موضوع یک انیمیشن خیلی عادی به تصویر در نیامده و نه در طراحی چهره و نه در طراحی داستان به صورت تفکیک شده و واضح تشریح نشده لذا مخاطبین آن باید در سطحی باشند که آن را در قالب یک داستان تخیلی تشخیص دهند و صورت مسئله را چندان جدی نگیرند؛ لذا بهتر است نوجوانان پانزده سال به بالا این انیمیشن را ببینند ونه کوچکتر از این سن.
- بیشتر بخوانید
- معرفی و نقد انیمیشن «قرمز شدن» Turning Red 2022
- معرفی و نقد فیلم «پینوکیو» Pinocchio 2022 به کارگردانی گیرمو دل تورو
- IMDB Wendell & Wild: 6.4
شرح وقایع انیمیشن
قصه پر از وقایع و اتفاقات متعدد است و البته کاراکترهای متفاوت که به تدریج مخاطب با آنها آشنا میشود. انیمیشن چهار سطح روایی دارد: اول داستان کت، دوم داستان وندل و وایلد، سوم خانواده کلکسونها و چهارم وقایعی که سه داستان قبلی را به یکدیگر ارتباط میدهند.
روایت اول- داستان کت: کت و والدینش در شهر راست بنک زندگی میکنند، پدر کت (با صدای گری گیتوود) صاحب کارخانه نوشیدنیسازی است که خانوادهی متمول کلکسون اصرار به خرید آن دارند ولی پدر کت (دلروی) زیر بار فشار برای فروش این کارخانه نمیرود. در یک روز طوفانی هنگامی که پدر کت در حال رانندگی است، کت با گاز زدن یک دسر کرمی را در آن دیده، می ترسد و با جیغی باعث حواسپرتی پدرش شده و در نتیجه خودرو آنها به رودخانه سقوط میکند. مادر کت موفق می شود او را به خارج از خودرو هدایت نماید، اما خود و همسرش در این واقعه از دست میروند. بعد از این حادثه، کت خود را مقصر مرگ والدینش دانسته و به علت رفتارهای پرخاشگرانه و نابههنجارش در مدرسه به زندان کودکان منتقل میگردد.
پنج سال بعد خانم هانتر(با صدای تانتو کاردینال) که خانواده کت را به خوبی میشناخته واسطه میشود تا پدربستس (با صدای جیمز هونگ) مدیر مدرسه کاتولیک دخترانه آر بی سی، کت را به این مدرسه منتقل کند. کت به زودی متوجه می شود که وارد مدرسه عادی نشده است و بعد از طی وقایعی روی دست کت علامتی شبیه به جمجمه ظاهر می شود، یکی از کارکنان مدرسه با نام خواهر هلی (با صدای آنجلا بست) طی آموزههای خود به کت میگوید که ظهور این علامت نشان میدهد که او یک دوشیزه جهنمی است.
روایت دوم-وندل و وایلد: دو برادر شیطان به نامهای وندل(با صدای کیگان مایکل کی) و وایلد( با صدای جوردن پیل) در حال خدمت به ارباب شرور خود بوفالو بلزر (با صدای وینگ ریمز) بوده و میخواهند بدون اجازهی او وارد دنیای زندهها شوند اما برای اینکار یک انسان باید انها را احضار نماید. آنها به خواب کت آمده و از او می خواهند تا کار احضارشان را انجام داده و تا ابد در خدمتشان باشد و در ازای آن هرچه کت بخواهد برآورده میکنند، کت موافقت کرده و در ازای آن بازگشت والدینش را از مرگ طلب میکند.
روایت سوم-خانواده کلکسون: خانواده کلکسون نقش منفی داستان را دارند. آنها طی یک نقشه از پیش طراحی شده و طی چند سال شهر راست بنک و کارخانه آن را آتش میزنند تا زندانهای خصوصی خود را بسازند.
روایت چهارم-وقایعی ارتباط دهنده سه روایت قبل: در طول داستان طی اتفاقات متعدد وندل و وایلد وارد دنیای زنده ها شده و برای مدتی با کلکسونها هم دست می شوند اما در نهایت آنها به کت کمک میکنند تا در مقابل کلکسونها بایستد.
چرا باید وندل و وایلد را ببینیم؟
همانطور که در ابتدای این یادداشت ذکر شد این انیمیشن از دیگر همتاهای خود متفاوت است. داستان این انیمیشن میتوانست یک فیلم سینمائی ماجراجویانه ترسناک با رویکرد فانتزی باشد تا یک انیمیشن، اما هنری سیلک کارگردان جسوری است که تجربههای نوآورانه را دوست دارد. زوایای دوربین، پویایی داستان، جذابیت کاراکترها، طراحی شخصیتها و … همگی مخاطب را صدوپنج دقیقه با خود همراه میکند.