بهترین فیلم های کمدی سینمای ایران تا سال ۱۴۰۰

ژانر طنز یا کمدی یکی از ژانرهای محبوب در سینمای جهان و ایران محسوب می‌شود. این ژانر نیز مانند همه‌ی ژانرها دارای عناصر و المان‌هایی است که از قواعد این ژانر به حساب می‌آید. فیلم کمدی یا طنز سرشار از لحظات مفرح و خنده‌داری است که خنده را بر لبان تماشاگران می‌نشاند. هرچند دسته‌ای از آثار طنز هستند که می‌توان آنها را در زمره‌ی آثار طنز سیاه یا طنز تلخ در نظر آورد، آثاری که تماشاگران در ابتدا می‌خندند ولی در پس آن حقیقتی نهفته است که تماشاگر را به فکر فرو می‌برد. در ادامه مروری بر بهترین فیلم های سینمایی کمدی ایرانی می‌کنیم.

 

«ورود آقایان ممنوع»

ورود آقایان ممنوع

  • کارگردان: رامبد جوان
  • سال تولید: ۱۳۸۹

«ورود آقایان ممنوع» از موفق‌­ترین فیلم­‌های کمدی ایرانی ا­ست. این فیلم چه در جشنواره‌ی فیلم فجر و چه در اکران عمومی با استقبال تماشاگران مواجه شد و از سوی منتقدان هم نقدهای مثبتی دریافت کرد. ویشکا آسایش هم برای بازی در نقش خانم دارابی(که همچنان یکی از متفاوت­‌ترین نقش­‌های کارنامه‌­ی کاری­‌اش به شمار می­‌آید) سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن را به دست آورد.

«ورود آقایان ممنوع» ماجرای خانم دارابی مدیر جدی و سختگیر یک مدرسه­‌ی دخترانه ا­‌ست که از سر اجبار و خلاف عقاید شخصی و اصول کاری­‌اش مجبور به استخدام آقای جبلی(رضا عطاران) دبیر شیمی شده و از این­جا تلاش دانش‌­آموزان المپیاد شیمی آغاز می­‌شود تا علاقه‌­ای میان خانم دارابی و آقای جبلی به‌­وجود آورند و همین تلاش موقعیت­‌های کمدی بسیاری را ایجاد می­‌کند.

به گفته­‌ی پیمان قاسم‌­خانی فیلم­نامه­‌ی «ورود آقایان ممنوع» بیست بار بازنویسی شده تا به لحن نهایی رسیده است. قاسم­‌خانی در پی همکاری موفقیت­‌آمیزی که با منوچهر محمدی در «مارمولک» تجربه کرده بود، ابتدا فیلم­نامه‌­ی «ورود آقایان ممنوع» را در اختیار او گذاشت اما در نهایت تهیه­‌کنندگی فیلم به علی سرتیپی و کارگردانی آن به­‌‌جای مرضیه برومند به رامبد جوان رسید. فیلم جز افتی که در میانه‌ی آن اتفاق میافتد (ظاهرا به دلیل آن­که چیزی که در فیلم­نامه بوده در اجرا به درستی درنیامده) لحن یک‌دستی دارد. شوخی­‌ها درست و به­‌جا نوشته و اجرا شده‌اند؛ نمونه‌­اش سکانسی که عطاران جوک تعریف می‌­کند و تلاش­‌هایی که برای جلب توجه خانم دارابی انجام می‌­دهد. «ورود آقایان ممنوع» در میان آثار کمدی رامبد جوان یک سر و گردن بالاتر از سایرین ایستاده و این جایگاه قطعا تاثیر فیلم‌نامه­‌ی پیمان قاسم­خانی ا­‌ست.

 

«نهنگ عنبر»

نهنگ عنبر

  • کارگردان: سامان مقدم
  • سال تولید: ۱۳۹۳

«نهنگ عنبر» پس از «مکس» دومین تجربه­‌ی سامان مقدم در ژانر کمدی­ است. این فیلم به سراغ دهه‌­های پنجاه و شصت و نوستالژی آن سال­‌ها رفته، چیزی که در هر فیلم و هر شرایطی برای مخاطب امروزی جذاب است؛ اتفاقی که بعد از این فیلم بارها تکرار شد و در «نهنگ عنبر» دو با سر و شکل جدی­‌تر ادامه پیدا کرد. «نهنگ عنبر» داستان عشق ارژنگ صنوبر(رضا عطاران) به رویا(مهناز افشار) است؛ عشقی که سال­‌ها ادامه دارد و حداقل در قسمت اول به سرانجام نمی­‌رسد. فیلم به همان اندازه که در ترسیم دهه‌­های گذشته و اتفاقات نوستالژی آن دوران (چه در انتخاب موسیقی، اشاره به ممنوعیت دستگاه ویدیو و …) موفق عمل می­‌کند، وقتی به دوران حال می­‌رسد از نفس میافتد و جانی ندارد.

«نهنگ عنبر» هم درست مثل بسیاری از کمدی­‌های دهه­‌ی نود تا حد زیادی مدیون بازی رضا عطاران است که موقعیت­‌های بسیار ساده را به خنده­‌دارترین شکل ممکن اجرا کرده و مخاطب را با خود همراه می­‌کند. نهنگ عنبر در گیشه بسیار موفق عمل کرد و با استقبال بسیار خوبی از سوی مخاطبان روبه‌­رو شد.

 

«نهنگ عنبر سلکشن رویا»

نهنگ عنبر۲

  • کارگردان : سامان مقدم
  • سال تولید: ۱۳۹۵

ارژنگ و رویا این‌­بار در میان­سالی(و نزدیک به پیری) به هم رسیده‌­اند و برای برگزاری مراسم ازدواجشان عازم شمال هستند. در این میان مقدم به سراغ فرمول موفق قسمت اول فیلم رفته و در فلاش‌­بک­‌هایی به گذشته‌­ی ارژنگ و رویا در دهه­‌ی شصت، این­بار با حضور پررنگ‌­تر دوستان آنها (ویشکا آسایش که در قسمت اول هم حضور داشت و حسام نواب ­صفوی) پرداخته است. فیلم در مقایسه با قسمت اول حذفیات بیشتری دارد(به­ ویژه سکانس رقص شخصیت‌­ها با تریلر مایکل جکسون) و حتی مقدم در اولین اکران خصوصی فیلم به این مساله اشاره کرد”چیزی که امروز می­بینید، لاشه­‌ی فیلم ماست”.

قسمت دوم «نهنگ عنبر» به نسبت قسمت اول از انسجام کمتری برخوردار است و بیشتر بر همان بازگشت به گذشته­‌ای تاکید دارد که در قسمت اول از مخاطب واکنش خوبی گرفته بود. هر چند در قسمت اول هم فیلم­نامه کم­‌جان بود و از عدم پرداخت کافی ضربه­ خورده بود اما این مشکل در قسمت دوم پررنگ­‌تر است. «نهنگ عنبر» دو از پرفروش‌­ترین فیلم­‌های سینمای ایران است که در چند روز اولیه‌­ی اکران، رکورد فروش را جابه‌­جا کرد.

 

«خوب بد جلف»

خوب بد جلف

  • کارگردان: پیمان قاسم­خانی
  • سال تولید: ۱۳۹۴

ردپای پیمان قاسم­ خانی همواره در بسیاری از آثار موفق کمدی سینمایی و تلویزیونی به چشم می­خورد؛ پاورچین، شب­های برره، ساختمان پزشکان و … من زمین را دوست دارم، نان عشق موتور ۱۰۰۰، مارمولک، سن­پطرزبورگ، ورود آقایان ممنوع و … پیمان قاسم­خانی پس از بیست‌ و سه سال فعالیت در سینمای ایران بالاخره اولین فیلم خود را کارگردانی کرد. پژمان جمشیدی و سام درخشانی برای بازی در نقش دو پلیس در فیلمی به کارگردانی مانی حقیقی مدت کوتاهی با سرگرد شادمان(حمید فرخ‌­نژاد) همراه می­‌شوند تا اصول ابتدایی را از او بیاموزند اما ناخواسته وارد ماجرای دیگری می‌­شوند.

زوج جمشیدی/درخشانی که در سریال پژمان تا حدودی موفق عمل کرده بودند (هر چند چه در سریال پژمان و چه در این فیلم پژمان جمشیدی چند سر و گردن بالاتر از سام درخشانی­ است)، این‌­بار در کنار حمید فرخ­‌نژاد به تعادل رسیده‌­اند. پژمان و سام همان زوج ساده(و تا حدودی خنگ) سریال پژمان هستند که با سادگی(و البته حماقت) بیش از حدشان در مواجهه با کارگردان(مانی حقیقی) موقعیت­‌های بامزه­ای خلق می­‌کنند. هر چند «خوب بد جلف» بدون استفاده از شوخی‌­های سطحی(و البته با دست­کم نگرفتن مخاطب) به­‌جا و به­‌اندازه از مخاطب خنده می­‌گیرد اما انتظاری را که از ذهن خلاق و توانای پیمان قاسم­‌خانی وجود دارد به­‌طور صد در صد برآورده نمی‌­کند با این وجود فیلم با استقبال تماشاگران روبه‌رو شد و به فروش خوبی دست پیدا کرد تا در نهایت به‌عنوان اولین تجربه­‌ی کارگردانی پیمان قاسم‌­خانی نمره­‌ی قابل­ قبولی کسب کند.

 

«خوب بد جلف: ارتش سری»

خوب بد جلف۲

  • کارگردان: پیمان قاسم­‌خانی
  • سال تولید: ۱۳۹۸

دومین قسمت «خوب بد جلف» بیش از فیلم پیشین متکی بر سادگی(شما بخوانید حماقت!) دو شخصیت اصلی پیش می­‌رود. این­‌بار پژمان و سام نه‌تنها موقعیت خطرناک و پیچیده­ای را که گرفتارش شده‌­اند را درک نمی­‌کنند، بلکه دیگران را هم در این بازی با خود همراه می‌­کنند. فیلم به نسبت قسمت اول به کمدی­‌های هالیوودی شباهت بیشتری دارد. اگر سرگرد شادمان(حمید فرخ‌­نژاد) در قسمت ابتدایی شخصیتی کاملا جدی نداشت و در موقعیت­‌های کمدی واکنش­‌های بامزه‌­ای از خود نشان می‌­داد، این­‌بار فربد مولیان(حامد کمیلی) با پیشینه‌­ای که قاسم‌­خانی از او برای مخاطب ساخته نه‌تنها ذره‌­ای شوخی ندارد بلکه کاملا جدی و حتی خطرناک است.

شاید همین جدی بودن کمیلی در کنار خنگ‌بازی‌های بیش از حد دو شخصیت اصلی در بعضی سکانس‌­ها موقعیت­‌های کمدی خوبی خلق می­‌کند که چند قدمی از قسمت ابتدایی فیلم جلوتر هستند. «خوب بد جلف» پس از جشنواره‌ی فیلم فجر اکران شد اما با جدی شدن بیماری کرونا و تعطیلی سینماها اکران آن متوقف و در نهایت چند ماه بعد به­‌صورت آنلاین اکران شد.

 

«اکسیدان»

اکسیدان

  • کارگردان: حامد محمدی
  • سال تولید: ۱۳۹۵

اصلان(جواد عزتی) برای گرفتن ویزای اروپا و رسیدن به نامزدش(لیندا کیانی) که بی­‌خبر از او رفته دست به هر کاری می­‌زند و در این راه بهمن(امیر جعفری) با او همراه می­‌شود. فیلم با نگاه مستقیم به گیشه ساخته شده است. حامد محمدی در سینما پیش از «اکسیدان» چند فیلمنامه­‌ی جدی نوشته و فیلم «فرشته­‌ها با هم می­‌آیند» را نیز کارگردانی کرده است. اکسیدان بر اساس یک منطق قوی پیش نمی­‌رود و در بسیاری از موقعیت­‌ها سطحی عمل می‌­کند و نشان می‌­دهد خنده گرفتن از مخاطب در اولویت قرار داشته و بس.

این فیلم در اشاره­‌هایی گذرا و سریع به راه­‌هایی که برای گرفتن ویزا وجود دارد پرداخته اما در نهایت هر یک را در سطح رها کرده است. کنار هم قرار گرفتن جواد عزتی، امیر جعفری و البته شبنم مقدمی (که در کوتاه­‌ترین زمان ممکن هم، معمولا بیش از سایر بازیگران هر فیلمی به چشم می­‌آید) موقعیت‌­های کمدی کم­‌جانِ فیلم را چند پله ارتقا داده است. به‌ظاهر در کنار تمامی حذفیات، نقش شهره(شبنم مقدمی) بیش از سایر نقش‌­ها کوتاه شده و فیلم همچون چند کمدی پرفروش دیگر باز هم از فیلمنامه ضربه خورده با این وجود در گیشه به فروش خوبی دست یافته است.

 

«مصادره»

مصادره

  • کارگردان: مهران احمدی
  • سال تولید : ۱۳۹۶

مهران احمدی در مصادره از فرمول­‌هایی که در فیلم‌­های کمدی جذاب و  موفق چند سال اخیر جواب داده و به نتیجه رسیده­‌ا­ند و در راس آن­ها بازگشت به دهه­‌های گذشته و فضای نوستالژی استفاده کرده است اما مصادره چیز تازه­ای جز تکرار همین فرمول‌­ها ندارد. اسماعیل(رضا عطاران) کارمند و مسئول خرید ساواک است بدون آن­که به موقعیت شغلی‌­اش آگاه باشد و همین ناآگاهی (و سادگی بیش از حد او) در برخی سکانس­‌ها موقعیت­‌های کمدی خوبی ساخته است (حتی سکانس بازگشت او به سرکار پس از انقلاب).

باز هم ستاره­‌ی فیلم رضا عطاران است. او  که حتی با وجود نقش‌­های تکراری راهی برای فرار از تکرار خودش پیدا می‌­کند، هربار به برگ برنده‌ی فیلم (به ویژه در ژانر کمدی) تبدیل می‌­شود. عطاران برای این فیلم هم کاندیدای سیمرغ بلورین نقش اول مرد جشنواره‌ی فیلم فجر شد. قابل ذکر است که «مصادره»  در گیشه هم با استقبال خوبی مواجه شد.

 

«هزارپا»

هزارپا

  • کارگردان: ابوالحسن داوودی
  • سال تولید: ۱۳۹۶

ابوالحسن داوودی در کارنامه­‌ی کاری­‌اش چند فیلم کمدی دارد که هرکدام در زمان خود از آثار موفق ژانر کمدی به حساب می­‌آیند(در راس آن­ها نان، عشق و موتور۱۰۰۰). «هزارپا» داستان رضا(رضا عطاران) و دوستش منصور(جواد عزتی) خلافکارهای خرده­‌پایی ا­ست که از راز الهام (سارا بهرامی) باخبر می‌­شوند و رضا برای نزدیک شدن به الهام و جلب توجه او وارد آسایشگاه جانبازان شده و نقش بازی می­‌کند.

روی کاغذ هم کنار هم قرار گرفتن رضا عطاران و جواد عزتی به حد کافی برای مخاطب جذاب است چه برسد که فیلم در ژانر کمدی هم ساخته شده باشد. سارا بهرامی هم در «هزارپا» برای نخستین بار بازی در ژانر کمدی را تجربه کرده، هرچند نقش او در میان نقش­‌های کمدی فیلم، نقشی جدی­ است. بخش عمده­‌ی بار کمدی «هزارپ»ا هم(مثل بسیاری از آثاری که عطاران در آن حضور دارد) به دوش عطاران است هر چند در سکانس­ های دو نفره این‌بار میان عطاران و عزتی تقسیم می‌­شود.

«هزارپا» هر چند در گیشه و جذب مخاطب فیلم موفقی­ است اما در نهایت به همان خنده­‌های بلند سالن سینما محدود شده و خلاف سایر آثار کمدی خاطره‌­انگیز داوودی (در راس آن­ها من زمین را دوست دارم و نان، عشق و موتور ۱۰۰۰) در ذهن مخاطب باقی نمی‌­ماند و مانند بسیاری از آثار کمدی این سال­‌ها به دست فراموشی سپرده می­‌شود.

 

« گشت ارشاد ۱، گشت ۲ و گشت۳»

گشت ارشاد

  • کارگردان: سعید سهیلی
  • سال تولید: ۱۳۹۰، ۱۳۹۵ و ۱۴۰۰

«گشت ارشاد» (با نام رسمی «طرح ارتقای امنیت اجتماعی») به‌عنوان یکی از مهم‌ترین نشانه‌های اجتماعی/فرهنگی/سیاسی در سال‌های پایانی دهه‌ی هشتاد، در دهه‌ی نود تبدیل به یکی از نشانه‌های کمدی سینمایی ایران شد. سعید سهیلی که با ساختن فیلم‌های اجتماعی ملتهبی مثل «شب برهنه» در دهه‌ی هفتاد و کمدی‌های بازاری مانند «چارچنگولی» در دهه‌ی هشتاد جای پای خود را سفت کرده بود؛ با ترکیب کردن انتقادات تند اجتماعی و شکل خاصی از کمدی به ترکیب عجیب و حساسیت برانگیز و جذاب به گشت ارشاد(۱۳۹۰) رسید.

داستان سه خلافکار خرده‌پا به نام‌های عباس (حمید فرخ‌نژاد)، عطا (پولاد کیمیایی) و حسن (ساعد سهیلی) که یک ون قدیمی را تبدیل به گشت ارشاد می‌کنند تا مردم از همه جا بی‌خبر را تلکه کنند. فیلم به سرعت با واکنش جدی گروه‌های فرهنگی مانند حوزه‌ی هنری مواجهه شد و در نهایت با فشار انصار حزب‌الله از پرده پایین آورده شد. اما «گشت ارشاد» رفته‌رفته و به‌خصوص پس از تغییر دولت به فیلمی محبوب میان مردم تبدیل شد و همین موضوع باعث شد سهیلی به سراغ ساخت قسمت دوم برود که دیگر کلمه‌ی ارشاد را روی خود نداشت، فقط «گشت ۲» (۱۳۹۵) بود.

«گشت ۲» با همان گروه بازیگران، انتقادات اجتماعی تندتر و شوخی‌های جنسی بیشتر به‌هیچ‌وجه فیلم بهتری از قسمت اول نبود اما به دلیل شیمی شکل گرفته میان بازیگران اصلی و جو حاکم بر جامعه به فیلمی پر فروش تبدیل شد. در «گشت ۲» عباس با کمک عطا و حسن تبدیل به مرد رمالی می‌شود که سیاسیون را ارشاد می‌کند تا مشخص شود بعد از گذشت پنج سال چیزی تغییر نکرده، اوضاع مردم هنوز همان قدر خراب است و کسانی که باید به فکر باشند درگیر حواشی هستند.  فیلم «گشت ۳» بعد از کش‌ و قوس‌های فراوان که به‌خاطر فیلم‌برداری در مشهد و حضور ریحانه پارسا در فیلم به وجود آمده بود، بالاخره چند روزی است که اکران شده و باز هم به دلیل سوار شدن بر جو غالب جامعه در حال تبدیل شدن به فیلمی پرفروش است.

در «گشت ۳» خبری از عباس نیست، شایعاتی وجود دارد که حمید فرخ نژاد به دلایلی مالی با سهیلی به توافق نرسیده ولی خود فرخ نژاد می‌گوید به دلیل بازی همزمان در فیلم میجر(احسان عبدی پور) امکان حضور در فیلم را از دست داده است. «گشت ۳» به ماجراهای عطا و حسن می‌پردازد که می‌خواهند در شهر مشهد کنسرتی با خوانندگی بهنام بانی برگزار کنند و همین موضوع آغازگر مشکلات و حواشی است که سهیلی خوب بلد است به آنها دامن بزند. با توجه به اوضاع جامعه و پروفروش شدن سری فیلم‌های گشت ارشاد که پس از یک دهه به برندی در سینمای کمدی ایران تبدیل شده‌اند، به نظر می‌رسد می‌توان از همین حالا منتظر گشت ۴ و ۵  بود.

 

«تگزاس ۱ و ۲»

تگزاس

  • کارگردان: سیدمسعود اطیابی
  • سال تولید: ۱۳۹۶، ۱۳۹۷

سیدمسعود اطیابی در مقام کارگردان و تهیه‌کننده در سینمای ایران فعالیت داشته است. نام او را اخیرا به‌عنوان کارگردان در فیلم«دینامیت» شنیده‌ایم که با فروش بیش از ۵۰ میلیارد تومان، پرفروش‌ترین فیلم دوران کرونا بوده است. اما طنز موفقی که اطیابی کارگردانی آنها را بر عهده داشته و به‌نوعی می‌توان گفت آغازگر موفقیت او در فیلم‌های کمدی است؛ تگزاس ۱ و ۲ نام دارد. «تگزاس ۱» داستان دو جوان به نام بهرام (پژمان جمشیدی) و ساسان (سام درخشانی) است. ساسان به برزیل مهاجرت کرده و آنجا زندگی می‌کند، بهرام که از خانواده‌ی پولداری است، حال به دلیل ورشکستگی پدرش بی‌پول شده و با صحبت‌هایی که با ساسان کرده تصمیم به مهاجرت به برزیل می‌‌کند.

بهرام برای مهاجرت به برزیل مجبور می‌شود سرپرستی یک کودک برزیلی که نام مادر آن لارا است را به عهده بگیرد که قرار است در ازای آن به ساسان پول هنگفتی بدهد. برادر آلیس (نامزد ساسان، با بازی گابریلا پتری) به یک گنگستر بزرگ به نام کارلوس بدهکار است و در ازای آن پول می‌خواهد با آلیس ازدواج کند. ساسان هم می‌خواهد پول بهرام را صرف بدهی نامزد خود کند ولی بهرام که پولی ندارد با ساسان دچار کش‌مکش شده و همین امر آنها را وارد ماجراهای خطرناک و در عین حال بامزه‌ای می‌کند.

«تگزاس ۲» که ادامه‌ی «تگزاس ۱» است، درست یک‌سال بعد از آن اکران شد. در «تگزاس ۲» بهرام، ساسان و آلیس تصمیم می‌گیرند به ایران بیایند اما در بدو ورودشان به ایران با چالش‌های زیادی از همان فرودگاه مواجهه شده و این چالش‌ها تا خانه‌ی آنها و تا وقتی‌که ساسان (سام درخشانی) متوجه می‌شود که مادرش (ژاله صامتی) با پدر بهرام (مهدی هاشمی) ازدواج کرده، ادامه دار می‌شود و همین چالش‌ها آنها را در موقعیت‌های خنده‌داری قرار می‌دهد.

قابل ذکر است که «تگزاس ۱ و ۲ » هر دو توسط سیدمسعود اطیابی ساخته و توسط سیدابراهیم عامریان تهیه شده است. به‌طورکلی می‌توان گف که مسعود اطیابی با ساخت «تگزاس ۱» و «تگزاس ۲» بیش از پیش به شهرت رسید و به دلیل فروش بالای هردوی این کارها، همگان او را به‌عنوان کارگردانی موفق در ژانر کمدی قلمداد کرده‌اند.

 

«چشم و گوش بسته»

فیلم چشم و گوش بسته

  • کارگردان: فرزاد موتمن
  • سال تولید: ۱۳۹۷

«چشم و گوش بسته» به کارگردانی فرزاد موتمن، تهیه‌کنندگی امیرحسین آشتیانی‌پور و نویسندگی هما بذرافشان است که در سال ۱۳۹۷ ساخته و در سال ۱۳۹۸ مجوز نمایش گرفت. فرزاد موتمن (کارگردان فیلم) بعد از گذشت یک دهه از ساخت فیلم «پوپک و مش ماشاالله» دوباره به ژانر کمدی روی آورده که این کار هم مانند کمدی قبلی باحضور ستارگان طنز سنمای ایران همچون امین حیایی با استقبال خوبی از سمت مخاطبان سینما روبه‌رو شد.

«چشم و گوش بسته» روایت‌گر یک فرد ناشنوا ( با بازی امین حیایی) و یک فرد نابینا ( با بازی بهرام افشاری) است. فرد ناشنوا و نابینا هردو به‌طور اتفاقی درگیر ماجرای قتلی می‌شوند که هرکدام آنها را در شرایطی خاص قرار می‌دهد. این فیلم به دلیل شوخی‌های بسیار ظریف و تمیزی که دارد برخلاف دیگر کمدی‌ها، یک اثر سخیف و مبتذل نیست. موتمن همواره سعی کرده که با استفاده از نابینایی و ناشنوایی دو شخصیت اصلی فیلم، آنها را طوری در موقعیت‌های خنده‌دار قرار دهد که بدون نیاز به توهین به قشر خاصی از مخاطب خود خنده بگیرد و این موضوع را می‌توان نقطه‌قوت این فیلم دانست. البته قابل ذکر است که همکاری این زوج هنری (امین حیایی و بهرام افشاری) که یکی قدیمی‌تر و یکی جدیدتر در سینمای طنز ایران بوده‌اند، بسیار درخشان از آب درآمده است.

 

«سن‌ پطرزبورگ»

سن-پطرزبورگ

  • کارگردان: بهروز افخمی
  • سال تولید: ۱۳۸۸

«سن پطرزبورگ» دهمین فیلمی است که بهروز افخمی کارگردانی آن را بر عهده داشته است که بی‌شک می‌توان گفت یکی از ماندگارترین کمدی‌های ایران است. اما در آن روزها به دلایل مختلفی چون شرایط جامعه در اواخر دهه‌ی ۸۰، عادت نداشتن مخاطب سینما به پیمان قاسم‌خانی به‌عنوان بازیگر، مشهور نبودن محسن تنابنده (در آن زمان هنوز سریال پایتخت ساخته نشده بود) به اندازه‌ی حال، این فیلم آنطور که باید در دوره‌ی خودش با استقبال مخاطبان روبه‌رو نشد. اما بعد از مدتی «سن پطرزبورگ» به‌علت کمدی جدیدی که ارائه می‌دهد (تلفیق شارلاتان بازی با رفاقت) بسیار موردتوجه مخاطبان و منتقدان سینما قرار گرفت.

حمید اعتباریان تهیه‌کنندگی این فیلم و پیمان و مهراب قاسم‌خانی نویسندگی آن را برعهده گرفتند. در دهه‌ی ۸۰ حضور پیمان قاسم‌خانی در مقام نویسنده‌ی هر پروژه می‌توانست ضامن موفقیت آن باشد. «نان، عشق و موتور ۱۰۰۰»، «مارمولک»، «ورود آقایان ممنوع» و «مکس» نمونه‌هایی از نویسندگی پیمان قاسم‌خانی در قالب طنز اجتماعی است. پیمان قاسم خانی نیز در این فیلم ثابت کرد که می‌تواند به‌عنوان بازیگر کمدی نیز مانند نویسندگی‌اش توانا ظاهر شود. داستان این فیلم درباره‌ی دو خلافکار خرده‌پا است که از گنجی با کلید عقاب دو سر که میراث ثزار روسیه است باخبر می‌شوند و تصمیم می‌گیرند برای به‌دست ‌آوردن آن گنج باهم همکاری کنند و در این راه با چالش‌هایی روبه‌رو می‌شوند.

 

«بارکد»

بارکد

  • کارگردان: مصطفی کیایی
  • سال تولید: ۱۳۹۴

«بارکد» فیلمی به کارگردانی و تهیه‌کنندگی مصطفی کیایی است و در سی و چهارمین جشنواره‌ی فیلم فجر نیز حضور داشت. این فیلم پنجمین اثر مصطفی کیایی به‌عنوان کارگردان است که فیلمنامه‌ی آن را مشترکا با مهیار شاهرخی نوشته است. او بعد از «عصر یخبندان» که ژانری جدی دارد، این‌بار از همان بازیگرها (بهرام رادان، محسن کیایی، سحر دولتشاهی) در قالب فیلمی با ژانر کمدی-اجتماعی  استفاده کرده است. مصطفی کیایی با استفاده از بهرام رادان که تا پیش از این بازیگری جدی به‌حساب می‌آمد در کنار محسن کیایی که بازیگری کمدی محسوب می‌شد، موفق به خلق زوج هنری درخشانی در «بارکد» شد.

داستان فیلم درباره‌ی جوانی به نام حامد (بهرام رادان) است که برای استخدام به دفتر رئیس یک شرکت بزرگ (رضا کیانیان) مراجعه می‌کند. داستان فیلم ماجرای چگونگی رسیدن این جوان را برای استخدام در آن شرکت بزرگ روایت می‌کند. «بارکد» ظاهری کمدی دارد و در لحظه مخاطب را به خنده ‌می‌اندازد اما در پس خنده‌ای که از بیننده می‌گیرد، او را به فکر وا می‌دارد. کیایی در این فیلم نیز مانند دیگر آثارش سعی کرده به جوانان و چالش‌های آنان توجه ویژه‌ای داشته باشد؛ به‌طوری‌که بیننده با شخصیت اصلی داستان (حامد) به خوبی ارتباط گرفته و با او هم‌ذات‌پنداری می‌کند.

 

«دینامیت»

دینامیت

  • کارگردان: سیدمسعود اطیابی
  • سال تولید: ۱۳۹۷

«دینامیت» فیلمی کمدی به کارگردانی مسعود اطیابی و نویسندگی حمزه صالحی و شیما محمدبیگی است که بعد از سه سال توقیف در تیرماه ۱۴۰۰ در سینماهای سراسر کشور اکران شد. داستان این فیلم در مورد یک ساختمان و اهالی آن است که یک ساقی مواد و دو دختر مجرد نیز در آن ساختمان ساکن هستند. با ورود دو طلبه (پژمان جمشیدی و احمد مهرانفر) به آن ساختمان آنها با چالش‌هایی مواجه می‌شوند که برایشان ماجراهایی را رقم می‌زند که تمام داستان را حول محور خود قرار می‌دهد.

اطیابی با بهره‌گیری از پژمان جمشیدی که این روزها به خوبی در ژانر کمدی و جدی درخشیده، سبب فروش فوق‌العاده‌ی «دینامیت» شده است. همچنین اطیابی با انتخاب احمد مهرانفر که در سال‌‌های اخیر با بازی در فیلم‌های «زاپاس» و «خجالت نکش» و سریال پایتخت مشهور شده، هوشمندی خود را در انتخاب بازیگران کمدی تکمیل کرده است. استفاده از پژمان جمشیدی و احمد مهرانفر در نقش‌هایی کاملا متفاوت و هماهنگ‌سازی آنها با هم یک زوج هنری تکرارنشدنی را خلق کرده است. در کنار این زوج، محسن کیایی با بازی در نقش اکبر به هنرنمایی پرداخته و با اکت منحصربه‌فرد خود بر جنبه‌های طنز فیلم اضافه کرده است. تمام این عوامل کمک کرده که «دینامیت» با وجود سوژه‌ای نسبتا کلیشه‌ای مورد استقبال بالای مخاطبان قرار گیرد؛ تا جایی‌که با فروش بیش از ۵۰ میلیارد تومان، پرفروش‌ترین فیلم دوران کرونا در سال ۱۴۰۰ باشد.

ممکن است شما دوست داشته باشید
1 نظر
  1. […] بهترین فیلم های کمدی سینمای ایران تا سال ۱۴۰۰ […]

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.