برترین فیلم های اکران شده در سال ۱۳۹۵

سال ۱۳۹۵ به واسطه‌ی اکران فیلم‌های مهم یکی از بهترین سال‌های سینمایی دهه‌ی اخیر است. علاوه‌بر فروش بالای کمدی‌ها، دو فیلم «فروشنده» و «ابد و یک روز» که هردو از مهم‌ترین آثار سینمایی چندسال اخیر محسوب می‌شوند، در میان پنج فیلم پرفروش سال قرار گرفتند. فیلم‌هایی همچون «اژدها وارد می‌شود»، «ایستاده در غبار»، «خشم و هیاهو»، «نیمه شب اتفاق افتاد»، «لانتوری»، «نفس»، «سیانور» و «بارکد» را در این سال بر روی پرده‌ی سینماها رفتند. همچنین به لحاظ تنوع ژانر و کیفیت فیلم‌ها، اکرانی به‌یادماندنی را در این سال شاهد بودیم. در ادامه به معرفی مختصری از فیلم‌های مذکور می‌پردازیم.

 

 فروشنده | اصغر فرهادیفیلم-فروشنده

«فروشنده» فیلمی به کارگردانی اصغر فرهادی و محصول سال ۱۳۹۴ است. فیلم داستان زن‌ و شوهری به نام رعنا (ترانه علیدوستی) و عماد (شهاب حسینی) را روایت می‌کند که به علت نشست زمین مجبور به اثاث‌کشی می‌شوند. زمانی‌که آنها به خانه‌ی جدید می‌روند، اتفاقی  برای رعنا رخ می‌دهد که او را افسرده و دگرگون می‌کند. به همین دلیل عماد در تلاش است که ضمن هضم موضوع، حال رعنا را نیز بهتر کند.

«فروشنده» فیلم خوش ساختی است که تمام مدت تماشاگر را با خود درگیر می‌کند. فیلم خط داستان مشخصی دارد و در همان سکانس ابتدایی مخاطب را به موضوع جذب و در انتها نیز همراه می‌کند. شخصیت‌پردازی‌های فیلم نیز به درستی صورت گرفته است و ترانه علیدوستی و شهاب حسینی یکی از بهترین نقش‌آفرینی‌های خود را در «فروشنده» دارند. همچنین پایان‌بندی فیلم نیز آنچنان تاثیرگذار است که تا مدت‌ها ذهن مخاطب را با خود درگیر می‌کند. فیلم موفق به کسب جوایز زیادی در جشنواره‌‌ی کن، اسکار و … شده است.

 

 ابد و‌ یک‌ روز | سعید روستاییفیلم-ابدویک-روز

«ابد و یک روز» نخستین فیلم سینمایی سعید روستایی به‌عنوان کارگردان و محصول سال ۱۳۹۴ است. فیلم داستان خانواده‌ای پرجمعیت و فقیر را روایت می‌کند که در محله‌ای در جنوب شهر تهران زندگی می‌کنند. این خانواده درگیر مشکلات زیادی همچون اعتیاد، فقر، طلاق و … هستند. مرتضی، برادر بزرگ خانواده (پیمان معادی) قصد دارد که سمیه (پریناز ایزدیار)، تنها خواهر زحمتکش و دل‌سوز خود را به پسری از از کشور افغان شوهر دهد و همین امر سبب ناراحتی و درگیری مرتضی با با برادر کوچکترش، محسن (نوید محمدزاده) می‌شود.

فیلم در واقع به معضلی به نام اعتیاد نیز می‌پردازد و درد و رنج خانواده‌های فقیر و پرجمعیت را با شخصیت‌پردازی‌های کاملا متفاوت به بهترین نحو به تصویر می‌کشد. «ابد و یک روز» شخصیت‌پردازی‌های بسیار درستی دارد که یکی از بهترین آنها شخصیت محسن است که علی‌رغم اعتیاد به مواد مخدر، به فکر خوشبختی خواهرش است. اما می‌توان گفت که کاراکتر اصلی این فیلم سمیه به حساب می‌آید که رنج‌کشیده و دل‌سوز و محبوب تمام اعضای خانواده است. بازی خوب ایزدیار در مقابل پیمان معادی و نوید محمدزاده قابل تحسین است.

به‌طورکلی فیلمنامه‌ی «ابد و یک روز» یکی از بهترین فلیمنامه‌های ایرانی تا به امروز به شمار می‌آید و نظر بسیاری از منتقدین سینما را به خود جلب کرده است. قابل ذکر است که «ابد و یک روز» در سی‌و‌‌چهارمین دوره‌ی جشنواره‌ی فجر حضور داشت و در بخش‌های متعددی همچون بهترین بازیگر نقش اول زن، بهترین بازیگر نقش مکمل مرد، بهترین کارگردانی و … موفق به کسب سیمرغ بلورین شد.

 

 اژدها وارد می‌شود | مانی حقیقیاژدها وارد میشود

«اژدها وارد می‌شود» هشتمین فیلم مانی حقیقی به‌عنوان کارگردان و محصول سال ۱۳۹۴ است. این فیلم داستان یک مامور ساواک به نام بابک با بازی امیر جدیدی را روایت می‌کند تا یک پرونده‌ی خودکشی را در قبرستانی قدیمی بررسی کند. دو دوست او کیوان (احسان گودرزی) و بهنام (همایون غنی‌زاده) نیز به جزیره‌ی قشم می‌روند و در آنجا با واقعیت‌های عجیبی مواجهه می‌شوند. این فیلم به‌نوعی مستندگونه است و گفته می‌شود که براساس داستانی واقعی ساخته شده است.

فیلم پر از فضاهای ماورایی و گاها هولناک است که در سینمای ایران کمتر شاهد این‌چنین صحنه‌هایی بوده‌ایم. فیلم با یک داستان افسانه‌ای آغاز می‌شود و در ادامه تماشاگر را به فکر وامی‌دارد که داستانش واقعی است. «اژدها وارد می‌شود» مرز باریکی میان تخیل و واقعیت را به تصویر می‌کشد؛ مرزی که در نهایت به سوال ایجاد شده در ذهن مخاطب که آیا این داستان واقعی است یا خیر؟ پاسخ نمی‌دهد. از مهم‌ترین نقطه قوت فیلم می‌توان به انتخاب امیر جدیدی برای بازی در کاراکتر بابک اشاره کرد؛ او به‌ درستی زیرکی و باهوشی یک مامور ساواک را به تصویر می‌کشد و یکی از بهترین بازی‌های خود را در این فیلم دارد. قابل ذکر است که فیلم در سی‌و‌چهارمین جشنواره‌ی فجر برای اولین‌بار اکران و در چهار بخش نامزد دریافت سیمرغ شد.

 

 نفس | نرگس آبیارنفس

«نفس» سومین فیلم ساخته شده توسط نرگس آبیار است که در سال ۱۳۹۴ تولید و توزیع شده است. این فیلم داستان چهار کودک به نام‌های بهار، مریم، نادر و کمال را روایت می‌کند که به همراه پدر و مادربزرگشان در دهه‌ی ۵۰ زندگی می‌کنند. آنها در جست‌و‌جوی حقیقت بخشیدن به رویاهای خود هستند که اتفاقی غیرمنتظره زندگی‌شان تحت‌تاثیر قرار می‌دهد.

«نفس» فیلمی پر از تصاویر ناب و سکانس‌های مبتکرانه و هوشمندانه است. در عین‌حال جزییات زیادی که در فیلم شاهد هستیم از پی‌رنگ مشخصی پیروی نمی‌کنند و به نوعی نقطه ضعف فیلم به شمار می‌رود. اما بازی‌های روان بازیگران آن کمک شایانی به «نفس» کرده است. همچنین ریتم کندی که «نفس» دارد به درک درست از شخصیت‌های فیلم کمک کرده است و سبب می‌شود تا مخاطب بتواند ارتباط خود را با فیلم تا انتها قطع نکند. قابل ذکر است که فیلم در سی‌و‌چهارمین دوره‌ی جشنواره‌ی فجر حضور داشت و در دو بخش بهترین بازیگر مکمل زن و بهترین فیلم از نگاه ملی موفق به کسب سیمرغ شد.

 

 ایستاده در غبار | محمدحسین مهدویانایستاده-در-غبار

«ایستاده در غبار» نخستین فیلم محمدحسین مهدویان در مقام کارگردان و محصول سال ۱۳۹۴ است. فیلم ژانر یبیوگرافی-دفاع مقدس دارد و داستان زندگی شهید احمد متوسلیان را از نوجوانی و تا زمانی‌که فرمانده‌ی لشکر ایران می‌شود، روایت می‌کند. بی‌شک حجازی‌فر یکی از بهترین بازی‌های خود را در «ایستاده در غبار» ایفا می‌کند. بازی او آنقدر باورپذیر است که نیازی به گفتن کلمه‌ای نیست. او با میمیک صورتش نیز تمام شمایل شهید متوسلیان را به تصویر درمی‌آورد.

متوسلیان کاراکتری فرمانده‌ای شجاع و جسور دارد که در مواقع لزوم نیز مانند پدری مهربان می‌شود و حجازی‌فر به‌خوبی این بالا پایین کاراکتر دشوار متوسلیان را به تصویر کشیده است. «ایستاده در غبار» یکی از بهترین فیلم‌هایی است که زندگی یک قهرمان واقعی را به بهترین نحو ممکن به نمایش درآورده است. فیلم در سی‌و‌چهارمین دوره‌ی جشنواره‌ی فجر حضور داشت و در قسمت بهترین فیلم و دو بخش دیگر موفق به کسب سیمرغ بلورین شد.

 

 خشم و هیاهو | هومن سیدیخشم-و-هیاهو

«خشم و هیاهو» چهارمین ساخته‌ی هومن سیدی به‌عنوان کارگردان و محصول سال ۱۳۹۴ است. این فیلم داستان خواننده‌ی معروفی به نام خسرو پارسا (نوید محمدزاده) را روایت می‌کند که بعد از یکی از کنسرت‌هایش با دختری به نام حنا (طناز طباطبایی) آشنا می‌شود و رابطه‌ای را با او آغاز می‌کند. همین امر سبب می‌شود که زندگی‌ شخصی خسرو نیز تحت‌تاثیر قرار گیرد.

«خشم و هیاهو» فیلمی پیچیده است و پر از سکانس‌های مبهم است که تماشاگر را به تفکر وامی‌دارد. در اواسط فیلم راوی داستان جابه‌جا می‌شود و همین موضوع بر جذابیت‌های آن می‌افزاید. شخصیت‌پردازی‌های این فیلم نیز به نوعی مبهم و گنگ است چراکه باتوجه زاویه‌ی دید داستان در اواسط تغییر می‌کند. در انتها نیز تماشاگر درنمی‌یابد که داستان خسرو دقیق و درست است یا داستانی که حنا روایت می‌کند؟ فیلم در سی‌و‌چهارمین دوره‌ی جشنواره‌ی فجر نیز حضور داشت و در دو بخش موفق به کسب سیمرغ بلورین شد.

 

 نیمه‌شب اتفاق افتاد | تینا پاکرواننیمه شب اتفاق افتاد

«نیمه شب اتفاق افتاد» دومین فیلم سینمایی تینا پاکروان به‌عنوان کارگردان است. این فیلم ژانری عاشقانه-خانوادگی دارد و در سال ۱۳۹۴ تولید و توزیع شده است. فیلم داستان علاقه‌ی پسر جوانی به نام حسین (حامد بهداد) را روایت می‌کند که خواننده‌ی مجالس عروسی و عزاست. حسین به زن آشپزی به نام زیبا که بسیار از او بزرگتر است، دل‌بسته شده و همین امر سبب درگیری او با اطرافیانش می‌شود.

در واقع «نیمه شب اتفاق افتاد» فیلمی تلخ است که عشق نامتعارف دو فرد را به تصویر می‌کشد. شخصیت‌پردازی‌های این فیلم بسیار دقیق و درست صورت گرفته است. به‌طوری‌که با گذشت مدت زمان اندکی که از فیلم می‌گذرد متوجه می‌شویم که زیبا زنی دردکشیده و در عین‌حال مستقل است. قابل ذکر است که فیلم در سی‌و‌چهارمین دوره‌ی جشنواره‌ی فجر حضور داشت و علی‌رغم شایستگی‌های موجود موفق به کسب سیمرغ نشد.

 

 لانتوری | رضا درمیشیانلانتوری

«لانتوری» فیلمی به کارگردانی رضا درمیشیان و محصول سال ۱۳۹۴ است. فیلم داستان گروه خلافکاری ۴ نفره به نام لانتوری را روایت می‌کند که سارق و زورگیر هستند. پسری به نام پاشا (نوید محمدزاده) عاشق دختری به نام مریم (مریم پالیزبان) و همین امر سبب ایجاد ماجراهایی می‌شود.

فیلم در اوایلش ریتم کندی دارد و زمان می‌برد تا تماشاگر را درگیر کند. کارگردان در این فیلم سعی کرده تا ناهنجاری‌های موجود در جامعه را به مخاطب نشان دهد. همچنین دست روی معضل اجتماعی مهم اسیدپاشی گذاشته است و تحت فرمی مستندگونه و درام آن را روایت کرده است. به‌طورکلی «لانتوری» فیلم تلخی است اما در زمان اکران خود توجه منتقدین زیادی را به خود جلب کرد. این فیلم  نیز در جشنواره‌ی سی‌و‌چهارم در بخش بهترین صدا موفق به کسب سیمرغ بلورین شد.

 

 بارکد | مصطفی کیاییبارکد

«بارکد» فیلمی به کارگردانی مصطفی کیایی و محصول سال ۱۳۹۴ است. فیلم داستان فردی به نام حامد با بازی بهرام رادان روایت می‌کند که برای استخدام به دفتر فردی صاحب نام و پول‌دار با بازی رضا کیانیان می‌رود. این فیلم داستان چگونگی تصمیم‌گیری حامد و علت آن برای رفتن به آن شرکت را به تصویر می‌کشد.

این فیلم مانند دیگر آثار کیایی دغدغه‌ای اجتماعی دارد و به موضوع سرمایه‌داری و اختلاف طبقاتی در یک جامعه می‌پردازد. «بارکد» روایتی نامنظم و غیرخطی دارد که در ابتدا تماشاگر را گنگ می‌کند اما با کمی دقت و تحلیل می‌توان متوجه شد که داستان از آخر به عقب نمایش داده می‌شود. این امر سبب جذابیت هرچه بیشتر فیلم می‌شود. از دیگر نقاط قوت «بارکد» این است که دغدغه‌‌ی جامعه را با لحنی کمدی روایت می‌کند و همین امر سبب علاقه‌مندی هرچه بیشتر مخاطبان به «بارکد» شده است.

 

 سیانور | بهروز شعیبیفیلم-سیانور

«سیانور» فیلمی به کارگردانی بهروز شعیبی و محصول سل ۱۳۹۴ است. فیلم ژانری سیاسی-عاشقانه دارد و داستان تغییر فاز سازمان‌مجاهدین‌خلق ایران را روایت می‌کند. در این سازمان جوانانی همچون مرتضی صمدیه لباف (بابک حمیدیان) و مجید شریف واقفی (بهروز شعیبی) حضور داشتند که خواهان مبارزه‌ی مسلحانه علیه رژیم پهلوی بودند.

 یکی از نقاط قوت «سیانور» شخصیت‌پردازی درست و به‌جای کاراکترهای اصلی فیلم است چراکه این شخصیت‌ها بسیار به دور از کلیشه هستند و با کاراکترهایی که ما پیش از این در سایر فیلم‌ها مشاهده کردیم، تفاوت دارد. همچنین از دیگر نکات مثبت فیلم می‌توان به طراحی صحنه و لباس مناسب اشاره که به باورپذیری شخصیت‌های «سیانور» کمک شایانی کرده است.

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.