نویسنده: امیرحسین صادقی ماشک
سال ۱۳۹۱ یکی از اولین سریالهای شبکهی نمایش خانگی، «قلب یخی» بهطور منظم منتشر میشد. ستارههای سریال را همه میدیدند و از آن لذت میبردند اما فقط بعضی مخاطبان هوشمند، پسرک جوانی را که در نقش یک شاگرد سوپری در این سریال ایفای نقش میکرد را دیدند و فهمیدند که قرار است او را بهزودی در نقشهای بزرگتر ببینند.
مجتبی پیرزاده، متولد ۱۱ دی ۱۳۶۴ است. نخستین قدمهای شاخص کارنامهی پیرزاده طی سال ۱۳۹۴ و فیلمهای «یک روز بخصوص» و «فروشنده» برداشته شد اما او پیش از آن هم با فیلمهای دیگری مانند «پل خواب» گاهی بر پردهی نقرهای سینما حضور پیدا کرده بود. پیرزاده با اینکه تنها یک دهه است که در سینمای ایران فعالیت جدی میکند در یازده فیلم سینمایی و چهار سریال شبکهی نمایش خانگی و یک سریال تلویزیونی ایفای نقش کرده است.
- بیشتر بخوانید
- نقد فیلم مجبوریم | سه زن
- برترین های فاطمه معتمدآریا | ملکهی تمامنشدنی سینمای ایران
- نقد فیلم «تومان» | پیش به سوی سقوط
این کارنامهی پرترافیک درحالی شکل گرفته است که هنوز به ۱۲ نقشآفرینی او در تئاتر اشاره نکردهایم. پیرزاده بازیگری نیست که ناگهان و از ناکجا پیدا شده باشد؛ او سالها در نقشهای کوچک مقابل دوربین بزرگان رفت تا حالا بتواند در نقشهای اصلی مقابل دوربین کارگردانهای بزرگی همچون اصغر فرهادی ، بهرام توکلی، رضا درمیشیان، مرتضی فرشباف و … برود. در ادامه نگاهی به برترین آثار کارنامهی کوتاه و درخشان مجتبی پیرزاده میاندازیم.
فروشنده | پابهپای بزرگان![فروشنده]()
کارگردان: اصغر فرهادی
هفتمین فیلم اصغر فرهادی بهعنوان کارگردان که اقتباسی از نمایشنامهی «مرگ فروشنده» آرتور میلر بود با سومین تجربهی سینمایی مجتبی پیرزاده مصادف شد. این همکاری با یکی از بزرگترین کارگردانهای تاریخ سینمای ایران در یکی از اولین قدمهای جدی سینمایی برای هر بازیگری میتوانست استرسزا و حتی نابودکننده باشد اما پیرزاده قرار نبود به همین راحتی جا بزند.
پیرزاده در «فروشنده» نقش یک مرد ساده را دارد که اگرچه مخاطب خیلی راحت میخواهد تقصیرها را گردن او بیاندازد اما داستان چیز دیگری را به مخاطب تحمیل میکند. پیرزاده در «فروشنده» با شهاب حسینی در اوج کارنامهی حرفهایاش روبهرو میشود و پابهپای او پیش میرود. شهاب حسینی در آن زمان بود که توانست معتبرترین جایزهی بازیگری تاریخ سینمای ایران را به دست آورد.
شکستن همزمان بیست استخوان | شروع یک ستاره![شکستن-همزمان-بیست-استخوان]()
کارگردان: جمشید محمودی
پیرزاده در هفتمین فیلم سینمایی خود، چهارسال پس از «فروشنده» مقابل دوربین جمشید محمودی رفت که پیشتر با فیلم «چند متر مکعب عشق» توانسته بود نام خود را بر سر زبانها بیاندازد و در کنار یکی دیگر از بهترینهای سینمای ایران، محسن تنابنده به نقشآفرینی پرداخت. تنابنده و پیرزاده در این فیلم نقش دو برادر افغان را بازی میکنند که پیش از فرار از کشور درمییابند که مادرشان مریض است. بازی احساسی این دو بازیگر در کنار یکدیگر، ستونهای اصلی دومین فیلم سینمایی جمشید محمودی هستند.
این فیلم نمایندهی سینمای افغانستان در نودویکمین دورهی جوایز اسکار بود. پیرزاده در «شکستن همزمان بیست استخوان» نشان داد که تنها با گذشت کمتر از یک دهه از عمر هنری سینمای حرفهایاش به پختگی مناسبی رسیده است و قرار است طی چند دههی آتی، یکی از بهترینهای سینمای ایران باشد.
سریال سایهبان | چه سینما چه تلویزیون![سایه-بان]()
کارگردان: برادران محمودی
نخستین همکاری بین مجتبی پیرزاده و برادران محمودی که بعدها به همکاری دوبارهی آنها در «شکستن همزمان بیست استخوان» منجر شد، سریال «سایهبان» بود. سریالیکه سال ۱۳۹۶ در پنجاه قسمت از شبکهی دو پخش شد و توانست نخستین نامزدی مجتبی پیرزاده در جشن حافظ را در رشتهی بهترین بازیگر مرد درام تلویزیونی برایش به ارمغان بیاورد. او همچنین در جشنوارهی جامجم هم نامزد دریافت جایزهی بهترین بازیگر مرد تلویزیونی شد.
مجتبی پیرزاده در این سریال در کنار محمد ولیزادگان با بازیهای درخشان خود به مخاطبان سینما و تلویزیون، نوید نسل جوانی از بازیگران پرانرژی را میدهند که قرار است جان تازهای به هنر بازیگری بدمند. مانند سایر اثار برادران محمودی، «سایهبان» هم درامی اجتماعی است که در آن قصهی تقابل افراد با جامعه و مشکلات آن روایت میشود.
تومان | بازی در آثار متفاوت سینمای ایران![فیلم-تومان]()
کارگردان: مرتضی فرشباف
«تومان» چهارمین فیلم سینمایی مرتضی فرشباف بهعنوان کارگردان است و در آن علاوهبر مجتبی پیرزاده، میرسعید مولویان و پردیس احمدیه هم به نقشآفرینی میپردازند. «تومان» برای نخستینبار نام مجتبی پیرزاده را در بین نامزدهای سیمرغ بلورین به نمایش گذاشت و از این حیث بیشک فیلمی ماندگار در کارنامهی او خواهد بود. این فیلم روایتی متفاوتی از گروهی قمارباز است که گروهی از شرطهای کوچک آغاز میکنند و به بردهای بزرگ میرسند و همهچیز را میبازند.
«تومان» با تصاویر خیرهکنندهی خودش توانست سیمرغ بلورین بهترین تصویربرداری را از سیوهشتمین دورهی جشنوارهی فیلم فجر و جایزهی بهترین فیلمبرداری از بیستویکمین جشنوارهی فیلم حافظ را به کارنامهی مرتضی نجفی اضافه کند. «تومان» فیلمی با محتوا و ساختار متفاوت است که پیرزاده با بازی کردن در آن یکباردیگر نشان داد که از پذیرفتن ریسک، ترسی ندارد.
مجبوریم | قدمهای محکم![مجبوریم]()
کارگردان: رضا درمیشیان
مجتبی پیرزاده در فیلم مجبوریم در کنار بهترینهای سینمای ایران مقابل دوربین یکی از بهترین کارگردانهای معاصر ایران، رضا درمیشیان رفته است. فاطمه معتمدآریا، پارسا پیروزفر، نگار جواهریان، بابک کریمی و همایون ارشادی از بازیگران اصلی این فیلم هستند. در این فیلم فقط تیم جلوی دوربین متشکل از بهترینها نیستند بلکه در پشت دوربین هم کیهان کلهر، موسیقی فیلم را ساخته و هایده صفییاری تدوینگر آن بوده است.
پیرزاده توانست در چنین فیلمی بهخوبی یکباردیگر خودش را به اثبات برساند و در این فیلم اجتماعی درمیشیان، زیر سایهی بزرگان سینما نرود. او توانسته از یک چالش بزرگ دیگر هم سربلند بیرون بیاید. «مجبوریم» داستان ظلمی است که طی سالیان بر زنان سرتاسر زمین روا داشته شده و پیرزاده در آن قدمبهقدم بزرگترینها پیش میرود و خبر از بازیگری میدهد که روزی جایگزین بزرگان خواهد شد.