نویسنده: شبیر نعلبندیان
فیلم رمانتیسم عماد و طوبا عنوان دومین فیلم کاوه صباغ زاده پس ایتالیا ایتالیا است که در آبان ۹۸ یعنی کمی پیش از سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر با تهیه کنندگی پدرش یعنی مهدی صباغ زاده فیلمبرداریاش را آغاز کرد و به دلیل طولانی شدن مراحل فنی و فیلمبرداری فرصت حضور در این دوره از جشنواره را از دست داد و سازندگان تصمیم به رونماییِ آن در جشنواره سال بعد گرفتند.
با وجود انتخاب شانزده فیلم برای رقابت در بخش مسابقه سینمای ایران در سی و نهمین جشنواره فیلم فجر، رمانتیسم عماد و طوبا موفق شد تا در حضور فیلم اولیها نظر هیات انتخاب را برای شرکت در جشنواره جلب کند و در بخش بهترین بازیگر نقش اول زن و بهترین موسیقی متن کاندید سیمرغ شود.
کاوه صباغ زاده قصه عاشقانهاش را از رُمانِ سیرِ عشق آلن دوباتن اقتباس کرده و آن را با رگههای فانتزی مملو از نور و رنگ و جلوههای بصری در هم آمیخته تا به فضای متفاوتی نسبت به سایر عاشقانههای رایج در سینمای ایران دست یابد. قصه آشنایی عماد و طوبا به شکلی کلاسیک و امتحان پس داده با به سرفه افتادن عماد در سالن نمایشی که طوبا بازیگر آن است آغاز میشود. عماد علاقهمند به کارگردانی سینماست و طوبا بازیگر تئاتر است که پس از ازدواج و آغاز زناشویی، اختلافهای اخلاقی و رفتاریشان رفته رفته نمایان شده و معلوم میشود آنقدرها که تصور میکردهاند شبیه به هم نیستند. رمانتیسم عماد و طوبا در عمق خط داستانیاش بیشباهت به ایتالیا ایتالیا نیست به طور مثال آشنایی و عاشقی زوج هر دو فیلم و سپس ایجاد بحران به سبب خانه نشینی یکی از آنها و شهرت و پیشرفت دیگری که در هر دو فیلم مشترک است.
صباغ زاده زندگی عماد و طوبا را در شانزده پرده با سر فصلهایی چون پیشدرآمد، رشد، باغ آلبالو، شیدایی، همدلی، ازدواج، مسائل احمقانه، لذتها و خوشیها، قهرها و دلخوریها، یک سال اول، خطِ باریکِ قرمز، ارغوان، زلافه، جانِ دل، دوسال بعدی و بلوغ روایت کرده تا طرح نویی در این ژانر دراندازد و از سویی سعی کرده تا با بهره مندی از لحنِ کمیک، حال و هوایی متفاوتتر با فیلم قبلیاش را تجربه کند.
حسام محمودی و الناز حبیبی به نقشهای عماد و طوبا به همراه علی انصاریان فقید در نقش پدر طوبا که که تجربه متفاوتتری نسبت به سایر آثار کارنامهاش محسوب میشود تیم بازیگری فیلم را تشکیل دادهاند. صباغ زاده در فیلم دومش به سراغ بازیگرانی رفته که خاستگاه آنها تلویزیون بوده و حضور نسبتاً کمرنگی در سینما دارند. با این حال کیفیت کلی بازیها بیشتر از حد انتظار است و الناز حبیبی توانست اولین نامزدی سیمرغ را برای بازی در این فیلم تجربه کند. سارا بهرامی که پیشتر در فیلم اول صباغ زاده ایفاگر نقش اصلی آن بوده در فیلم دوم او به عنوان راوی دانای کل حضور دارد. علاوه بر این مرتضی علی عباس میرزایی که یکی از کارگردانان تازه وارد سینمای ایران به حساب میآید در یکی از نقشهای فرعی بازی کرده است.
از آنجایی که رمانتیسم عماد و طوبا با نمایش کودکی عماد و طوبا آغاز شده و با دوران کهنسالی آنها به پایان میرسد میتوان آن را اثری شخصیت محور و ضدِ پیرنگ نامید. سبکی که فیلمسازان جوان را در سالهای اخیر به سوی خود کشانده که در پایان داستان با تعالی و تنزل شخصیتهای اصلی همراه است. شایان ذکر است که پرداختن به شخصیتهای عماد و طوبا از سن چهار سالگی تا سالهای پایانی زندگیشان به دلیل حذف ساختار سه پردهای میتوانست زمانی بیش از نود دقیقه را به خود اختصاص دهد تا در فصلهای پایانی دچار کمبود و سندروم پرداخت سطحی و زودگذر نشود و ارتباط و انسجام معناییاش را با بخشهای اولیه حفظ کند.
فیلم سینمایی رمانتیسم عماد و طوبا عاشقانهایست خوشرنگ و لعاب با تصاویری چشمنواز از جنگلها و جادههای شمالی که پخش قسمتی از اپیزود معروف رادیو چهرازی در یکی از فصلهای مذکور به خوبی حس و حال پاییزی را تداعی کرده و فیلم گرمی برای روزهای سرد محسوب میشود. خوش ذوقی کاوه صباغزاده در روایت بیقضاوتی که از زندگی یک زوج جوان ارائه میدهد را میتوان یکی از امتیازات مهم فیلم در کنار نقصانهایش برشمرد که قادر است مخاطبان جدی سینما را با خود تا آخر همراهی کند.