نویسنده: جلال الدین بهرام
به بهانهی نزدیک شدن به آغاز جشنواره فجر ۱۴۰۰ نگاهی داریم به برندگان ادوار گذشته. در این مقاله قصد داریم «بهترین بازیگر نقش مکمل زن در دهه هفتاد» را معرفی کنیم. در ادامه و در مقالات بعدی ببازیگران نقشهای اصلی و مکمل برتر زن و مرد در دهههای دیگر را نیز مورد بررسی قرار خواهیم داد.
- بیشتر بخوانید:
- معرفی کامل فیلمهای جشنواره چهلم فیلم فجر
- مروری بر برندگان سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن جشنواره فجر در دهه هفتاد
- مروری بر برندگان سیمرغ بلورین «بهترین بازیگر نقش اول مرد » جشنواره فیلم فجر در دهه هفتاد
- مروری بر برندگان سیمرغ بلورین «بهترین بازیگر نقش مکمل مرد» جشنواره فیلم فجر در دهه هفتاد
۱۳۷۰ | فاطمه معتمدآریا | مسافران
عروسی ماهرخ(مژده شمسایی) است. خواهر ماهرخ، مهتاب(هما روستا) قرار است آیینهای که میراث خانواده است را از شمال به تهران بیارود. اما مهتاب و خانوادهاش در میان راه تصادف کرده و عروسی به عزا تبدیل میشود.
فاطمه معتمدآریا در فیلم سینمایی مسافران در نقش مستان ظاهر شده است. زن برادرِ ماهرخ و مهتاب. مستان نقش پر رنگی در اتفاقات فیلم ندارد اما گذشته عاشقانهاش با ماهو(مجید مظفری) به عنوان شاگرد و استاد، حس و حال جاری بر عروسی و عزا را تشدید میکند. از سوی دیگر مستان تنها کسی است که ماهو میتواند برای اظهار تنهایی و غمش به او پناه ببرد.
فاطمه معتمدآریا در حالی برای بازی در فیلم سینمایی مسافران برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مکمل زن شد که در این بخش فاطمه گودرزی برای فیلم سینمایی خانه خلوت، مهین شهابی برای فیلم سینمایی دو نفر و نصفی، محبوبه بیات برای فیلم سینمایی مسافران و پروین سلیمانی برای فیلم سینمایی دیگه چه خبر!؟ نامزد دریافت جایزه بودند.
۱۳۷۱ | یاسمین ملک نصر | سارا
حسام(امین تارخ) بیماری سختی دارد. همسرش سارا(نیکی کریمی) با پول گرفتن از گشتاسب(خسرو شکیبایی) هزینه درمان همسرش را فراهم میکند. حالا سالها گذشته و گشتاسب علاوه بر پول درخواست دیگری هم دارد.
یاسمین ملک نصر در فیلم سینمایی سارا در نقش سیما ظاهر شده است. سیما در نیمی از فیلم حضور ندارد اما حضور او چنان پر رنگ است که گره اصلی داستان را باز کرده و با حضور گرمش مانع از بروز یک فاجعه میشود. زنی که یخ وجود گشتاسب را میشکند.
یاسمین ملک نصر در حالی برای بازی در فیلم سینمایی سارا برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مکمل زن شد که در این بخش حمیده خیرآبادی برای فیلم سینمایی یک مرد یک خرس، محبوبه بیات برای فیلم سینمایی بندر مه آلود و پروین دخت یزدانیان برای فیلمهای سینمایی شرم و صبح روز بعد نامزد دریافت جایزه بودند.
۱۳۷۲ | نیکو خردمند | بازیچه
قدیر(عزت الله انتظامی) به منظور دور زدن قانون دخترش(نسرین مقانلو) را به عقد امیر(شهراد وثوقی) در میآورد اما همسر اول قدیر، ملوک(نیکو خردمند) با راهنمایی امیر مانع از سو استفادههای دیگر میشود.
ملوک زنی تنهاست که شوهرش پس از موفقیت مالی او را رها کرده و زندگی تازهای برای خود تشکیل داده است. نیکو خردمند با آن چشمان مهربان و خنده همیشگیش از ملوک زنی مظلوم ساخته است که چشم انتظار محبت همسرش جوانیش را از دست داده است.
نیکو خردمند در حالی برای بازی فیلم سینمایی بازیچه برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مکمل زن شد که در این بخش شیرین بینا برای فیلم سینمایی تیک تاک، سودابه آقاجانیان برای فیلم سینمایی جای امن و آسیه کلانی برای فیلم سینمایی نان و شعر نامزد دریافت جایزه بودند.
۱۳۷۳ | گلاب آدینه | روسری آبی
رسول رحمانی(عزت الله انتظامی) مردی متمول و کارخانهدار است که دل به دختر کارگری به نام نوبر کردانی(فاطمه معتمد آریا) میبازد…
گلاب آدینه در فیلم سینمایی روسری آبی در نقش کبوتر ظاهر شده است. زنی که به خاطر مشکلی زنانه میان کارگران به قدرت معروف است. آدینه چنان در نقش کبوتر غرق شده است که به زحمت میتوان او را در نگاه اول تشخیص داد. زن زحمتکشی که سالها کارگری زیبایش را تباه کرده اما سیاهی هنوز به دلش نفوذ نکرده است.
گلاب آدینه در حالی برای بازی در فیلم سینمایی روسری آبی برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مکمل زن شد که در این بخش فرشته صدرعرفایی برای فیلم سینمایی بادکنک سفید، مهوش افشار پناه برای فیلم سینمایی به خاطر هانیه ، افسر اسدی برای فیلم سینمایی روسری آبی و فرخ لقا هوشمند برای فیلم سینمایی سفر نامزد دریافت جایزه بودند.
۱۳۷۴ | پریوش نظریه | پدر
مهرالله پسر نوجوانی است که پس از فوت پدرش، ترک تحصیل کرده و برای کار به شهر دیگری رفته تا زندگی مادر و خواهرش را تامین کند. اما وقتی به خانه باز میگردد متوجه میشود مادرش(پریوش نظریه) با یک ژاندارم(محمد کاسبی) ازدواج کرده است.
بیوه زنی تنها، جوان و زیبایی که پسری نوجوان و دختری خردسال دارد تصمیم گرفته با مردی ژاندارم ازدواج کند. او تصمیم درستی برای آینده خود گرفته اما این موضوعی نیست که پسرش به راحتی با آن کنار بیاید. به همین خاطر هم هست که باید میان پسرش و شوهرش یکی را انتخاب کند.
پریوش نظریه در حالی برای بازی در فیلم سینمایی پدر برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مکمل زن شد که در این بخش گوهر خیراندیش برای فیلم سینمایی چهره، نیکو خردمند برای فیلم سینمایی غزال و الهام محمدامینی برای فیلم سینمایی نون و گلدون نامزد دریافت جایزه بودند.
۱۳۷۵ | جمیله شیخی | لیلا
لیلا ( لیلا حاتمی) و رضا ( علی مصفا) در جمعی خانوادگی با یکدیگر آشنا شده و به سرعت ازدواج میکنند. چند سالی میگذرد اما لیلا بچهدار نمیشود. مادر رضا(جمیله شیخی) لیلا را تحت فشار قرار میدهد تا اجازه دهد برای رضا زن بگیرند تا او نوهدار شود.
با اینکه بی رحمانه به نظر میرسد اما مادر رضا هم مثل همه مادرهای دنیا خوشبختی پسرش را آرزو میکند و این خوشبختی را تنها بچهدار شدن او میبیند. به این دلیل مادر رضا به عنوان مادر، زنی دلسوز و صبور است اما به عنوان مادرشوهر هیولایی غیرقابل تحمل. شیخی موفق میشود تعادل قابل درک میان این مادر دلسوز و هیولا برقرار کند و این کار هر بازیگری نیست.
جمیله شیخی در حالی برای بازی در فیلم سینمایی لیلا برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مکمل زن شد که در این بخش گلاب آدینه برای فیلم سینمایی فصل پنجم ، ماهایا پطروسیان برای فیلم سینمایی نابخشوده و عذرا اسماعیلی برای فیلم سینمایی نامزدی نامزد دریافت جایزه بودند.
۱۳۷۶ | بیتا بادران | آژانس شیشهای
نرگس(بیتا بادران) همسر جانبازش عباس(حبیب رضایی) را برای معالجه به تهران آورده است . آنها به شکل اتفاقی حاج کاظم را میبینند و متوجه میشوند عباس چند ماه دیگر بیشتر زنده نیست.
نرگس نماد صبر و ایستادگی است. با آگاهی از وضعیت عباس همسر او شده و حالا تا آخرین نفس در حال دفاع و پیگیری احوال او است. بیان زیبای لهجه کمک شایانی در باور پذیر کردن سادگی و صفای شخصیت نرگس کرده است.
بیتا بادران در حالی برای بازی در فیلم سینمایی آژانس شیشهای برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مکمل زن شد که در این بخش گلاب آدینه برای فیلم سینمایی بانوی اردیبهشت و فهیمه راستکار برای فیلم سینمایی روانی نامزد دریافت جایزه بودند.
۱۳۷۷ | احترام السادات حبیبیان | مصائب شیرین
رضا(رضا داوودنژاد) نوجوانی است که پیش مادربزرگ(احترام السادات حبیبیان) زندگی میکند و عاشق دختر داییش مونا شده. اما خانوادهها به هیچ وجه راضی نیستند این عشق تبدیل به ازدواج شود…
زنده یاد احترام السادات حبیبیان در مصائب شیرین در نقش خودش ظاهر شده است. به این معنی که از ویژگیهای شخصیت او برای ساختن داستانی بهره برده شده که تنها با وجود زنی مثل او شکل میگیرد و گسترش مییابد. از این رو حبیبیان در فیلم سینمایی مصائب شیرین به همان میزان که در حال زندگی کردن است در حال نقش بازی کردن هم هست و به راحتی نمیتوان مرز میان این دو را مشخص کرد.
زنده یاد احترام السادات حبیبیان در حالی برای بازی در فیلم سینمایی مصائب شیرین برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مکمل زن شد که در این بخش گوهر خیراندیش برای فیلم سینمایی جنگجوی پیروز، اقدس سعادت رضایی برای فیلم سینمایی مصائب شیرین و کمند امیرسلیمانی برای فیلم سینمایی قرمز نامزد دریافت جایزه بودند.
۱۳۷۸ | رؤیا نونهالی | بوی کافور عطر یاس
کارگردان قدیمی(بهمن فرمان آرا) پس از سالها به ایران برگشته و قصد دارد فیلمی درباره مراسم تدفین خودش بسازد.
نقش رؤیا نونهالی در فیلم سینمایی بوی کافور عطر یاس بسیار کوتاه است اما حضورش چنان تاثیر گذار است که به این راحتی نمیتوان فراموشش کرد. زنی که بچهای مُرده را با خود حمل میکند و زیر چادر تنها با سکوت و چشمهایش تنهایی و استیصالش را به بیننده منتقل میکند.
رؤیا نونهالی در حالی برای بازی در فیلم سینمایی بوی کافور عطر یاس برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مکمل زن شد که در این بخش زنده یاد عسل بدیعی برای فیلم سینمایی دستهای آلوده، رویا تیموریان برای فیلم سینمایی مرد بارانی، سحر جعفری جوزانی برای فیلم سینمایی بلوغ و سلیمه رنگزن برای فیلم سینمایی عروس آتش نامزد دریافت جایزه بودند.
۱۳۷۹ | ماهایا پطروسیان | هفت پرده
چهار دوست برای حل مشکل مالی خود اقدام به سرقت میکنند…
ماهایا پطروسیان در فیلم سینمایی هفت پرده در نقش یک مسافر ظاهر میشود. زن ثروتمندی که سوار ماشین یکی از شخصیتهای فیلم شده و سر درد و دلش باز میشود. در زمانی کوتاه و در محیط بستهی یک ماشین که هیچ جایی برای حرکت ندارد و موقعیتی برای بروز احساسات در اختیار بازیگر قرار نمیدهد، پطروسیان بیننده را با زندگی زنی آشنا میکند که بر خلاف شخصیتهای فیلم هیچ مشکل مالی ندارد اما دلش هم خوش نیست و از زندگیش لذت نمیبرد.
ماهایا پطروسیان در حالی برای بازی در فیلم سینمایی هفت پرده برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مکمل زن شد که در این بخش میترا حجار و رابعه اسکویی برای فیلم سینمایی سگکشی نامزد دریافت جایزه بودند.