اعتراض سازندگان فیلم «نگهبان شب» و جوابیه‌ی دبیرخانه‌ی جشنواره

دبیرخانه چهلمین جشنواره فیلم فجر در پی اعتراضات سازندگان فیلم «نگهبان شب» طی اطلاعیه‌ای اعلام کرد فیلم‌های راه‌یافته به این جشنواره توسط افراد غیرمرتبط دیده نشده‌اند.

پس از آنکه محمدتقی فهیم منتقد سینما در صفحه شخصی خود در اینستاگرام اقدام به انتشار سلسله نقدهایی درباره فیلم‌های راه‌یافته به جشنواره چهلم فیلم فجر کرد، این نقدها با اعتراض عوامل یکی از این آثار مواجه شد.

صادق میرکریمی مجری طرح فیلم سینمایی «نگهبان شب» به کارگردانی رضا میرکریمی، در این زمینه نوشت: «فیلم ما همچنان مراحل فنی خود را طی می‌کند و بجز هیات انتخاب جشنواره و شورای پروانه نمایش در جای دیگری نمایش نداشته است، که احتمالاً این در مورد فیلم‌های دیگر راه یافته به جشنواره هم صدق می‌کند، این موضوع که چطور یک منتقد سینمایی آنها را یک ماه قبل از شروع جشنواره دیده و درباره شان نوشته و حتا قصه فیلم‌ها را هم لو داده کاملاً عجیب است و با کمال تاسف ایشان با شهامت نام دبیر محترم جشنواره را هم در انتهای مطالب منتشره خود منشن کرده که مسئولیت دبیر را برای پیگیری موضوع بیشتر می‌کند. با توجه به اینکه رعایت استانداردهای حرفه‌ای و اخلاقی انتظار حداقلی فیلمسازان از برگزارکنندگان جشنواره است، انتظار پاسخگویی و یا موضع گیری ستاد جشنواره دراین مورد از سوی پدیدآورندگان آثار امری کاملاً منطقی به نظر می‌رسد. طبعاً مالکان حقوق معنوی و مادی فیلم “نگهبان شب” در صورت انتشار غیر قانونی فیلم هر گونه پیگیری حقوقی را برای خود محفوظ می‌دارند.»

جوابیه‌ی دبیرخانه چهلمین جشنواره فیلم فجر

پس از رسانه‌ای شدن  اعتراض سازندگان فیلم «نگهبان شب»، دبیرخانه چهلمین جشنواره فیلم فجر اطلاعیه‌ای صادر کرد. در این اطلاعیه آمده است: «آثار ارائه شده به دبیرخانه جشنواره، فقط توسط مسئول دبیرخانه، اعضای هیأت انتخاب و شخص دبیر جشنواره مورد بازبینی قرار می‌گیرد و برخلاف حواشی و ادعاهای نادرست، با تدابیر اتخاذ شده دبیرخانه جشنواره جهت ایزوله فضای بازبینی، حتی سایر دست‌اندرکاران ستاد جشنواره امکان دیدن آثار را ندارند، چه برسد به افراد متفرقه و بیرونی.

یادآوری می‌شود در سال‌های اخیر و با استفاده از تکنولوژی DCP و رمزگذاری روی نسخه‌های فیلم برای پخش در زمان‌های معین، نسخه‌های DCP اساساً قابلیت کپی یا نمایش در زمان‌های دیگر (غیر از آنچه که برنامه‌ریزی شده باشند) را ندارند. بررسی‌های دبیرخانه جشنواره نشان می‌دهد که به دلیل نمایش این فیلم در قالب DCP رمزگذاری شده، نه در نمایش برای هیأت انتخاب جشنواره و نه در نمایش برای شورای پروانه نمایش سازمان سینمایی، امکان بازبینی توسط افراد غیر مسئول وجود نداشته است.»

ستاد چهلمین جشنواره فیلم فجر ضمن تأکید بر صیانت از حقوق صاحبان کلیه آثار، از جمله فیلم «نگهبان شب»، این اطمینان را می‌دهد که تمامی فیلم‌ها و از جمله فیلم «نگهبان شب» مورد صیانت و حراست این ستاد قرار داشته و ستاد جشنواره به صراحت اعلام می‌کند، احتمالاً نسخه دیگری از این فیلم در خارج از ستاد جشنواره و سازمان سینمایی در معرض دید منتقد مذکور قرار گرفته است. بنابراین، ضمن حمایت از تهیه کننده و صاحبان فیلم، تا یافتن عامل یا عاملین احتمالی دیده شدن فیلم «نگهبان شب» و استیفای حقوق معنوی و مادی صاحبان فیلم، در کنار ایشان خواهد بود.

بر این اساس، ستاد چهلمین جشنواره فیلم فجر و سازمان سینمایی ضمن پیگیری جدی این ماجرا، از تهیه‌کننده محترم فیلم می‌خواهد در صورت حصول به نتیجه، منبعی را که منجر به دیده شدن فیلم در خارج از ستاد جشنواره شده، معرفی کنند.»

جوابیه‌ی روابط عمومی فیلم «نگهبان شب» به دبیرخانه جشنواره

پس از آنکه دبیرخانه‌ی فیلم فجر اطلاعیه منتشر کرد مبنی بر صیانت از آثار هنرمندان و فیلمسازان، روابط عمومی فیلم سینمایی «نگهبان شب» در جوابیه‌ای خطاب به مسئولین جشنواره و دبیرخانه نوشت:« پیرو اتفاقات و حواشی عجیبی که روز گذشته و با انتشار نقدهایی بر فیلم های جشنواره در صفحه شخصی یک روزنامه نویس پدید آمد و شائبه دیده شدن پیش از موعد و غیر قانونی فیلم‌ها در افکار عمومی جامعه سینمایی شکل گرفت و منجر به انتشار اطلاعیه‌ای از طرف ستاد جشنواره گردید. روابط عمومی فیلم «نگهبان شب» ضمن تشکر از اطلاعیه دفتر جشنواره دراعلام آمادگی برای برخورد با متخلفان احتمالی قاچاق فیلم‌های جشنواره، ذکر چند نکته را در این زمینه ضروری میداند

۱- در اطلاعیه جشنواره مسئولیت پیگیری و پیدا کردن مجرمان احتمالی به صاحبان فیلم محول شده است و ما متوجه نشدیم چرا در موضوعی در این حد حساس که پای آبروی جشنواره و سرمایه فیلمساز در میان است، برای ما روشن نیست چرا سازمان سینمایی حاضر نیست مستقیم این آقای منتقد را که دربرنامه‌ای تلویزیونی ادعا کرده شخصا ۲۵ فیلم ( احتمالا با احتساب فیلمهای رزرو )جشنواره را دیده، مورد پرسش قرار دهد و پیگیری را به خود صاحبان آثار محول می‌کند؟

۲- روزنامه‌نویس مورد اشاره ادعا کرده هیچ رابطه سازمانی با ستاد جشنواره ندارد و حتا یکبار هم پایش به محوطه اطراف دفتر جشنواره باز نشده است، در حالیکه ایشان عضو شورای مشورتی و هم اندیشی روابط عمومی جشنواره می باشند و در جلساتی با مدیریت مشاور رئیس سازمان سینمایی حضور داشته‌اند که عکس و خبر آن در حافظه مطبوعات قابل دسترسی است. در ضمن ایشان عضو شورای پروانه نمایش ویدئویی وزارت ارشاد هم هستند، و این احکام عملا بار مسئولیت سازمان سینمایی را برای پیگیری موضوع افزایش می‌دهد.

۳- با توجه به اعتراف منتقد مذکور به رویت کپی قاچاق فیلمبرداری شده از روی پرده فیلم «نگهبان شب»، و نظر به اینکه این فیلم فقط دو بار اکران روی پرده داشته، یکی برای هیات انتخاب در سالن دفتر جشنواره و دیگری برای شورای پروانه نمایش در وزارت ارشاد، و تنها تعداد معدودی در این نمایش ها حضور داشته اند، بهتر نیست موضوع توسط خود سازمان سینمایی و با بازبینی فیلم دوربین‌های داخل سالن نمایش پیگیری شود؟

۴- روزنامه نویس مورد نظر پس از عمومی شدن بحث، در اقدامی غیر حرفه ای اقدام به پاک کردن پست قبلی خود از صفحه اش در فضای مجازی می کند و در پست جدیدی اعتراف می کند کپی غیر قانونی فیلم سینمایی “نگهبان شب” را که با موبایل از روی پرده سینما فیلمبرداری شده در اختیار دارد و علیرغم اینکه فرد قاچاقچی را می‌شناسد ولی حاضر نیست هویت وی را فاش کند. این ادبیات جسورانه، رفتاری کاملا غیر اخلاقی و جرم محرز و از مصادیق مشارکت در سرقت اثر هنری است و با شنیدن آن این فضا به ذهن مخاطب متبادر می‌شود که ظاهرا فرد مورد اشاره پشتش به جایی گرم است. لذا زدودن این توهم خطرناک از ذهن سینماگرانی که نگران سرنوشت آثارشان هستند و از این پس احساس ناامنی خواهند کرد، امری ضروری است و در این زمینه صاحب اثر ابزاری برای پیگیری عاجل و موثر ماجرا در دست ندارد و به نظر می رسد سازمان سینمایی همانطور که در اطلاعیه جشنواره هم به درستی ذکر شده بود وظیفه دارد در مقام مدعی العموم به ماجرا ورود کند و از حقوق سینماگران دفاع کند.»

 

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.