نویسنده: شبیر نعلبندیان
نازنین بیاتی در پانزدهم دیماه ۱۳۶۸ متولد شد. او دانشآموختهی رشته تئاتر با گرایش طراحی صحنه از دانشگاه آزاد واحد تنکابن است. نازنین بیاتی با قبولی در تست بازیگری پرویز شهبازی وارد سینما شد. چهره معصومانه و زیبایی طبیعی او سبب شد تا نقش نازنین در دربند به بهترین شکل ممکن خلق شود. بازی در فیلم دربند برای او کاندیداتوری بهترین بازیگر نقش زن جشنواره فجر را در همان ابتدای مسیر به ارمغان آورد. پس از بازی در دربند با بازی در چهار فیلم در مدت زمان یک سال در زمره بازیگران پرکار قرار گرفت. در ادامه در دو سریال شبکه نمایش خانگی و چند تئاتر حضور یافت و عنوان بهترین بازیگر زن کمدی را در نوزدهمین جشن حافظ به دست آورد.
او علاوه بر بازیگری تجربه همکاری با انیمیشن شکرستان در مقام صداپیشه و طراح صحنه را دارد. بیاتی به سبب معصومیتی که در چهرهاش موج میزند غالباً برای نقشهای مثبت انتخاب میشود. به همین دلیل او کوشیده تا در جهت حفظ این معصومیت به ورطه تکرار نیفتد. نازنین بیاتی در طول یک دهه فعالیت بازیگریاش نقشهای مختلفی را ایفا کرده است که برخی از آنها را مرور میکنیم.
دربند | نازنین
-
کارگردان: پرویز شهبازی
نازنین، دختری نخبه و شهرستانی که در حومه تهران سکونت دارد و در یکی از معتبرترین دانشگاههای تهران پذیرفته میشود. به سبب نزدیکی شهر محل سکونت او با تهران، دانشگاه از اعطای خوابگاه به او ممانعت کرده و نازنین مجبور میشود تا همخانه دختری به نام سحر شود. سحر دختر فروشندهای است که رفقای زیادی دارد و همین مسأله سبب میشود تا نازنین دردسرهای متعددی را متحمل شود.
پرویز شهبازی از همان نخستین فیلمش از بازیگران تازهکار و یا نابازیگر در مقام نقش اصلی بهره برده است. «دربند» هم از این قاعده مستثنی نبود و شهبازی برای نقش نازنین سراغ نازنین بیاتی رفت. شخصیت نازنین یک شهرستانی حواسجمع و بچهزرنگ بوده که هم در درس و مشق و هم در شناخت آدمها و قصد و غرضشان باهوش است. اما نازنین با هجده سال سن تجربه زندگی در کلانشهری چون تهران که مملو از آدمهای گوناگون است را ندارد و این بدل به پاشنه آشیلی برای او میشود. سیلی سرخی که او از نتیجه دلسوزیاش میخورد تمام ثوابهایش را کباب میکند و او را به دالانی تاریک فرو میبرد.
عملکرد بیاتی را در اولین تجربه بازیگریاش میتوان قابل قبول تلقی کرد. کما اینکه «دربند» یکی از بهترین ساختههای شهبازی لقب گرفت و این فرصتی برای بیاتی بود تا در همان ابتدای ورودش به سینما نیمی از این مسیر سخت را پیموده باشد. بازی او در جشنواره فجر مورد توجه داوران واقع و نامزد دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن شد که در نهایت قرعه را به هانیه توسلی واگذار کرد. در عوض در جشن انجمن منتقدان و نویسندگان سینمای ایران توانست جایزه بهترین بازیگر زن را برای این نقش بگیرد.
ارسال آگهی تسلیت برای روزنامه | ریحان
-
کارگردان: ابراهیم ابراهیمیان
طاها پسر جوانی است که از سوی مینا که در خارج از کشور زندگی میکند استخدام شده تا از پدر علیل و پیر او پرستاری و مراقبت کند. طاها قصد دارد با نامزدش ریحان ازدواج کند و برای خرید خانه امید به طلب یکسالهاش از مینا بسته است. ریحان هم هر دوشنبه به خانه پیرمرد میرود تا به طاها سر بزند. روزی پیرمرد میمیرد و طاها تصمیم به پنهان کردن مرگ پیرمرد میگیرد.
نازنین بیاتی که بازی در دومین فیلمش یعنی «مردن به وقت شهریور» را به اتمام رسانده بود بلافاصله به فیلم اول ابراهیم ابراهیمیان یعنی «ارسال آگهی تسلیت برای روزنامه» پیوست. «ارسال آگهی تسلیت برای روزنامه» فیلم کمبازیگری بود اما بیاتی شانس این را داشت تا با صابر ابر و پریوش نظریه همبازی شود. بیاتی موفق شد تا در این فیلم هم حضور راضیکنندهای داشته باشد که به سبب کماقبالی فیلم شانس دیده شدن بازیاش از دست رفت.
فرشتهها با هم میآیند | لیلا
-
کارگردان: حامد محمدی
لیلا و احمد زوج تازه ازدواج کردهای هستند که با مشقتهای فراوان موفق شداند یک زندگی معمولی را برای خود تدارک ببینند. لیلا در آستانه وضع حمل است و احمد برای گذران زندگی به کار بنایی روی آورده است. مشکلات این زوج وقتی آغاز میشود که برخلاف تصورشان صاحب سه فرزند سهقلو میشوند.
نقشی که نازنین بیاتی در «فرشتهها با هم میآیند» ایفا کرد کمی از سن واقعی او بیشتر بود. او در این فیلم مادری است که بدون هیچ تجربهای از داشتن فرزند ناچار است سه نوزاد دختر را همزمان تر و خشک کند. «فرشتهها با هم میآیند» سومین فیلمی بود که نازنین بیاتی در سال ۱۳۹۲ بازی میکرد. همچنین این فیلم در برخلاف سه فیلم دیگر کارنامه او از لحن طنزآمیزی برخوردار بود. نازنین بیاتی در «فرشتهها با هم میآیند» با بازیگرانی چون جواد عزتی، الهام کردا و رضا ناجی همبازی شد.
طعم شیرین خیال | شیرین
- کارگردان: کمال تبریزی
شیرین دختر اصیل کرمانی است که در دانشگاه با استادی به نام گروس رازیانی آشنا میشود. گروس مردی عجیب و غریب است و علاقه بیحد و حصری به محیط زیست و انرژیهای زمینی داشته و سبک زندگی منحصربهفردی دارد. گروس و شیرین رفتهرفته به یکدیگر نزدیک میشوند و رابطهای عاطفی میان آنها شکل میگیرد. پدر شیرین که پی به ابراز علاقه گروس برده تحقیقات خود را آغاز میکند و در مییابد که گروس فردی خشن و بدنام است غافل از آنکه توطئهای برای گروس چیده شده است.
سال ۱۳۹۲ برای نازنین بیاتی با بازی در سه فیلم سپری شد. در اسفندماه سال مذکور او برای بازی در نقش شیرین در فیلم «طعم شیرین خیال» با نام قبلی دردسرهای شیرین از میان گزینههای متعددی انتخاب شد. او در این فیلم لهجه کرمانی دارد و تا حد مطلوبی از پس از آن برآمده است. فیلم نقدهای متوسطی دریافت کرد و عدهای آن را سفارشی و شعاری خواندند و عملکرد نازنین بیاتی چندان مورد توجه قرار نگرفت. اما او با بازی در این «طعم شیرین خیال» شانس حضور در نقش مقابل شهاب حسینی در فیلمی از کمال تبریزی را به دست آورده بود.
- بیشتر بخوانید
- نقد فیلم «عروسی مردم» | تلاشی برای تلفیق کمدی و تعلیق
- کارخانه رویاسازی | معرفی و نقد فیلم «تصور»
- نقد فیلم «نگهبان شب» | در تلاش برای دوری از مسیرهای معمول
رخ دیوانه | غزل
-
کارگردان: ابوالحسن داوودی
ماندانا، مسعود، کاوه، غزل، شکوفه و پیروز از دوستان اینترنتی هستند که در یک گروه فیسبوکی با یکدیگر آشنا شدهاند. در این بین کاوه و غزل نامزد هستند و قصد مهاجرت دارند. ماندانا و مسعود بر سر دزدی از یک خانه متروکه شرط میبندند اما در ادامه اتفاقاتی رخ میدهد که زندگی هر پنج نفر را دستخوش تغییرات سرنوشتسازی میکند.
نازنین بیاتی پس از اتمام بازی اش در «طعم شیرین خیال» به فیلم ابوالحسن داوودی با نام «رخ دیوانه» پیوست. «رخ دیوانه» در کنار «دربند» بهترین و مهمترین فیلم کارنامه بازیگری بیاتی به حساب میآید. با وجود اینکه نقش غزل در مقایسه با سایر بازیگران کمرنگتر است اما به واسطه فیلمنامه خوب محمدرضا گوهری در روند فیلم و قصه اثرگذار است. بازیگران متعددی در «رخ دیوانه» ایفای نقش کردهاند که بیاتی با صابر ابر، طناز طباطبایی، ساعد سهیلی، امیر جدیدی و بیژن امکانیان سکانس مشترک دارد.
مادری | نوا
-
کارگردان: رقیه توکلی
نوا و گلنار خواهرانی هستند که چند سالی است از تهران به یزد کوچ کردهاند و همراه با خاله خود زندگی میکنند. نوا خواهر کوچک گلنار است و دل در گرو عشق پسری به نام کاوه دارد. کاوه مدتی است که نسبت به نوا بیمهر و سرد شده و بی دلیل به رابطهشان پایان داده است. از طرفی گلنار با وجود داشتن دختری خردسال از همسرش جدا شده است. گلنار که نقاش ماهری است متوجه میشود که سرطان بدخیمی وجودش را فرا گرفته و امید چندانی به زنده ماندنش نیست.
«مادری» فیلم اول رقیه توکلی بود و نازنین بیاتی اولین تجربه بازی در فیلم یک کارگردان خانم را تجربه میکرد. بیاتی با بازی در نقش نوا مجدداً در مقام نقش اول فیلم ظاهر و با بازیگرانی چون هانیه توسلی، هومن سیدی و مریم بوبانی همبازی شد. «مادری» در جشنواره سی و پنجم فیلم فجر در بخش مسابقه سینمای ایران انتخاب شد اما رقیبهای قدری داشت و به همین خاطر بازی بیاتی به چشم نیامد. بیاتی در این فیلم خواهری است که برای خواهر و خواهرزادهاش مادری میکند.
شادروان | پری
-
کارگردان: حسین نمازی
خانوادهای جنوبشهری با فروش سبزی آماده روزگار میگذرانند. پدر آنها طی یک سهلانگاری فوت میکند و اعضای خانواده وقتی برای تحویل جنازه جهت خاکسپاری راهی بیمارستان میشوند درمییابند که کارت پدرشان پس از مرگ مسدود شده است. این در حالی است که هیچکدامشان پول کافی برای ترخیص و کفن و دفن ندارند. آنها در گیر و دار یافتن راهی برای رفع مسدودی کارت بانکی متوجه میشوند که خواهر دیگری هم دارند که در تمام این سالها از وجودش بیخبر بودهاند.
محور اصلی شادوران مرگ است اما فیلم لحنی کمیک دارد و بازیگران هم به طبع آن شیرینی خاصی در ایفای نقشهایشان از خود نشان دادهاند. نقش پری با بازی نازنین بیاتی هم از این قاعده مستثنی نیست با اینکه نسبت به سایر شخصیتها نظیر نادر و دایی اسد طنز کمتری دارد. پری دختری رئوف و دلسوز است و برای حل مشکل خاک کردن پدرشان با برادرش به هر دری میزند تا آبروی خانواده را حفظ کند. پری در خانههای اعیانی بالای شهر کارگری میکند و با اینکه او و خانوادهاش در فقر و تنگدستی لول میزنند دختری چشم و دل سیر و نجیب معرفی میشود که حاضر نیست برای پول خودش را کوچک کند. شادوران در چهلمین جشنواره فیلم فجر حضور یافت و بازی نازنین بیاتی به همانند فیلمهای پیشین دیده و کاندید نشد.
عروسی مردم | شیما
-
کارگردان: مجید توکلی
نوید و شیما که با یکدیگر نامزد هستند به دلیل مشکلات مالی موفق به ازدواج و برپایی جشن عروسی نمیشوند. آنها با دیدن کارت دعوت یک عروسی تصمیم میگیرند تا با جعل اسامی خود به عروسی بروند و ساعاتی را به تفریح و سرگرمی بگذرانند. در این عروسی مجلل کادوهای اهدا شده به عروس و داماد ربوده میشود و اجازه خروج به هیچیک ازمهمانان داده نمیشود. نوید و شیما که تنها مهمانان غریبه در این عروسی هستند از ترس شناسایی و لو رفتن به دو مهمانی که پی به نقشه آنها بردهاند قرص خواب میدهند تا در موقیعت مناسب پا به فرار بگذارند.
محید توکلی در دومین ساخته سینماییاش برای نقش اول زن به سراغ نازنین بیاتی رفت. بیاتی در این فیلم کمدی با شکیب شجره، احترام برومند و زهرا داوودنژاد همبازی شده است. عروسیهای مختلفی در طول فیلم نشان داده میشود و از اینرو عروسی مردم فیلمی شاد تلقی میشود. عروسی مردم در سال ۱۳۹۸ جلوی دوربین رفت و فرصت حضور در جشنواره را پیدا نکرد. بعد از گذشت چهار سال عروسی مردم در خرداد ۱۴۰۲ به نمایش عموم درآمد.