مرور کارنامه هنری برزو نیک نژاد | از قاب سیما تا پرده سینما

نویسنده: شبیر نعلبندیان

برزو نیک‌ نژاد در یازدهم فروردین ۱۳۵۱ در شهر گرگان متولد شد. او پیش از آنکه وارد دهه‌ی سی زندگی خود شود با دستیاری در سریال «پس از باران» به‌کارگردانی سعید سلطانی اولین کار حرفه‌ای خود را آغاز کرد. او دستیار کارگردانانی چون سیروس مقدم و محمدحسین لطیفی در سریال‌هایی نظیر «پایتخت»، «دیوار»، «ساخت ایران»، «تا ثریا» و … شد. او با نگارش فیلمنامه فصل اول «دودکش» به‌صورت جدی وارد عرصه‌ی نویسندگی شد و در کنار آن به دستیاری ادامه داد تا به‌زودی پشت دوربین فیلم خودش قرار بگیرد.

برزو نیک‌ نژاد در یک بازه‌ی زمانی هفت‌ساله هم در سینما فیلم ساخت و هم موفق شد تا شش سریال برای تلویزیون کارگردانی کند و بعد از ورود به سینما هیچ‌گاه تلویزیون را ترک نکرد و به آن وفادار ماند. سبک نگارش و کارگردانی او به‌گونه‌ای است که هیچ‌کدام از آثارش با وجود لحن طنزآمیز خالی از مضامین روز و اجتماعی نیستند. فیلم دوزیست جدیدترین ساخته‌ی نیک‌نژاد پس از دو سال در سالن‌های سینما به اکران عمومی درآمده است. به همین بهانه در این مطلب قصد داریم تا کارنامه‌ی نویسندگی و کارگردانی او را با هم مرور کنیم.

 

 کلبه | ترس و دلهرهکلبه

شاید برایتان عجیب باشد اما برزو نیک‌نژاد اولین فیلمنامه سینمایی‌اش را در ژانر وحشت به نگارش درآورد. «بیرون آوردن مردگان» نام اولیه فیلمنامه‌ای بود که نیک‌نژاد هم‌زمان با دستیاری‌اش در پروژه‌های مختلف نوشت و عنوان آن پیش از اکران که به نوعی تداعی‌کننده‌ی فیلم مارتین اسکورسیزی بود به «کلبه» تغییر یافت.

«کلبه» را جواد افشار کارگردانی کرد و بازیگرانی چون کامبیز دیرباز، احمد مهران‌فر، بهاره افشاری، بابک حمیدیان و جمشید هاشم‌پور در آن ایفای نقش کردند. این فیلم یک الگوبرداری نه‌چندان موفق از فیلم‌های هالیوودی موفق در ژانر وحشت بود که در مقطعی بر سر زبان‌ها افتاد. ماجرای فیلم حول محور سفر چهار دانشجو به قصد انجام تحقیقاتی در خصوص یک سری غسال‌خانه به منطقه‌ای در شمال کشور بوده که با فرارسیدن شب اتفاقات عجیبی برایشان رخ می‌دهد.

 

  پیتزا مخلوط | طعم گیشهپیتزا-مخلوط

کمدی ژانری است که هر فیلم‌ساز یا نویسنده‌ای حداقل یک‌بار برای جبران شکست‌های پیشین کارنامه‌اش یا طی کردن ره صدساله در یک شب به سراغش رفته است. «کلبه» توفیق چشمگیری برای نیک‌نژاد به همراه نداشت بنابراین تصمیم گرفت تا قلمش را خرج ژانر پرمخاطبی چون کمدی کند و فیلمنامه‌ای تحت‌عنوان «پیتزا مخلوط» بنویسد و کارگردانی چون حسین قاسمی‌جامی که با آثار جنگی شناخته می‌شود، آن را بسازد.

«پیترا مخلوط» همان‌طورکه از نامش پیداست از آن‌دست کمدی‌هایی بود که هدف نهایی و غایی‌اش فتح گیشه بود. قصه‌ی فیلم چندان بدیع به نظر نمی‌رسید و فیلم‌هایی با چنین مضمونی به‌کرات ساخته شده بودند. با این حال این فیلم توانست در پاییز ۱۳۹۰ با فروشی بالغ بر پنج میلیارد نام خود را در لیست پرفروش‌ترین‌های سینمای ایران قرار دهد. دلیل موفقیت پیتزا مخلوط در گیشه را با قطعیت می‌توان حضور بازیگرانی چون علی صادقی، مجید صالحی، سعید آقاخانی، لیلا اوتادی و مهران غفوریان در کنار آتیلا پسیانی، الناز حبیبی و الیزابت امینی دانست.

داستان فیلم به دو پسرعمو به نام‌های غلام و منوچهر اختصاص دارد که در پیتزافروشی فرد متمولی به نام حاجی کارگری می‌کنند و حاجی برای سفر زیارتی کلید خانه‌اش را در اختیار آنها می‌گذارد تا در نبود او به گلدان‌هایش رسیدگی کنند و این آغاز ماجراهای مختلف است.

 

 دودکش | نخستین تجربه‌ی سریال‌نویسیدودکش

پیش از آن‌که برزو نیک‌ نژاد اولین فیلمنامه یک سریال تلویزیونی را بنویسد، بازنویسی مشترک فیلمنامه‌ی سریالی به نام «لبه تاریکی» به کارگردانی سعید سلطانی را تجربه کرده بود. فصل نخست «دودکش» اولین تجربه‌ی مستقل او به‌عنوان نویسندگی برای تلویزیون بود که با همراهی حسن وارسته آن را به ثمر رساند.

شایان ذکر است که ایده‌های نیک‌نژاد که متأثر از مؤلفه‌های آشنای سریال «پایتخت» بود، دلیل مبرهن موفقیت «دودکش» محسوب می‌شود. به‌خصوص آن‌که او پیش از نگارش فیلمنامه دستیاری فصل اول «پایتخت» را در رزومه‌ی کاری‌اش داشت و «دودکش» شباهت تنگاتنگی با اتفاقات و ویژگی شخصیت‌های آن سریال داشت. این سریال در ماه رمضان سال ۱۳۹۲ روی آنتن شبکه یک سیما رفت و با استقبال گسترده‌ای مواجه شد و نام نیک‌نژاد وارد نقدها و نوشته‌های مطبوعاتی شد.

«دودکش» را محمدحسین لطیفی که نیک‌نژاد تجربه‌ی دستیاری برای او در فصل اول «ساخت ایران» را داشت، کارگردانی کرد. در این سریال بازیگران مطرحی چون زوج هومن برق‌نورد و بهنام تشکر به همراه نگار عابدی، سیما تیرانداز، الناز حبیبی، امیرحسین رستمی و جواد عزتی حضور داشتند. قصه‌ی سریال «دودکش» روایت‌گر خانواده‌ای به ‌نام مشتاق است که فیروز در جایگاه مرد خانواده با چنگ و دندان در تلاش است تا با کسب روزی حلال از گردنه‌ی مشکلات مالی زندگی زناشویی خود و خواهر و شوهرخواهرش به سلامت عبور کند.

 

  ناخواسته | برخاسته از دل اجتماعناخواسته

پس از موفقیت دودکش در تابستان ۱۳۹۲ فرصت مغتنمی برای جلوه‌نمایی نیک‌نژاد در عرصه‌ی کارگردانی پدید آمد. او در آبان همان سال فیلم اولش را به نام «ناخواسته» به تهیه‌کنندگی سیدامیر سیدزاده مقابل دوربین برد و در نهایت برای شرکت در بخش نگاه نو جشنواره‌ی سی و ‌دوم فیلم فجر پذیرفته شد.

«ناخواسته» فیلمی کم‌خرج و جاده‌‎ای بود که داستانی دوپاره داشت. فیلم ابتدا لحنی اجتماعی را اتخاذ کرده و در میانه‌ی کار به درامی عاشقانه بدل می‌شود و تراژدی پایان آن را رقم می‌زند. مهرداد صدیقیان و الناز حبیبی به‌عنوان بازیگران جوان در کنار بازیگران باتجربه‌ای چون مهتاب کرامتی، همایون ارشادی، ستاره اسکندری و فرهاد قائمیان در ناخواسته بازی کرده‌اند. قصه‌ی «ناخواسته» در مورد جوان طلبه‌ای است که با یک ماشین قدیمی به صورت بین‌شهری مسافرکشی می‌کند. روزی سه مسافر سوار ماشین او می‌شوند و هر کدام این راننده را درگیر معضلات و مشکلات خود می‌کنند. هسته‌ی اصلی فیلم رابطه‌ی این طلبه‌ی جوان با دختری به ‌نام نبات، یکی از همان سه مسافر است.

«ناخواسته» با تمام کم و کاست‌هایش فیلم اولی قابل‌قبولی از آب درآمد و نامزدی بهترین کارگردانی در بخش نگاه نو را برای برزو نیک ‌نژاد به ارمغان آورد. اما فیلم به‌واسطه‌ی فضای غیرگیشه‌اش تا مدت‌ها فرصت اکران به دست نیاورد و بعد از پنج سال و پس از اکران دو فیلم بعدی نیک‌نژاد یعنی «زاپاس» و «لونه زنبور» به نمایش عموم درآمد و با فروشی نزدیک به هشتاد میلیون در گیشه شکست خورد. چراکه فیلم در مدت زمانی اکران شد که در آن مقطع فیلم‌های مشابه بهتری ساخته شده بودند. این دومین تجربه‌ی ناموفق نیک‌نژاد در ژانر غیرکمدی به حساب می‌آید.

 

  روزهای بد، به‌‌در | سوار بر موج تکرارروزهای-بد-به-در

نیک‌نژاد پس از حضور در جشنواره‌ی فجر بار دیگر در کسوت نویسنده با سریال نوروزی شبکه‌ی سوم سیما با نام «روزهای بد، به‌در» به تلویزیون رجعت کرد. گرچه حال و هوای نوروزی بر سریال حکم‌فرما بود اما نیک‌نژاد ریسکی برای دوری از قالب و فضای سریال «دودکش» نکرد. حتی با وجود کارگردانی چون سعید آقاخانی در پشت دوربین لحن سریال تفاوت چندانی با آن نداشت.

علاوه‌براین صدای زیر هومن برق‌نورد در سریال «دزد و پلیس» مجدداً در این سریال هم دست‌مایه‌ی طنازی‌های شخصیتی به‌نام پرویز شد تا کلکسیون کلیشه‌های امتحان‌پس‌داده‌ تکمیل شود. همچنین «روزهای بد، به‌در» در جذب مخاطب نسبت به «دودکش» و سایر سریال‌های ماراتن نوروزی ناکام باقی ماند و اولین تجربه‌ی ناموفق او در ژانر کمدی رقم خورد.

ماجرای سریال درباره‌ی سرایداری به نام اردشیر است که تصمیم به برگزاری عروسی پسرش در شب عید در مدرسه می‌گیرد اما با ابلاغ حکم بازنشستگی‌اش باید خانه سرایداری را که با خانواده‌اش در آن سکونت دارد تخلیه کند. از این‌رو تمامی اعضای خانواده تصمیم می‌گیرند تا به هر طریق و ترفندی مراسم عروسی را در آنجا برگزار کنند. علاوه‌بر برق‌نورد، مهران رجبی، مریم امیرجلالی، مهران غفوریان، بیژن بنفشه‌خواه و غلامرضا نیکخواه در «روزهای بد، به‌در» بازی کرده‌اند.

 

 دردسرهای عظیم | کسب جایگاه مرتفعدردسرهای-عظیم-1

نیک‌نژاد بلافاصله پس از اتمام پخش «روزهای بد، به‌در» مشغول سریالی به نام «دردسرهای عظیم» برای شبکه‌ی سه شد تا برای بار دوم با ایرج محمدی و مهران مهام همکاری کند. با این تفاوت که این‌بار و برای اولین‌بار کارگردانی یک سریال را تنها با تجربه‌ی ساخت یک فیلم سینمایی بر عهده بگیرد. «دردسرهای عظیم» توسط دو تن از نویسندگان مطرح آثار متعدد تلویزیونی یعنی سعید جلالی و علیرضا کاظمی‌پور به نگارش درآمد و برای پخش در مرداد ۱۳۹۳ تدارک دیده شد.

پس از گذشت چند قسمت از سریال حجم مخاطبانش رو به افزایش رفت و تبدیل به یکی از پرطرفدارترین و پرمخاطب‌ترین سریال‌های تلویزیون شد که البته لحن کمیک و دغدغه‌مند آن در این میزان از استقبال بی تأثیر نبود. برزو نیک ‌نژاد با ساخت «دردسرهای عظیم» در جایگاه بالاتری قرار گرفت و هر گونه اتهام کپی‌برداری و تکرار را از خود دور کرد.

«دردسرهای عظیم» به مشکلات مالی و عاطفی جوانی دلسوز و مهربان به نام لطیف می‌پردازد که رویای بازیگری را در سر می‌پروراند ولی ایفاگر نقش‌های درجه چندم باقی مانده‌است. از طرفی او با دختری به نام بهار که در همسایگی‌اش سکونت دارد قرار می‌گذارد تا به شکل صوری به خواستگاری او برود اما در شب خواستگاری لطیف با جسم نیمه‌جان مردی در صندوق‌عقب ماشین مواجه شده و اتفاقات زیادی رقم می‌خورد.

مهدی هاشمی، جواد عزتی و الناز حبیبی سه ضلع اصلی مثلث بازیگری سریال را تشکیل داده و بازیگران مطرح دیگری چون مریم سعادت، امیر غفارمنش، مهران رجبی و پرستو گلستانی در آن ایفای نقش کرده‌اند. استقبال مخاطبان از «دردسرهای عظیم» موجب شد تا سازندگان از پخش سریال همزمان با مراحل فیلمبرداری بهره برده و با تغییر پایان‌بندی وعده‌ی ساخت فصل دوم را بدهند.

 

  دردسرهای عظیم ۲ | سندروم دنباله‌سازیدردسرهای-عظیم-2

در فاصله بین سری اول «دردسرهای عظیم» و سری دوم آن نیک‌نژاد نه فیلمی ساخت و نه فیلمنامه‌ای از او به مرحله تولید رسید. «دردسرهای عظیم» پس از یک سال از اتمام فصل اول مجدداً باکس تابستانی را که مصادف با آغاز ماه رمضان بود تصاحب کرد و در کنار رقیب قدری چون سری چهارم پایتخت جزء پرمخاطب‌ترین سریال‌های ماه رمضان شناخته شد.

در فصل دوم سعید جلالی کنار رفت و امیر عربی جایگزین او شد تا همراه با علیرضا کاظمی‌پور ادامه ماجراهای لطیف و بهار در آستانه‌ی ازدواج را نگارش کند. سری دوم درست از همان نقطه پایانی فصل اول آغاز شد و ‌بی‌معطلی قصه‌اش را آغاز کرد. با وجود استقبال مخاطبان از فصل دوم، «دردسرهای عظیم» طراوت سری نخست را نداشت و کش‌دار شدن برخی از قسمت‌ها به ریتم این فصل ضربه زد و از طنز اولیه و مورد انتظار آن کاسته شد. به همین دلیل عمده موفقیت این سریال منوط به فصل اول آن بوده و سری دوم در ذهن تماشاگران و تاریخ سریال‌های تلویزیون ماندگار نشد.

تیم سازنده نیز کوشیدند تا همه‌ی بازیگران اصلی فصل اول برای فصل دوم حفظ و چندین بازیگر مطرح اضافه شوند که از میان آنها می‌توان به امیرحسین صدیق، حسین محب‌اهری، فریده سپاه‌منصور، سولماز غنی و مه‌لقا باقری اشاره کرد. پایان‌بندی فصل دوم به گونه‌ای بود که قابلیت تمدید برای سری سوم را دارا بود و حتی تهیه‌کنندگان هم برای ساخت آن چراغ سبز نشان داده بودند اما دستمزد بالای عزتی برای فصل آتی سبب شد تا او از این سریال جدا و پرونده سریال برای همیشه بسته شود.

 

  زاپاس | تلویزیون در مدیوم سینمازاپاس

پس از پایان همیشگی «دردسرهای عظیم»، نیک‌‌نژاد دوباره به سراغ فیلم‌سازی رفت آن هم در حالی که هنوز فیلم اولش اکران نشده بود. او فیلم دومش را با همان فرمول موفقی که در سریال‌نویسی و سریال‌سازی به‌دست آورده بود، نگارش و تولید کرد. زاپاس عنوان فیلمی بود که برزو نیک ‌نژاد آن را در استان خود یعنی گلستان و در شهر رامیان با تعدادی از بازیگران چهره و بازیگران بومی آن منطقه جلوی دوربین برد.

«زاپاس» فیلمی خانوادگی و جمع‌وجور بود و امضای نیک‌نژاد پای آن زده شده بود. حال‌و‌هوایی که نیک‌نژاد در «زاپاس» پیاده کرده بود، نشان از وابستگی او به مدیوم تلویزیون می‌داد و در نهایت فیلمی در حد و اندازه پرده‌ی سینما شکل نگرفت. اما در بخش مسابقه سینمای ایران در جشنواره سی‌و‌چهارم فیلم فجر پذیرفته شد. «زاپاس» روایت‌گر یک تیم دسته سومی به مربیگری داوود است که پس از سال‌ها به دسته دوم صعود کرده و اهالی شهر رامیان از این اتفاق خوشحال شده و به جشن و پایکوبی می‌پردازند. اما مصدومیت مادام‌العمر سعید، یکی از بازیکنان کلیدی تیم که نامزد دختر داوود هم بوده همه چیز را بر هم می‌زند.

جواد عزتی و الناز حبیبی که جزء بازیگران همیشگی آثار نیک‌نژاد به حساب می‌آیند به همراه امیر جعفری، شبنم مقدمی، ریما رامین‌فر و احمد مهران‌فر در «زاپاس» حضور یافتند. این فیلم برای برزو نیک ‌نژاد در جشنواره موفقیتی به همراه نداشت جز آنکه طراحی گریم آن نامزد سیمرغ شد و شبنم مقدمی به‌طور مشترک برای «زاپاس» و فیلم «نفس» سیمرغ بلورین نقش مکمل را از آن خود کرد. «زاپاس» در تابستان ۱۳۹۵ اکران شد و فروش خوبی را در گیشه تجربه کرد.

 

  قرعه | قرعه‌ی نوروزیقرعه

پس از حضور «زاپاس» در جشنواره‌ی فجر نیک‌نژاد بلافاصله پیش‌تولید سومین سریالش را به نام «قرعه» آغاز کرد که قرار بود در نوروز ۱۳۹۵ روی آنتن شبکه‌ی سه سیما برود. «قرعه» سریال شلوغ و پرشخصیتی بود و تولید فشرده‌ای داشت به‌طوری‌که کل آن در مدت زمان دو ماه ساخته شد. فیلمنامه‌ی «قرعه» توسط احمد رفیع‌زاده و محمد تنابنده نوشته شد تا برزو نیک ‌نژاد صرفا کارگردان باقی بماند و دخالتی در نگارش سریالش نداشته باشد.

این سریال ماجرای اهالی یک محله است که در آخر هر ماه با جمع شدن دور یکدیگر مراسم قرعه‌کشی برگزار می‌کنند. قصه‌ی «قرعه» از روزهای پایانی سال آغاز می‌شود که به قرعه‌کشی آخرین ماه سال اختصاص دارد اما در حین بیرون آمدن قرعه از گلدان، زیرزمین خانه توسط سهل‌انگاری شخصی به نام نصرت منفجر شده و قرعه‌کشی منحل می‌شود. در ادامه مشکلات همسایگان و اهالی محل در بحبوحه‌ی سال نو اتفاقات سریال را رقم می‌زند. نیک‌نژاد در ساخت «قرعه» از تیم بازیگری کاملاً متفاوتی نظیر هدایت هاشمی، حمیدرضا آذرنگ، فریبا متخصص، نسرین نصرتی، محمدرضا علیمردانی، سحر ولدبیگی، امیر کربلایی‌زاده و جمعی دیگر از بازیگران مطرح آثار تلویزیونی بهره برد. او تا جای ممکن از بازیگرانی که پیش‌تر با آنها چندین‌بار همکاری کرده بود، پرهیز کرد.

در این میان قرار نگرفتن سریال «پادری» در باکس نوروزی شبکه‌ی یک که به‌عنوان فصل دوم دودکش در حال ساخت بود و نیک‌نژاد دیگر سمتی در این سریال نداشت جنجال آفرید و مخاطبان دودکش که منتظر فصل دوم یا اسپین‌آف آن بودند، این اتفاق را گردن تیم «قرعه» انداختند و علیه آن کمپین تشکیل دادند. ماجرا تا جایی پیش رفت که سازندگان سریال برای دلجویی از هواداران«دودکش» و اثبات اینکه مشکلی با تیم آن سریال ندارند از هومن برق‌نورد برای حضور در قسمت‌های پایانی «قرعه» دعوت به‌عمل آوردند. در نهایت سریال هم به جمع سریال‌های تلویزیونی که غبار زمان آنها را به فراموشی سپرده بود، پیوست.

 

  پنچری |سراشیبی نزولپنچری

نیک‌نژاد پس از «قرعه» کماکان به سریال‌سازی ادامه داد و با تیم سازندگان «دردسرهای عظیم» یعنی علیرضا کاظمی‌پور و سعید جلالی به‌عنوان نویسنده و مهران مهام در مقام تهیه‌کننده به ساخت سریالی با نام «پنچری» روی آورد. سریال در زمستان ۱۳۹۵ کلید خورد و برای پخش در تابستان سال بعد آماده شد تا بار دیگر یکی از بهترین زمان‌های پخش نصیب برزو نیک ‌نژاد شود. قصه‌ی سریال در مورد پسری به نام حمید است که برای ازدواج با دختر مورد علاقه‌اش با شرایط سختی از سوی پدر و مادر ناتنی او مواجه می‌شود و برای برآورده کردن خواسته هایشان زیر بار قرض می‌رود. یوسف تیموری، سولماز غنی، رضا داوودنژاد، مهران غفوریان، حمید لولایی، مریم سعادت و … از بازیگران اصلی سریال به حساب می‌آیند.

«پنچری» قصه‌ی بدیع و متفاوتی نداشت و چکیده عناصر سریال‌های طنز روتین و پیشین صداوسیما بود. ماجرای عاشقی شخصیت‌ها و به‌موازات آن سوءاستفاده یک شارلاتان از جایگاهش در یک شرکت بزرگ، چیزی بود که مخاطبان با آن آشنایی کامل داشتند و نمونه‌های موفق‌تر و فراوانی را پیش‌تر شاهد بوده‌اند. به همین جهت چرخ سریال پس از قسمت‌های اولیه پنچر شد و پس از طی ۴۲ قسمت که برای سریالی با این مختصات طولانی به‌نظر می‌رسید، به ایستگاه پایانی رسید و در جذب مخاطب حداکثری ناکام ماند. با اغماض از افت کیفی فصل دوم «دردسرهای عظیم» این دومین تجربه‌ی ناموفق نیک‌نژاد در عرصه‌ی سریال‌سازی پس از قرعه بود و روند نزولی او سبب شد تا مجدداً به فیلم‌سازی پناه ببرد.

 

  لونه زنبور | در جست‌وجوی دست چپ زن پادشاهلونه-زنبور

نیک‌نژاد پس از دو ناکامی در ساخت سریال تلویزیونی به فکر ساخت فیلم کمدی دیگری افتاد. او «لونه زنبور» را زمانی جلوی دوربین برد که سریال «پنچری» در حال پخش بود. برزو نیک ‌نژاد در سومین فیلمش از بازیگرانی کاملاً متفاوت نسبت به سایر آثارش استفاده کرد و زوج پژمان جمشیدی و محسن کیایی را به‌عنوان نقش‌های اصلی فیلمش انتخاب کرد تا فروش فیلم را با هر کیفیتی در گیشه تضمین کنند. همچنین فیلمنامه‌ی «لونه زنبور» توسط محسن کیایی نوشته شد تا او  باز هم همانند سریال‌هایی که ساخته صرفاً کارگردان اثر باقی بماند.

«لونه زنبور» قصه‌ی دو پسرخاله به نام‌های صابر و مرتضی است که دزدان خرده‌پایی محسوب می‌شوند. پدر صابر محموله‌‌‌ی دزدیده شده‌ای حاوی عتیقه‌ای قیمتی به نام دست چپ زن پادشاه به ارزش ۳۰ میلیارد را در اختیار آن دو قرار می‌دهد و صابر و مرتضی محموله را در خانه‌ای متروکه دفن می‌کنند. همچنین پدر صابر توسط سارقان اصلی کشته می‌شود. صابر و مرتضی بعد از گذشت ده روز به تهران می‌آیند تا در مراسم ختم او شرکت کنند و محموله را از خاک بیرون بکشند اما وقتی به محل مورد نظر می‌روند، درمی‌یابند که آن خانه تبدیل به کلانتری شده است.

نیک‌نژاد برخلاف دو فیلم قبلی‌اش قید حضور در جشنواره را زد و آن را مستقیماً برای اکران آماده کرد. فیلم در عید ۱۳۹۷ روی پرده رفت و با فروشی قریب به ۱۰ میلیارد به کار خود پایان داد و در مقایسه با سایر آثار کمدی عملکرد متوسطی داشت و واکنش‌های نه‌چندان مثبتی دریافت کرد. رعنا آزادی‌ور، بهاره کیان‌افشار، سیاوش چراغی‌پور، فرید سجادی‌حسینی، پیام احمدی‌نیا و هومن برق‌نورد از دیگر بازیگران فیلم به شمار می‌روند.

 

  ساخت ایران ۲ | نه سینما، نه تلویزیونساخت-ایران-2

پیش از اکران «لونه زنبور» نیک‌نژاد مشغول ساخت سریال دیگری شده بود و آن چیزی نبود جزء سری دوم «ساخت ایران» که پس از وعده‌های فراوان به تولید رسید. محمدحسین لطیفی از کارگردانی ادامه‌ی «ساخت ایران» سر باز زد. برزو نیک ‌نژاد که در سری اول دستیار لطیفی بود در فصل دوم جانشین او شد. ‌فیلمنامه‌ی این فصل برخلاف فصل اول توسط امیر عربی نوشته شد و از میان بازیگران سری قبل تنها امین حیایی، محمدرضا گلزار و بهنام تشکر حفظ شده بودند. همچنین بازیگرانی چون سحر دولتشاهی، محسن کیایی، مهران احمدی، سارا بهرامی، امیرحسین رستمی و حسین امیدی به فصل دوم اضافه شدند.

ماجرای «ساخت ایران» در فصل دوم ادامه‌ی همان اتفاقات سری اول بود و غلامحسین و جیمی به همراه فرهاد و سیاوش و معشوقه‌ی غلامحسین یعنی بیتا متحد می‌شوند تا نقشه‌های کلاهبرداری به نام توتونچی را نقشِ بر آب کنند. قصه سری دوم بضاعت چندانی نداشت و زرق و برق‌های تبلیغاتی، نمایش جاذبه‌های توریستی کشور چین و شوخی‌های دم‌دستی و متکی بر طنازی‌های فردی امین حیایی، عناصر کلیدی فیلمنامه را تصاحب کرده بود.

نیک‌نژاد در سری دوم «ساخت ایران» کوشیده بود تا سر و شکل فصل اول را حفظ کند و کارگردانی‌اش در مدیوم شبکه‌ی نمایش خانگی با قاب تلویزیون و حتی سینما توفیر داشته باشد. اما پرکاری او و ساخت سریال و فیلم در فواصل کوتاه زمانی اجازه نداد تا تلاش او به چشم بیاید و فصل دوم «ساخت ایران» دنباله‌ی درخوری از آب درنیامد. علی‌رغم تمام انتقادها، مخاطبان برای ادامه ماجراجویی‌های غلامحسین و جیمی و سرنوشت فرمول معروف دکتر کوروش افشارجم تا انتها به تماشای سریال نشستند.

 

 دوزیست | رکب قورباغهدوزیست

نیک‌نژاد ژانر کمدی را در هر مدیومی تجربه کرده بود و به قدری کافی از این ژانر اشباع شده بود. او در «دوزیست» از کمدی فاصله گرفت و به سراغ طرح مسائل و آسیب‌های اجتماعی در غالبی پررنگ‌تر و جدی‌تر و تا حدی عبوسانه رفت. با این حال او باز هم بازیگرانی را برگزید که حداقل یک فیلم کمدی در کارنامه‌شان به‌چشم می‌خورد و کنار هم قرار گرفتن آ‌نها در یک فیلم کمدی می‌توانست تا گیشه را فتح کند اما دوزیست چیزی برخلاف تصورات اولیه بود.

«دوزیست» فیلمی جنوب‌شهری، مردانه و با لوکیشنی واقع در یک گاراژ قدیمی بوده که به مضامینی چون سرقت، سقط جنین، اعتیاد، خیانت و نزول پرداخته است. عطا (جواد عزتی) و پدر پیرش در خانه‌ای نسبتاً محقر در گوشه‌ای از این گاراژ سکونت دارند و دوستان عطا هم سربار او در این خانه هستند. آزاده (ستاره پسیانی) که در همسایگی عطا زندگی می‌کند و به او علاقه دارد، دختر مرموزی به نام مریم (الهام اخوان) را به‌عنوان دخترخاله‌اش معرفی کرده و از عطا می‌خواهد تا چند روزی او را در خانه‌اش مخفی نگه دارد. ورود مریم به این خانه جنجال‌های زیادی را آفریده و قصه‌ی فیلم را شکل می‌دهد.

برزو نیک نژاد به‌تنهایی فیلمنامه‌ی «دوزیست» را نوشت و در بهار ۱۳۹۸ به تهیه‌‎کنندگی سعید خانی که یکی از پخش‌کنندگان و تهیه‌کنندگان پرکار سینمای ایران محسوب می‌شود، آن را کلید زد. او پس از اتمام مراحل فنی فیلم تصمیم گرفت تا چهارمین ساخته‌اش را به دفتر جشنواره ارائه دهد. همچنین «دوزیست» به سی‌و‌هشتمین دوره‌ی جشنواره‌ی فجر راه پیدا کرد اما در هیچ رشته‌ای کاندید نشد.

«دوزیست» با استقبال فراوانی از سوی مخاطبان مواجه شد و حتی کارش به سانس‌های فوق العاده کشید و تقریباً به مذاق منتقدان خوش آمد و حتی در نقدهای منفی از کیفیت خوب بازی‌هایش تعریف و تمجید شد. جواد عزتی، پژمان جمشیدی، هادی حجازی‌فر، ستاره پسیانی، سعید پورصمیمی، الهام اخوان و مانی حقیقی در این فیلم ایفای نقش نموده‌اند. همچنین به‌سبب تک‌لوکیشنی بودن فیلم اکثر آ‌نها با یکدیگر سکانس مشترک داشته و به جذابیت فیلم افزوده است.

 

  باخانمان | بازگشت به خانهباخانمان

«لونه زنبور»، «ساخت ایران ۲» و «دوزیست» سبب شدند تا نیک‌نژاد برای سه سال از خانه‌اش یعنی تلویزیون دور بماند و شیوع کرونا این فاصله را بیشتر کرد. سرانجام در مرداد ۱۳۹۹ او سریالی به‌نام «باخانمان» به قلم امیر برادران و تهیه‌کنندگی زینب تقوایی که پیش‌تر با او در فصل اول دودکش همکاری کرده بود را برای پخش از شبکه سه جلوی دوربین برد.

«باخانمان» در دی‌ماه همان سال به‌روی آنتن رفت و پخش آن تا بهمن ادامه داشت. سریال ماجرای پسری به نام مسعود است که قصد دارد با دخترعموی خود وصلت کند اما اختلافات خانوادگی مانع از این اتفاق شده است. در ادامه مسعود درمی‌یابد که او  توسط پدر و مادر کنونی‌اش در کودکی از خانواده‌ای خریداری شده و برملایی این راز مسعود را وادار به جستجوی رگ و ریشه خود می‌کند.

«باخانمان» هم از همان مشکلات رایجی که گریبان‌گیر پنچری شده بود، رنج می‌برد. قصه‌ای تکراری و بارها روایت شده در قالب طنزی که زورش به خنداندن مخاطب نمی‌رسد. «باخانمان» سریال پُربازیگری به حساب می‌آید. بازیگرانی همچون حسام محمودی، شهره لرستانی، آتیلا پسیانی، حسن پورشیرازی، افسانه بایگان، الهام اخوان، بهنام تشکر، شقایق دهقان، یوسف صیادی، خسرو احمدی، مارال فرجاد، سعید امیرسلیمانی و … در آن حضور یافته‌اند.

 

 دودکش ۲ | تکرار مکرراتدودکش-2

برزو نیک ‌نژاد به محض اتمام پخش «باخانمان» مقدمات ساخت «دودکش ۲» را با تهیه‌کنندگی زینب تقوایی فراهم کرد تا فصل دوم آن به شکل رسمی ساخته شود. «پادری» که به‌عنوان سری دوم دودکش معرفی شده بود، باعث شد تا نوک پیکان انتقادات روانه‌ی سازندگان «دودکش ۲» شود. اما تیم تولید عنوان کرد که پادری صرفاً یک اسپین‌آف بوده و فصل دوم سریال محسوب نمی‌شود. محمدحسین لطیفی که سری اول «دودکش» و «پادری» را کارگردانی کرده بود به دلیل ساخت سریال سنجرخان نتوانست فصل دوم را کارگردانی کند و از این‌رو نیک‌نژاد برای دومین‌بار پس از ساخت ایران جایگزین او شد.

فیلمنامه‌ی «دودکش۲» توسط برزو نیک ‌نژاد و دو نویسنده‌ی دیگر یعنی محمد تنابنده و شهاب مهربان نوشته شد تا برای اولین‌بار نیک‌نژاد علاوه‌بر کارگردانی سریالش نویسنده‌ی آن هم باشد. به غیر از الناز حبیبی که تنها در فصل اول دودکش حضور داشت، تمامی بازیگران اصلی شامل هومن برق‌نورد، بهنام تشکر، نگار عابدی، سیما تیرانداز و امیرحسین رستمی در آن بازی کردند و تعدادی بازیگر جدید نظیر مریم سعادت و الهام اخوان به آنها اضافه شدند.

«دودکش ۲» در ابتدای تابستان ۱۴۰۰ روی آنتن رفت. با توجه به قهر مخاطب با سریال‌های تلویزیونی و ربودن گوی رقابت توسط پلتفرم‌ها موقعیت مناسبی بود تا دودکش مخاطبان را با تلویزیون آشتی دهد. از سویی طرفداران این سریال که با تماشای پادری سیراب نشده بودند بیش از همه در انتظار پخش فصل دوم بودند. اما دودکش قدم در مسیری گذاشت که به‌نفع هیچ‌کس تمام نشد.

متوسل شدن فصل جدید «دودکش» به موقعیت‌ها، اتفاقات، شوخی‌ها و تکیه‌کلام‌های سری اول دستاوردی جزء تکرار مکررات نداشت و موجب دل‌سردی مخاطبان و بی‌اعتمادی آنها به سازندگان شد. نیک‌نژاد پس از «دودکش۲» نه فیلمی در سینما ساخت و نه سریالی برای تلویزیون و به‌جای آن مجدداً با ژانر کمدی در شبکه‌ی نمایش خانگی بازگشت تا سریال دیگری برای یکی از پلتفرم‌ها کارگردانی کند.

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.