بهار و تابستان فصلهای پرباری برای سینمای ایران به حساب میآیند چراکه فیلمهای مهمی که در جشنوارهی فجر به اکران درآمدند اصولا در دو فصل ابتدایی سال به سینماها میآیند. به همین بهانه در ادامه نگاهی داریم به ۷ فیلم مهمی که در فصل تابستان اکران شدند از «هامون» تا «خیلی دور خیلی نزدیک» میپردازیم.
هامون ۱۳۶۸
کارگردان: داریوش مهرجویی
«هامون» یکی از محبوبترین و مهمترین فیلمهای داریوش مهرجویی و محصول سال ۱۳۶۸ است که در زمان اکران خود بیش از ۱ میلیون نفر مخاطب را با خود همراه کرد. فیلم داستان مردی به نام حمید هامون با بازی خسرو شکیبایی را روایت میکند که زندگیاش با همسرش، مهشید (بیتا فرهی) در آستانهی فروپاشی قرار دارد. هامون در حال نوشتن رسالهای در باب عشق و عرفان است و به علت آنکه زندگیاش را بهطور کابوسوار سپری میشد، قادر به حل مشکلات خانوادگیاش نبود. بهطورکلی «هامون» فیلم پیچیدهای با حالوهوایی معنوی است که در زمان خود با استقبال زیادی از مخاطبین مواجه شد. همچنین این فیلم علاوهبر حضور موفق در جشنوارهی فجر و مورد توجه قرار گرفتن از سوی منتقدان، در اکران عمومی نیز با استقبال بالای مخاطبان روبهرو شد و به موفقیتی همهجانبه دست پیدا کرد. علاوهبر دو بازیگر مذکور، عزتالله انتظامی، حسین سرشار، جلال مقدم و فتحعلی اویسی نیز در این فیلم نقشآفرینی کردهاند.
بوی پیراهن یوسف (۱۳۷۴)![بوی-پیراهن-یوسف]()
کارگردان: ابراهیم حاتمیکیا
«بوی پیراهن یوسف» فیلیمی به کارگردانی ابراهیم حاتمیکیا و محصول سال ۱۳۷۴ است. فیلم داستان دایی غفور (علی نصیریان) را روایت میکند که با وجود اینکه پسرش شهید شده است، هنوز فکر میکند که او زنده است. در این میان آشنایی دایی غفور با دختر جوانی به نام شیرین (نیکی کریمی) آشنا میشود… فیلم از ریتم خوبی برخوردار است که نقطهی اوج آن را نیز میتوان در سکانس پایانی آن مشاهده کرد. «بوی پیراهن یوسف» یک ملودرام احساسی است و یکی از بهترین فیلمهای حاتمیکیا به حساب میآید. فیلم اکران خود را از تیرماه ۱۳۷۵ آغاز کرد و یکی از مهمترین فیلمهایی است که به موضوع اسرای جنگی میپردازد و به خوبی مفهوم انتظار را به تصویر میکشد. علاوهبر دو بازیگر مذکور، جعفر دهقان، شیرین بینا، حسن پورشیرازی و … در این فیلم نقشآفرینی کردهاند.
مرد آفتابی (۱۳۷۴)
کارگردان: همایون اسعدیان
«مرد آفتابی» دومین ساختهی همایون اسعدیان به حساب میآید که در سال ۱۳۷۴ تولید و توزیع شده بود. فیلم داستان دو دوست به نامهای اکبر و حمید است که در یک مغازهی عکاسی کار میکنند و پس از فوت صاحب عکاسخانه با پیشنهاد خرید مغازه روبهرو میشوند… فیلم با اینکه از نظر ایده کمی خام است اما پر است از موقعیتهای کمدی که به صورت کلامی و غیرکلامی صورت میگیرد. قابل ذکر است که فیلم در چهاردهمین جشنوارهی فجر حضور داشت و کاندید بهترین فیلم شد. اکبر عبدی، حمید جبلی، فاطمه معتمدآریا، غلامحسین لطفی و … در «مرد آفتابی» ایفای نقش کردهاند.
- بیشتر بخوانید
- برترین های فاطمه معتمدآریا | ملکهی تمامنشدنی سینمای ایران
- برترین های علی نصیریان | همچنان در اوج
- هفت فیلم منتخب ابوالفضل پورعرب | ستاره کمنظیر دهه هفتاد
قرمز (۱۳۷۷)
کارگردان: فریدون جیرانی
«قرمز» فیلمی به کارگردانی فریدون جیرانی و محصول سال ۱۳۷۷ است. فیلم داستان زنی به نام هستی با بازی هدیه تهرانی را روایت میکند که با مردی به نام ناصر ملک (محمدرضا فروتن) ازدواج کرده که دارای اختلال شخصیتی پارانوئید است. ناصر مدام هستی را آزار داده و او را کتک میزند و همین امر سبب میشود تا هستی درخواست طلاق بدهد… فیلم ژانری درام و رویکردی روانکاوانه دارد و به خوبی افرادی که دچار بیماری سوءظن هستند را به تصویر میکشد و نشان میدهد که چهقدر زندگی با این افراد میتواند طاقتفرسا باشد. این فیلم که در سال ۱۳۷۸ اکران شد، با بیش از ۳ میلیون تماشاگر به پرفروشترین و پرمخاطبترین فیلم سال تبدیل شد. «قرمز» همچنین از معدود فیلمهایی است که هر دو بازیگر اصلی آن در جشنوارهی فجر موفق به دریافت جایزه شدند. علاوهبر دو بازیگر اصلی فیلم، کمند امیرسلیمانی، سعید پیردوست، شهره سلطانی و … در «قرمز» ایفای نقش کردهاند.
دستهای آلوده (۱۳۷۸)
کارگردان: سیروس الوند
«دستهای آلوده» به کارگردانی سیروس الوند و محصول سال ۱۳۷۸ است. فیلم داستان چهار جوان به نامهای سیامک (ابوالفضل پورعرب)، دیبا (هدیه تهرانی)، نادر (امین حیایی) و رویا (الهام ایمانی) را روایت میکند که سرقتی بزرگ از یک مراسم عروسی میکنند… بازی بازیگران اصلی فیلم قابل قبول و باورپذیر است که سبب تاثیرگذاری هرچه بیشتر «دستهای آلوده» در زمان خود شده بود. قابل ذکر است که فیلم دستهای آلوده که از حضور بازیگران مطرحی همچون هدیه تهرانی، امین حیایی، ابوالفضل پورعرب و عسل بدیعی بهره میبرد و هدیه تهرانی یکی از بهترین بازیهای خود در این فیلم به نمایش گذاشت. نخستینبار در هجدهمین جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد و در اکران عمومی نیز بیش از ۲ میلیون مخاطب داشت.
شمعی در باد (۱۳۸۲)
کارگردان: پوران درخشنده
فیلم «شمعی در باد» ساختهی پوران درخشنده و محصول سال ۱۳۸۲ بود که در سال ۱۳۸۳ اکران شد. فیلم داستان پسری به نام فرزین را روایت میکند که به دختری که صاحب یک خیریه است، علاقهمند میشود. اما پس از مدتی آن دختر فوت میکند و همین امر فرزین را به سمت مواد مخدر سوق میدهد… «شمعی در باد» نیز مانند دیگر فیلمهای درخشنده دغدغهمند بود و به آسیبشناسی اجتماعی خانواده میپرداخت و معضلات متعددی همچون اعتیاد را مطرح میکرد. فیلم در ابتدا مباحثی در باب حقوق زنان را مطرح میکند و بعد از آن به موضوع اعتیاد میپردازد و آن را شرح میدهد. تنها نقطهضعفی که این فیلم دارد، قابل ذکر است که «شمعی در باد» با ۱ میلیون تماشاگر در میان ده فیلم پرفروش سال قرار گرفت. بهرام رادان، شهاب حسینی، آزیتا حاجیان، عسل بدیعی و … در این فیلم ایفای نقش کردهاند.
خیلی دور خیلی نزدیک (۱۳۸۳)![خیلی-دور-خیلی-نزدیک]()
کارگردان: رضا میرکریمی
«خیلی دور خیلی نزدیک» فیلمی به کارگردانی رضا میرکریمی و محصول سال ۱۳۸۳ است. فیلم داستان پزشک متخصص مغز و اعصابی را روایت میکند که تازه متوجه تومور مغزی پسرش شده است و به همین دلیل به دنبال او به کویر میرود تا برای جشن تولدش تلسکوپی را که پسرش همیشه دوست داشته را به او بدهد. این فیلم نخستینبار در جشنوارهی بیستوسوم فجر به نمایش درآمد و با استقبال زیادی مواجه شد و سیمرغ بهترین فیلم، فیلمبرداری، صداگذاری، موسیقی و … را دریافت کرد. «خیلی دور خیلی نزدیک» از پنجم مرداد ۱۳۸۴ اکران عمومی خود را آغاز کرد. مسعود رایگان، الهام حمیدی، افشین هاشمی، کیانوش گرامی و … در این فیلم ایفای نقش کردهاند.