فیلم قهرمان در ۴ روز اول اکرانش موفق شد بیش از ۸۲ هزار نفر را به سینما بکشاند و به فروش ۲ میلیارد و صد میلیون تومان دست یابد. در ادامه به مرور کلی دلایل این موفقیت میپردازیم.
۱. فرهادی جسورتر در پرداختن به مضمون مورد علاقه خود
دروغ، قضاوت و دوراهیهای اخلاقی مضامین اکثر فیلمهای فرهادیست که در قهرمان نیز شاهد آن هستیم. اما میتوان گفت او اینبار جسورانهتر یک طرف ماجرا ایستاده و با داستانش نقدهای صریحی به شکاف طبقاتی و فکری موجود در جامعه، غرق شدن در فضای مجازی، دروغهایی که انتها ندارد و اوضاع پیچیده زندان وارد میکند.
۲. یک امیر جدیدی درخشان که تا به حال ندیدهایم
این روزها همه جا صحبت از بازی تماشایی امیر جدیدی است که در نقش رحیم جوان ساده دل و دوست داشتنی شیرازی سنگ تمام گذاشته است. این بازی درخشان تنها به حفظ لهجه شیرازی و نوع خاص راه رفتن او محدود نمیشود. بلکه چشمان غمگین و نگاههای خیرهای که در آن امید و لحظهای دیگر ناامیدی موج میزند، برگ برنده بازی اوست. لبخندی که به سختی از روی لبهایش محو میشد نیز، سادگی کودکانه او را بهتر نمایان میکند.
۳. داستان واقعگرایانه، پرتعلیق و به دور از شعار
این فیلم نیز در ادامهی جدایی نادر از سیمین داستانی واقعگرایانه دارد. دیالوگها شعاری نیستند اما مدام به تماشاگر تلنگر میزنند و او را وادار به تفکر میکنند. تعلیق داستان نیز گرچه به اندازهی فیلمهای مطرح فرهادی نیست اما تا پایان شما را کنجکاو نگه میدارد. بیننده همان طور که در ذهنش دنبال مقصر میگردد تحت تاثیر اتفاقات ناخواسته فیلم نیز قرار میگیرد.
۴.احترام به مخاطب و دست بالا گرفتن او
فرهادی بار دیگر با فیلم جدیدش نشان داد برای مخاطب ارزش قائل است. او پیچشهای داستان و گرهها را به گونهای انتخاب کرده است که تماشاگر حتی اگر متوجه تمام نکات فیلم نشود از آن لذت میبرد. و اگر نشانهها و نکات مورد نظر فرهادی را دریابد لذتش از فیلم چندین برابر میشود. مانند جدایی نادر از سیمین که در آن نشانههایی از فیلمهای قبلی فرهادی به ویژه چهارشنبه سوری میدیدیم، در قهرمان نیز شاهد ارجاعات فراوانی به فیلمهای سابق فرهادی هستیم.
۵. بازی خوب شخصیتهای فرعی فیلم
سحر گلدوست و محسن تنابنده از مهمترین شخصیتهای فرعی فیلم بودند که بازی قابل قبولی ارائه دادند. تنابنده با گریم ویژهاش در نقطه مقابل رحیم ایستاده بود اما تماشاگر در بسیاری از لحظات فیلم به او نیز حق میداد. درک درست محسن تنابنده از این شخصیت کمک کرده بود تا بیننده دلش به حال او بسوزد اما همچنان طرف رحیم بماند.
سحر گلدوست از دیگر نقشهای فرعی مهم فیلم سینمایی قهرمان بود که فرهادی در نوشتن جزئیات برای این نقش و انتخاب بازیگر بسیار هوشمندانه عمل کرده است. گلدوست نیز موفق شده است همان بازی واقعگرانهای که از فیلمهای فرهادی انتظار داریم را ارائه دهد. همچنین زیبایی اصیل، لهجه و لحن دلنشین این شخصیت را برای تماشاگر دوست داشتنی میکند.
۶. کنجکاوی برای تماشای نماینده اسکار
یکی از مهمترین دلایل کنجکاوی برای تماشای فیلم فرهادی انتخاب این فیلم به عنوان نماینده ایران برای مراسم اسکار است. با توجه به شانس بالای قهرمان در اسکار، حتما مخاطبان جدیتر سینما میخواهند سریعتر بفهمند در فیلم جدید فرهادی چه خبر است. از طرفی با توجه به زیاد شدن تماشاگران فیلم امکان اسپویل شدن و لو رفتن نکات مهم قهرمان نیز وجود دارد.
۷. بازگشت به طبقه محروم جامعه
فرهادی که به فیلم ساختن درباره طبقه متوسط معروف است این بار برای تعریف داستانش به سراغ طبقه محروم رفته است. او پیشتر با فیلمهای شهر زیبا و رقص در غبار ثابت کرده بود دغدغههای این قشر را هم به خوبی میشناسد. همچنیناو در قهرمان داستانش را به خارج از تهران برده است. و این انتخاب کمک کرده تاسیر داستانی به واقعیت نزدیکتر باشد.