خبرنگاران و روزنامهنگاران در دنیای پرسرعت و عجیب و غریب امروز نقش موثری در آگاهی افکار عمومی دارند؛ حرفهای پرخطر و بسیار هیجانانگیز که تنها عشق به کار میتواند آنها را در ادامه دادن مسیر یاری کند. در ادامه به معرفی بهترین فیلمهای ساخته شدهی ایرانی و خارجی که در باب موضوع خبرنگاران است، میپردازیم.
فیلمهای ایرانی دربارهی خبرنگاران
در سینمای ایران همواره فیلمهای زیادی ساخته شده که کاراکتر اصلی آن یک خبرنگار بوده است؛ به همین خاطر به معرفی مختصری از ۴ فیلم ماندگار سینمای ایران میپردازیم.
سرب![سرب]()
فیلم «سرب» به کارگردانی مسعود کیمیایی و محصول سال ۱۳۶۷ است. این فیلم دربارهی یک دختر و پسر جوان یهودی است که در دههی ۲۰ زندگی میکردند. آنها قصد مهاجرت به اسرائیل را داشتند اما به علت درگیری با سازمان یهودی هاگانا و کشته شدن عمویشان مجبور به فرار میشوند. هادی اسلامی در «سرب» نقش خبرنگاری را دارد که در نهایت برای افشای حقیقت جان خود را هم فدا میکند. بهطورکلی «سرب» فیلمی مهم و تاثیرگذار در تاریخ سیاسی – اجتماعی ایران به شمار میرود و از بهترین سکانسهای این فیلم میتوان به صحنههای جنایی آن اشاره کرد که فیلمهای آمریکایی را در ذهن مخاطب یادآوری میکند. «سرب» در هفتمین دورهی جشنوارهی بینالمللی فجر حضور داشت و موفق به کسب چند سیمرغ بلورین همچون بهترین فیلمبرداری، بهترین چهرهپردازی و … شد. در این فیلم بازیگرانی همچون هادی اسلامی، جلال مقدم، فریماه فرجامی، امین تارخ و جمشید مشایخی به ایفای نقش پرداختهاند.
کلوزآپ![کلوزآپ]()
«کلوزآپ» فیلمی به کارگردانی عباس کیارستمی و محصول سال ۱۳۶۸ است. این فیلم ژانری درام – رئال دارد و یکی از موفقترین فیلمهای ساخته شده از سینمای مستند و واقعگرایی است. «کلوزآپ» داستان فردی به نام حسین سبزیان را روایت میکند که به دلیل شباهتی که با محسن مخملباف دارد، خود را به خانوادهای بهعنوان محسن مخملباف معرفی میکند و به بهانهی ساختن فیلم، وارد خانهی آنها میشود؛ همین امر موجب ماجراهایی میشود که این فیلم به آن میپردازد. در واقع «کلوزآپ» تاکید بسیاری بر افشای حقیقت از سوی خبرنگاران دارد و داستانش را هم بر همین اساس پیش میبرد. این فیلم یک ماجرای واقعی با بازی افرادی که در آن اتفاق نقش داشتهاند را به بهترین نحو به تصویر میکشد. حسین سبزیان، حسین فرازمند، هوشنگ شماعیابوالفضل آهنخواه و … در این فیلم حضور دارند.
پارتی![پارتی]()
«پارتی» فیلمی به نویسندگی و کارگردانی سامان مقدم، محصول سال ۱۳۷۹ است. این فیلم داستان روزنامهنگار جوانی را روایت میکند که در اثر چاپ مطلبی در نشریهی خود به زندان میافتد و این امر موجب میشود تا دوستان نزدیک او به تکاپوی آزاد کردنش از زندان بیافتند. «پارتی» فیلمی است که دغدغههای حرفهی خبرنگاری را به بهترین شکل ممکن به تصویر کشیده است. این فیلم صادقانه تلاش میکند تا داستان روزنامهنگاری مستقل را روایت کند که به هیچ جناح سیاسیای تعلق ندارد و فقط به دنبال اعتقادات خودش است. رهام بهمنش در این فیلم نیز نقش روزنامهنگار را به بهترین نحو ایفا میکند. بهطورکلی «پارتی» را میتوان فیلمی خوشساخت دانست که در دورهی خود مخاطبان زیادی را به سینما کشاند و با خود همراه کرد. هدیه تهرانی، علی مصفا، سروش گودرزی، مهدی خیامی، رهام بهمنش و … در این فیلم به ایفای نقش پرداختند.
خانه کاغذی![خانه-کاغذی]()
«خانه کاغذی» فیلمی به کارگردانی مهدی صباغزاده و محصول سال ۱۳۹۵ است. این فیلم داستان دختر و پدری روزنامهنگار با بازی تینا پاکروان و پرویز پرستویی را روایت میکند که همپای هم کار میکنند و هیچکدام بهخاطر دیگری ازدواج نکرده است. شخصیتپردازیهای این فیلم کمی گنگ بوده است، بهطوریکه مخاطب باید روابط بین شخصیتها را در فیلم حدس بزند. در واقع «خانه کاغذی» فیلمی سیاسی است که کمی حسوحال عاشقانه دارد و همین عشق میان کاراکترها، «خانه کاغذی» را به یکی از فیلمهای شاخص در این ژانر تبدیل کرده است. در این فیلم بازیگرانی همچون پرویز پرستویی، تینا پاکروان، ستاره اسکندری، مهدی پاکدل، علیرضا کمالی و … به ایفای نقش پرداختهاند. قابل ذکر است که «خانه کاغذی» در سیوپنجمین جشنوارهی فیلم فجر نیز حضور داشت.
فیلمهای خارجی دربارهی خبرنگاران
در ادامه به معرفی مختصری از شاخصترین فیلمهای سینمای جهان که دربارهی خبرنگاران است، میپردازیم.
منشی همهکاره او (His Girl Friday)
![منشی-همه-کاره-او]()
«منشی همهکاره او» فیلمی به کارگردانی هاوارد هاکس و محصول سال ۱۹۴۰ است. این فیلم داستان مردی روزنامهنگار به نام والتر برنز را روایت میکند که روزی زن سابقش نزد او میرود تا خبر نامزدیاش با مردی ا به او بدهد و همین امر موجب میشود تا والتر نامزدی او را بهم بزند و موجب شکلگیری ماجراهای خندهدار زیادی میشود. هاکس داستان فیلمش را به بهترین و سینماییترین شکل ممکن به تصویر میکشد. بهطورکلی «منشی همهکاره او» یک کمدی مفرح و سرحال است که تاکنون مخاطبان زیادی را با خود همراه کرده است. کری گرانت، رالف بلامی، روسالیند راسل، آلما کروگر و … به ایفای نقش پرداختند.
- بیشتر بخوانید
- مروری بر مجموعه فیلم های ژوراسیک | وقتی دایناسورها به زمین بازگشتند
- برترینهای کریستوفر نولان | از «یادگاری» تا «تنت»
- مروری بر کارنامه بازیگری امیلیا کلارک
همه مردان رئیسجمهور (All the President’s Men)
![همه-مردان-رییس-جمهور]()
«همه مردان رئیسجمهور» به کارگردانی آلن ج پاکولا و محصول سال ۱۹۷۶ میلادی است. این فیلم براساس کتابی به همین نام نوشتهی دو روزنامهنگار با نامهای کارل برنشتاین و باب وودوارد است. فیلم ژانری سیاسی – تاریخی و در عینحال بیوگرافی – درام دارد. «همه مردان رئیس جمهور» داستان دو گزارشگر جوان واشنگتن پست به نامهای باب وودوارد و کارل برنشتاین را روایت میکند که به افشای جزئیات رسوایی واترگیت میپردازند که همین امر منجر به استعفای رئیسجمهور وقت آمریکا (ریچارد نیکسون) میشود.
در این فیلم ما با دو کاراکتر ژورنالیستی روبهرو هستیم که با هم یک شخصیت واحد را شکل میدهند و دارای کمترین میزان تفاوت با یکدیگر هستند. این دو کاراکتر همان قهرمانهای اصلی فیلم هستند که مخاطب در طول تماشای آن متوجه میشوند. قابل ذکر است که «همه مردان رئیسجمهور» در جشنوارههای معتبری همچون آکادمی اسکار، بفتا و گلدنگلوب حضوری درخشان داشت و موفق به دیافت ۸ جایزهی اسکار همچون بهترین بازیگر مرد نقش مکمل، بهترین طراحی صحنه و .. شد. داستین هافمن، رابرت ردفورد، جیسن روباردز جونیر، جک واردن، مارتین بالسام، هال هالبروک، جین الکساندر و … در این فیلم به ایفای نقش پرداختند.
اخبار تلویزیون (Broadcast News)
«اخبار تلویزیون» فیلمی به کارگردانی جیمز ال بروکس و محصول سال ۱۹۸۷ است. این فیلم داستان جین کریگ و آرون آلتمن را روایت میکند که هر دو در یک شبکهی تلویزیونی در واشنگتن مشغول به کار هستند و در همین حین فردی به نام تام گرانیک بهعنوان مجری در آن شبکه استخدام میشود؛ روابط این سه نفر با یکدیگر منجر به شکلگیری ماجراهایی کمدی و در عینحال عاشقانه میشود. «اخبار تلویزیون» یکی از بهترین فیلمهای ساخته شده در ژانر کمدی-درام در زمان خودش استکه مخاطبین زیادی را در آن زمان با خود همراه کرد. در واقع این فیلم با اینکه یک مثلث عشقی عجیب و غریب را به تصویر میکشد موضوعاتی همچون اخلاق روزنامهنگاری و … را نیز بیان میکند. هانتر، بروکس، هرت از جمله بازیگران اصلی این فیلم هستند.
زودیاک (Zodiac)![زودیاک]()
«زودیاک» فیلمی به کارگردانی دیوید فینچر، محصول سال ۲۰۰۷ و براساس کتابی به همین نام نوشتهی رابرت گری اسمیت است. این فیلم داستان مردی را در کالیفرنیا روایت میکند که به دارلین فرین و مایک مژو حمله میکند و فقط مژو زنده میماند. ماه بعد دفتر روزنامهای یک نامهای مرموز از طرف فردی دریافت میکند که خود را قاتل نامیده است و همین امر موجب ماجراهایی میشود. «زودیاک» از آن جهت که فیلمی واقعی به شمار میآید، بسیار جذاب است. کارگردان آنقدر این فیلم را هیجانانگیز و جذاب به تصویر کشیده است که مخاطب در طول تماشای آن پلک نخواهد زد. جک جیلنهال، مارک رافالو، رابرت داونی جونیور و آنتونی ادواردز و درموت بازیگران اصلی «زودیاک» هستند.
اسپایت لایت (Spotlight)
![افشاگر]()
«اسپات لایت» فیلمی به کارگردانی تام مک کارتی و محصول سال ۲۰۱۵ است. این فیلم براساس داستانی واقعی ساخته شده است و داستان گزارشهایی از کودکآزاری در کلیسایی کاتولیک را به تصویر میکشد که توسط یک تیم در روزنامهی بوستون گلوب افشا میشود. اما آنها در ادامهی افشاگریشان میگویند که نمیخواهند دربارهی این موضوع صحبتی کنند و این ماجرا نیمهکاره رها میشود… این فیلم آنچنان که باید به جزئیات نپرداخته و درگیر کلیگویی است. با این حال به علت سوژهی جذاب و واقعیای که دارد مورد استقبال زیادی از تماشاگران سینما قرار گرفت. مایکل کیتون، مارک روفالو، ریچل مکآدامز، برایان دیجیمز بازیگران اصلی «اسپات لایت» هستند.
پست (The post)![پست]()
«پست» فیلمی به کارگردانی استیون اسپیلبرگ و محصول سال ۲۰۱۷ است. این فیلم ژانری درام-تاریخی دارد و داستان آن دربارهی زنی به نام کی گراهام با بازی مریل استریپ است. گراهام که در آن دوره رئیس واشنگتنپست را بر عهده داشت و در آن زمان متوجه اسنادی میشود که ثابت میکند که آمریکا در جنگ ویتنام حضور داشته و همین امر میتوانست موجب رسوایی کاخ سفید میشود… گراهام قهرمان اصلی این فیلم است؛ او زنی شجاع، سرسخت و در عینحال بود که توانست با افشای فساد کاخ سفید موجب رسوایی آنها شود. «پست» یکی از بهترین آثار سیاسی اسپیلبرگ به حساب میآید که با استقبال بالایی از مخاطبین سینما مواجهه شد. تاکید اصلی این فیلم به مفهوم آزادی در رسانهها است که آن را به خوبی روایت میکند. تام هنکس و مریل استریپ بازیگران اصلی «پست» هستند.