نویسنده: جلال الدین بهرام
به بهانهی نزدیک شدن به آغاز جشنواره فجر ۱۴۰۰ نگاهی داریم به برندگان ادوار گذشته. در این مقاله نیز در ادامهی مقالات قبلی و بررسی دههی هفتاد، اینک قصد داریم «بهترین بازیگر نقش اول مرد در دهه هشتاد» را معرفی کنیم.
- بیشتر بخوانید:
- معرفی کامل فیلمهای راهیافته به چهلمین جشنواره فیلم فجر
- مروری بر برندگان سیمرغ بلورین «بهترین بازیگر نقش اول مرد» جشنواره فیلم فجر در دهه هفتاد
- مروری بر برندگان سیمرغ بلورین «بهترین بازیگر نقش مکمل مرد» جشنواره فیلم فجر در دهه هفتاد
- مروری بر برندگان سیمرغ بلورین «بهترین بازیگر نقش اول زن» جشنواره فیلم فجر در دهه هفتاد
- مروری بر برندگان سیمرغ بلورین «بهترین بازیگر نقش مکمل زن» جشنواره فیلم فجر در دهه هفتاد
۱۳۸۰ | رضا کیانیان | خانهای روی آب
دکتر سپیدبخت(رضا کیانیان) شبی در هنگام رانندگی فرشتهای را زیر میگیرد…
رضا کیانیان برای ایفای نقش دکتر سپیدبخت وزن خود را افزایش داده و تغییراتی اساسی داشته است. علاوه بر شکل راه رفتن در گفتار و حرکات و بروز احساسات نیز با کاراکتری رو به رو هستیم که با وجود احاطه شدن توسط احساسات متناقض از بروز آنها خوداری میکند.
رضا کیانیان در حالی برای بازی در فیلم سینمایی خانهای روی آب برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد شد که در این بخش حمید فرخنژاد برای بازی در فیلم سینمایی ارتفاع پست، زنده یاد خسرو شکیبایی برای بازی در فیلم سینمایی کاغذ بیخط، حمید جبلی برای بازی در فیلم سینمایی خواب سفید و جمشید هاشم پور برای بازی در فیلم سینمایی قارچ سمی نامزد دریافت جایزه بودند.
۱۳۸۱ | حبیب رضایی | اینجا چراغی روشن است
قدرت(حبیب رضایی)، جوانی ساده دل اما در حقیقت عقب مانده که در امامزادهای یک روستا زندگی میکند.
بازی در نقش انسانهای عقبمانده به همان اندازه که سخت است، میتواند جذاب باشد و توجه هیئت داوران به خود جلب کند. قدرت با وجود ساده دلی همدلی بیننده را بر میانگیزد و به وسیلهای برای درک بهتر دنیای فیلم تبدیل میشود.
حبیب رضایی در حالی برای بازی در فیلم سینمایی اینجا چراغی روشن است برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد شد که در این بخش پرویز پرستویی برای بازی در فیلم سینمایی دیوانهای از قفس پرید، محمود حریرچیان، احمد آقالو و رضا کیانیان برای بازی در فیلم سینمایی گاهی به آسمان نگاه کن، جمشید هاشمپور برای بازی در فیلم سینمایی واکنش پنجم و حسین یاری برای بازی در فیلم سینمایی نغمه نامزد دریافت جایزه بودند.
۱۳۸۲ | بهرام رادان | شمعی در باد
فرزین(بهرام رادان) فرزند طلاق و دانشجوی انصرافی، مردد میان مهاجرت و ماندن در کنار مادرش که قصد ازدواج مجدد دارد، دچار پریشانی و اضطراب شده و به مواد مخدر روی میآورد.
شمایل آدم معتاد در سینمای ایران با تصویر آدمیکه مدام چرت میزند و خمار است گره خورده است. بهرام رادان در فیلم سینمایی شمعی در باد ولی جوانی سرحال و پرانرژی را به تصویر میکشد که از مخدر نه برای به خواب رفتن بلکه برای بیدار شدن بهره میبرد.
بهرام رادان در حالی برای بازی در فیلم سینمایی شمعی در باد برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد شد که در این بخش حسن پورشیرازی برای بازی در فیلم سینمایی مهمان مامان، بابک انصاری برای بازی در فیلم سینمایی شهر زیبا، پژمان بازغی برای بازی در فیلم سینمایی دوئل و پرویز پرستویی برای بازی در فیلم سینمایی مارمولک نامزد دریافت جایزه بودند.
۱۳۸۳ | پرویز پرستویی | بید مجنون
یوسف(پرویز پرستویی) پس از سالها نابینایی، طی عمل جراحی، بینایی خود را باز مییابد اما نمیتواند با شکل جدید زندگیش کنار بیاید.
صحنهای کوتاه در فیلم سینمایی بید مجنون وجود دارد که یوسف بعد از آنکه بیناییش را به دست آورده همچون کودکان ذوق زده شده و در تنهایی راه میرود. همین صحنه کوتاه برای درخشان بودن بازی پرویز پرستویی و شایستگیش برای دریافت سیمرغ کفایت میکند.
پرویز پرستویی در حالی برای بازی در فیلم سینمایی بید مجنون برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد شد که در این بخش زنده یاد عزتالله انتظامی برای بازی در فیلم سینمایی جایی برای زندگی، مسعود رایگان برای بازی در فیلم سینمایی خیلی دور خیلی نزدیک، امین حیایی برای بازی در فیلم سینمایی زن زیادی، رضا کیانیان برای بازی در فیلم سینمایی ماهیها عاشق میشوند و جهانگیر الماسی برای بازی در فیلم سینمایی پشت پرده مه نامزد دریافت جایزه بودند.
۱۳۸۴ | پرویز پرستویی | به نام پدر
در جریان یک اکتشاف باستانشناسی، پای حبیبه(گلشیفته فراهانی) رو مین میرود. این خبر به سرعت به پدرش(پرویز پرستویی) میرسد که سالهاست در کار خنثی کردن مین است.
پرستویی در فیلم سینمایی به نام پدر همان پرستویی آشنا و تکراری اما محبوب است. دیالوگهایی حاوی بغض، چشمانی نمناک و کاراکتری که گناهش را پشت طلبکاری از دیگران پنهان میکند.
پرویز پرستویی در حالی برای بازی در فیلم سینمایی به نام پدر برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد شد که در این بخش عزتالله انتظامی برای بازی در فیلم سینمایی ستارهها ۱: ستاره میشود، حمید فرخنژاد برای بازی در فیلم سینمایی چهارشنبه سوری، امین تارخ برای بازی در فیلم سینمایی پرونده هاوانا، یوسف مرادیان برای بازی در فیلم سینمایی شاهزاده ایرانی و محمود پاکنیت برای بازی در فیلم سینمایی سفر به هیدالو نامزد دریافت جایزه بودند.
۱۳۸۵ | بهرام رادان | سنتوری
علی(بهرام رادان) نوازنده و خواننده به دام اعتیاد افتاده و ازدواجش شکست خورده است…
دوست داشتن آدمی مثل علی سنتوری کار سختی است اما رادان با ظرافتهایی که به رفتار و گفتارش داده کاری میکند علی را دوست داشته باشیم، به حالش دل بسوزانیم و نگران سرنوشتش باشیم.
بهرام رادان در حالی برای بازی در فیلم سینمایی سنتوری برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد شد که در این بخش سعید پورصمیمی برای بازی در فیلم سینمایی تک درختها ، خسرو شکیبایی برای بازی در فیلم سینمایی اتوبوس شب، مسعود رایگان برای بازی در فیلم سینمایی خونبازی و پوریا پورسرخ برای بازی در فیلم سینمایی روز سوم نامزد دریافت جایزه بودند.
۱۳۸۶ | امین حیایی | شب
گروهبان(امین حیایی) برای تحویل دادن مجرمی سابقهدار(زنده یاد عزت الله انتظامی) به زندان یکی از شهرستانها، مجبور است شبی را در مشهد بگذراند و…
امین حیایی در فیلم سینمایی شب برخلاف نقش ثابت و تیپ تکراری که در اکثر آثار سینماییش دارد، در نقش گروهبانی جوان، ساده و بی ریا ظاهر شده است. رفتار به دور از اغراق و لهجهای شیرین باعث شده این نقش به چشم داوران جشنواره بیاید.
امین حیایی در حالی برای بازی در فیلم سینمایی شب برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد شد که در این بخش شهاب حسینی برای بازی در فیلم سینمایی محیا، محمدرضا فروتن برای بازی در فیلم سینمایی کنعان، حبیب رضایی برای بازی در فیلم سینمایی همیشه پای یک زن در میان است و رضا ناجی برای بازی در فیلم سینمایی آواز گنجشکها نامزد دریافت جایزه بودند.
۱۳۸۷ | شهاب حسینی | سوپر استار
کوروش زند(شهاب حسینی) یک سوپراستار سینما است که شهرت و موفقیت باعث تغییر شخصیتش شده است. ستارهای مغرور، عیاش و غرق در فساد.
در سالی که شهاب حسینی برای بازی در فیلم سینمایی درباره الی نیز نامزد دریافت جایزه بود، سیمرغ را برای بازی در نقشی گرفت که به جای نمایش فراز و فرود شخصیت، نیازمند بازی در موقعیتهای تکراری اما با حال و هوایی تازه بود.
شهاب حسینی در حالی برای بازی در فیلم سینمایی سوپر استار برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد شد که در این بخش محمدرضا فروتن برای بازی در فیلم سینمایی عیار ۱۴، مسعود رایگان برای بازی در فیلم سینمایی زادبوم و پرویز پرستویی برای بازی در فیلم سینمایی بیست نامزد دریافت جایزه بودند.
۱۳۸۸ | محسن تنابنده | سنگ اول و هفت دقیقه تا پاییز
محسن تنابنده در این سال برای بازی در دو فیلم شایسته دریافت سیمرغ بلورین تشخیص داده شد:
در فیلم سینمایی سنگ اول تنابنده در نقش حسنعلی ظاهر شده است. مردی که شبها خواب راحت ندارد و فکر میکند قرار است بمیرد، پس برای خودش سنگ قبر میخرد.
در هفت دقیقه تا پاییز اما تنابنده نقش نیما را بازی میکند. مردی که بچهاش را از دست داده و زندگیش در آستانه فروپاشی است.
تفاوت بازی در نقش مردی که از سر سادگی موقعیتی کمدی را خلق میکند و مردی که از سر ناچاری پا در سراشیبی سقوط میگذارد به خوبی نشان میدهد تنابنده چه بازیگر درجه یکی است.
محسن تنابنده در حالی برای بازی در فیلم سینمایی سنگ اول و فیلم سینمایی هفت دقیقه تا پاییز برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد شد که در این بخش رضا ناجی برای بازی در فیلم سینمایی زمانی براى درنگ، محمدرضا فروتن برای بازی در فیلم سینمایی چهل سالگی، امین حیایی برای بازی در فیلم سینمایی بیداری رؤیاها، نوید محمدزاده برای بازی در فیلم سینمایی آن دو، حمید فرخنژاد برای بازی در فیلم سینمایی شب واقعه و هدایت هاشمی برای بازی در فیلم سینمایی لطفاً مزاحم نشوید نامزد دریافت جایزه بودند.
۱۳۸۹ | مهدی هاشمی | آقا یوسف و آلزایمر
مهدی هاشمی در این سال برای بازی در دو فیلم شایسته دریافت سیمرغ بلورین تشخیص داده شد:
مهدی هاشمی در فیلم سینمایی آقا یوسف در نقش کارمندی بازنشسته ظاهر شده است که برای تامین مخارج زندگی دور از چشم خانوادهاش خانههای مردم را نظافت میکند. از سوی دیگر در فیلم سینمایی آلزایمر نقش مردی نیمه مجنون را بازی میکند که به نظر میرسد سالها گم شده بوده.
آقا یوسف مردی جا افتاده و محترم است. در مقابل مرد شیدایی بیشتر شبیه به بچهای است که تازه پا به این دنیا گذاشته و در حال کشف شگفتیهاست. تفاوتی آشکار که باور پذیر کردن آنها نتیجه استادی مهدی هاشمی است.
مهدی هاشمی در حالی برای بازی در فیلم سینمایی آقا یوسف و فیلم سینمایی آلزایمر برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد شد که در این بخش پرویز پرستویی برای بازی در فیلم سینمایی سیزده ۵۹ ، فرخ نعمتی برای بازی در فیلم سینمایی برف روی شیروانی داغ، علی مصفا برای بازی در فیلم سینمایی آسمان محبوب، پولاد کیمیایی برای بازی در فیلم سینمایی جرم، پژمان بازغی برای بازی در فیلم سینمایی ندارها و حسین یاری برای بازی در فیلم سینمایی پاریس تا پاریس نامزد دریافت جایزه بودند.