معرفی فیلم‌های بخش «فیلم کوتاه» حاضر در جشنواره چهلم فیلم فجر

سهم «سینمای کوتاه» از  جشنواره فجر ۱۴۰۰ ، ۱۰ فیلم‌کوتاه است که با نظر هیأت انتخاب این بخش از میان آثار راه‌یافته به جشنواره فیلم کوتاه تهران انتخاب شده‌اند.

بعد از درخواست‌ها و اعتراضات طولانی‌مدت سینماگران کوتاه، سرانجام سهمی از سبد نمایش عمومی به این دسته از آثار تعلق گرفت و حالا چند سالی است که هم در قالب باکس‌هایی در سینماهای «هنر و تجربه» و هم به صورت بسته‌ای از چند اثر در اکران‌های آنلاین در معرض دید مخاطبان قرار می‌گیرند. فیلم کوتاه همواره پای ثابت جشنواره فیلم فجر بوده است؛ فیلم‌هایی که هرچند محدودیت زمانی ۱۵ دقیقه‌ای برایشان دست و پاگیر است، اما هنوز پا به پای فیلم‌های بلند و مستندهای سینمایی خود را برای این ماراتن سینمایی آماده می‌کنند.

فیلم‌های کوتاه سبدی از قصه‌ها دارند؛ تنوع مضمونی بارزترین ویژگی‌ای است که می‌توان به آن‌ها منسوب کرد. با این حال و بر اساس آنچه هیات‌های انتخاب و داوری در ادوار مختلف جشنواره فیلم کوتاه تهران در طول این سال‌ها گفته‌اند این فیلمسازان بیشتر تمایل به تصویرگری مسایل و معضلات اجتماعی دارند.  آنچه اما واضح است تلاش کوتاه‌سازان در زمینه روایت قصه‌هایی که است در اطرافمان رخ می‌دهد و برایمان ملموس‌تر است. نگاهی کوتاه به خلاصه داستان‌های رسمی که از سوی سازندگان همین ده اثر منتشر شده نشان دهنده این است که اکثر این فیلم‌ها نیز تمی اجتماعی دارند.

اما فیلم‌های کوتاه جشنواره فجر امسال چه قصه‌هایی را روایت می‌کنند؟ در ادامه به صورت مختصر نگاهی به این آثار داریم.

 

۱. آهو

آهو

«آهو» به کارگردانی و تهیه‌کنندگی مهسا رضوی روایتگر تلاش‌های آهو برای حل مشکل بی‌خوابی در آپارتمان جدید است که او را ناخواسته وارد زندگی زوج پر دردسر طبقه بالا می‌کند.

 

۲. ارفاق

ارفاق

رضا نجاتی هم در تازه‌ترین تجربه‌اش در«ارفاق» به سراغ روایت داستانی در یک مدرسه رفته است، او که برای تصویرگری این قصه از بازیگرانی همچون هوتن شکیبا، سیاوش چراغی‌پور، اصغر پیران، مهیار راحت‌طلب، محمد شاکری، منصور نصیری، علی راد و شایان پناهی بهره گرفته است در خلاصه داستان «ارفاق» آورده است: «دانش‌آموزی به همراه دوستش برای معلم ریاضی‌شان دسیسه چینی می‌کنند.»

 

۳. تابوت

تابوت

«تابوت» را اکبر زارع با محوریت یک غسالخانه کارگردانی کرده است، غسالخانه‌ای که اتفاقی برای یکی از تابوت‌های قدیمی و مقدس آن را دچار آن را دچار مشکلاتی می‌کند، قصه‌ای که «تابوت» در دل خود دارد این است که «سقف غسالخانه روستا در اثر باران فرو ریخته و تابوت قدیمی و مقدس زیر باران مانده است. سه تن از ریش سفیدان روستا به نمایندگی از اهالی در محل واقعه حاضر می‌شوند تا راه چاره‌ای پیدا کنند.» داوود نورپور، کریم اشتری، احمد مسرت، رحیم عباس زاده، جلال خاکزاد، بهروز علی پور، بشیر یوزباشلو، قادر یوزباشلو و حسن سلمانی در این فیلم کوتاه به ایفای نقش پرداخته‌اند.

 

۴.گوزن 

گوزن

«گوزن» ساخته هادی بابایی‌فر اما دنیای یک کودک را روایت می‌کند، کودکی که از همان کودکی مشکلی بزرگ را پیش روی خودش می‌بیند. در خلاصه داستان «گوزن» آمده است: «پسر بچه‌ای برای نجات جان برادر بیمارش که در آستانه‌ی مرگ است تصمیم می‌گیرد به مبارزه با فرشته مرگ برود.» احسان بخشی‌زاده یکی از بازیگران این فیلم کوتاه است.

 

۵. لئو 

لئو

محمدمعین روح‌الامینی در تازه‌ترین تجربه فیلمسازی‌اش در عرصه فیلم کوتاه به سراغ«لئو» رفته و وضعیت خاص یک گزارشگر فوتبال را به تصویر کشیده است. آنچه که در خلاصه داستان رسمی این فیلم می‌خوانیم این است که: «خالد در یک وضعیت خاص وظیفه گزارش فوتبال را برعهده دارد» حسن خوشحالت، محمد متین ضیافت و مصطفی موسوی از بازیگرانی هستند که در این فیلم کوتاه به ایفای نقش پرداخته‌اند.

 

۶. گذشته

گذشته

از میان ده فیلم کوتاهی که برای رقابت در چهلمین جشنواره فیلم فجر برگزیده شده‌اند تنها یک فیلم انیمیشن به چشم می‌خورد که آن را با عنوان «گذشته»، حمید محمدی کارگردانی کرده است و این تنها سهم فیلم‌های انیمیشن از این رویداد سینمایی است. گذشته روایتگر داستان نویسنده‌ای در دهه ۴۰ شمسی است که مورد آزار و اذیت و تهدید ماموران حکومتی قرار گرفته و در هراسی دائمی به سر می‌برد.

 

۷. ماجان

ماجان

اگر از آن دسته فیلم کوتاه بین‌های حرفه‌ای باشید و جشنواره فیلم کوتاه را دنبال کرده باشید احتمالاً فردین انصاری را با «فشن» به یاد می‌آورید، او به تازگی به سراغ ساخت «ماجان» با قصه‌ای متفاوت از آنچه که پیش از این از او دیده‌اید رفته است، در این فیلم داستان چند دانش‌آموز را می‌بینید. در خلاصه داستان «ماجان» آمده است: «دانش آموزان یک روستا از جمله سجاد برای برنده شدن در یک مسابقه باید انشاء بنویسند.» ایمان نظیفی، امیرمحمد فرهمند و… در این فیلم به ایفای نقش پرداخته‌اند.

 

۸. هاجرو

هاجرو

روایت قصه‌هایی از افغانستان همواره یکی از جذاب‌ترین ایده‌ها در آثار تصویری بوده است که پیشروی این نوع روایتگری را می‌توان برادران محمودی در فیلم‌های بلند سینمایی دانست. حالا همراه با تحولات افغانستان تمایل فیلمسازان ایرانی به انعکاس قصه‌هایی از این کشور در قالب‌های مختلف سینمایی بیشتر هم شده است. افشین اخلاقی‌فیض‌آثار نیز قصه‌ای از دختران افغانستان را با «هاجرو» به جشنواره فجر آورده است. در خلاصه داستان این فیلم آمده است: «هاجرو دختری افغان است که از تمام حقوق اولیه زنان منع شده، برادرش حتی اجازه خروج از اتاقش را به او نداده است. روزی پسر جوانی به نام اسلم به طور اتفاقی به خانه آنها می‌آید و هاجرو عاشق او می‌شود و برای رسیدن به اسلم مردد است که بماند یا برود.» مرضیه موسوی، عالم صبور، عماد رسولی، نازیلا احمدی، ستاره موسوی بازیگران «هاجرو» هستند.

 

۹. هرگز گاهی همیشه

 هرگز گاهی همیشه

شادی کرم رودی امسال هم در قامت کارگردان و هم در قالب بازیگر در چهلمین جشنواره فیلم فجر حضور دارد، حضوری دو وجهی که هم در بخش سودای سیمرغ برای او رقم می‌خورد و هم در میان ده فیلم کوتاه این جشنواره. شادی کرم رودی علاوه بر اینکه یکی از بازیگران فیلم با نام «بی‌رویا» است و از این منظر در میان بازیگران این رویداد هم رقابت را تجربه می‌کند خودش نیز کارگردانی و البته بازیگری فیلم کوتاهش با عنوان«هرگز گاهی همیشه» را بر عهده داشته است. این فیلم روایتگر قصه ترنج است و در آن آمده است: «ترنج با دانستن رازی درباره خواهر دبیرستانی‌اش، در برزخ تصمیم‌گیری قرار می‌گیرد.» علاوه بر شادی کرم رودی، پانیذ اسماعیلی، پونه پارسایی و… در این فیلم به ایفای نقش پرداخته‌اند.

 

۱۰. ویار

ویار

حورا طباطبایی نیز قصه‌ای اجتماعی را با «ویار» به جشنواره فیلم فجر آورده که در آن آمده است: «ظهر جمعه محسن، نیما و فرید می‌خواهند خبر ناگواری را به نسترن بدهند.» در «ویار» سهیل باوی، کوشان همتی، امیررضا منصوری و… بازی کرده‌اند.

 

منبع: سایت خبرگزاری مهر

 

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.