وبسایت جشنوارهی فیلم کن اطلاعات مربوط به فیلمهای حاضر در هفتادوپنجمین دورهی این رویداد سینمایی را منتشر کرد. فیلم برادران لیلا به کارگردانی سعید روستایی یکی از ۲۱ فیلم بخش رقابتی جشنوارهی کن امسال است که برای کسب جایزهی نخل طلای بهترین فیلم و دیگر جوایز بخش مسابقه بینالملل رقابت خواهد کرد. این فیلم دو ساعت و چهلوپنج دقیقهای که جزو طولانیترین فیلمهای امسال جشنوارهی کن است، روز ۲۶ می (۵ خرداد) از ساعت ۱۴:۱۵ در سالن آنیس واردا، ۲۷ می (۶ خرداد) از ساعت ۱۷:۳۰ در سالن آئورا و روز ۲۸ می (۷خرداد) از ساعت ۱۵ پنجمین و آخرین نمایش خود را در سالن آیمکس جشنواره تجربه میکند.
خلاصه داستان
لیلا در ۴۰ سالگی تمام زندگی خود را صرف مراقبت از پدر و مادر و چهار برادرش کرده است. در کشوری که درگیر تحریمهای اقتصادی بینالمللی است، خانواده دائما با هم بحث میکنند و با زیر بار بدهی خرد میشوند. لیلا در حالی که برادرانش در تلاش برای گذراندن زندگی خود هستند، نقشهای میکشد تا با راهاندازی یک تجارت خانوادگی آنها را از فقر نجات دهد.
در حالیکه آنها بهشدت به حمایت مالی نیاز دارند، لیلا متوجه می شود که پدرشان اسماعیل مخفیانه یک میراث خانوادگی را پنهان کرده است. او این میراث را بهعنوان یک پیشنهاد برای تبدیل شدن به پدرسالار جدید قبیله، بالاترین افتخار در سنت ایرانی نگه داشته است. این اتفاق باعث هرجومرج در خانوادهای میشود که از پیش نیز شکننده بود. با بدتر شدن وضعیت سلامتی پدر، اقدامات هر یک از اعضای خانواده به تدریج خانواده را یکقدم به سمت انفجار نزدیک میکند.
- بیشتر بخوانید
- سعید روستایی | استعداد جدید جشنواره کن
- اسامی برندگان چهاردهمین جشن منتقدان و نویسندگان سینمایی ایران اعلام شد
- تازه ترین عکس های منتشر شده از فیلم «برادران لیلا»
بازیگران فیلم برادران لیلا
ترانه علیدوستی، نوید محمدزاده، سعید پورصمیمی، فرهاد اصلانی، پیمان معادی، محمد علیمحمدی، نیره محمدی و مهدی حسینینیا بازیگران این فیلم را تشکیل میدهند. قابل ذکر است که کمپانی فرانسوی «Wild Bunch» نیز بخش بینالمللی این فیلم بر بر عهده دارد.
عوامل فیلم
کارگردان: سعید روستایی، مدیریت فیلمبرداری: هومن بهمنش تدوین: بهرام دهقانی، موسیقی فیلم: پیمان یزدانیان و ایرج شهزادی، صدابردار: رشید دانشمند، طراح صحنه: محسن نصراللهی.
نقد فیلم برادران لیلا
فیلم برادران لیلا داستان دختری به نام لیلا با بازی ترانه علیدوستی و چهار برادرش است که هر کدام از آنها ظاهری متفاوتی دارند. در آغاز فیلم، یکی از برادران لیلا به نام علیرضا با بازی نوید محمدزاده از شغل کارگری خودش اخراج میشود. در سکانسی هیجانانگیز متوجه یورش پلیس ضدشورش به یک کارخانه میشویم که در پس آن، تعداد زیادی از کارگران فرار میکنند. و در همین لحظه تماشاگر متوجه میشود که رئیس شرکت تمام درآمدهای آنها را اختلاس کرده است.
لیلا به غیر از علیرضا سه برادر دیگر با نامهای منوچهر (پیمان معادی)، فرهاد (محمد علیمحمدی) و پرویز (فرهاد اصلانی) دارد. منوچهر فردی ضعیف است؛ فرهاد راننده تاکسیای است که بدنسازی نیز انجام میدهد و پرویز نیز سرایداری چاق و اهل خانواده است. پدر آنها نیز اسماعیل با بازی سعید پورصمیمی، فردی که همواره خواستار احترام از سوی بچههایش و ایل و طایفهاش است که این خواستهی او از بعد فوت پدرسالار پیر این خاندان شدت گرفته است و سبب شده تا اسماعیل خودش را فرد مناسبی برای جایگاه او ببیند.
لیلا تنها کسی است که در این خانواده درآمدی واقعی دارد و همین منجر به شکلگیری داستانی میشود که در آن، تمام افراد و اعضای خانواده مدام در حال درگیری با یکدیگر هستند. تمام اعضای این خانواده خواستار پیشرفت هستند اما برای اینکار ناچارا باید روی اشخاص دیگری (چه خانواده باشد چه غریبه) پا بگذارند. همچنین در این دنیای نادرست بدون متوسل شدن به فریبکاری نمیتوان به جایی رسید. سعید روستایی کارگردان و نویسندهی این فیلم است که تا قبل از فیلم برادران لیلا، فیلمهای ماندگاری همچون «ابدویکروز» و «متری شیشونیم» را خلق کرده بود؛ همواره در تلاش است تا نشان دهد چطور فساد به هر سطح از زندگی آدمها نفوذ کرده است. این فساد هم افراد برجسته و پولدار همچون مالکان کارخانه و هم افراد ساده همچون پرویز که در این فیلم بهعنوان یک سرایدار در فروشگاهی فعالیت میکند و از مشتریان برای استفاده از توالتها دو برابر پول میگیرد،را شامل میشود.
یکی از جسورانهترین کلاهبرداریهایی که در این فیلم به آن پرداخته شده است، کسبوکاری میباشد که در آن، فرهاد از همه میخواهد تا در آن سرمایهگذاری کنند. در این کسب و کار خودروها به خریداری احتمالی پیشفروش میشوند بدون اینکه به آنها تحویل داده شود. اما فرهاد اعتقاد دارد که این کلاهبرداری نیست، بلکه یک شغل محسوب میشود و در واقع وضعیتی را نشان میدهد که مرز بین این دو مورد تار شده است. نقشهی فرهاد تنها یکی از برنامههای این خواهر و برادران است که برای پول درآوردن به اجرا میگذارند تا بتوانند همدیگر را گول زده و از نابودی نیز نجات دهند. این فیلم پر است از تنشهایی که در در موقعیتهای مختلف و با حضور کاراکترهای متفاوت احساس میشود. همچنین صحنههای درام خونگرمی را ایجاد میکند که در آن بازیگران به سبکی پرخاشگرانه به ایفای نقش پرداختهاند که یادآور سبک جان کاساوتیس (John Cassavetes) است.
سبک سعید روستایی با دیگر کارگردانان تفاوت دارد، یکی از همین تفاوتها نیز جریانی حماسی است که او به داستان میدهد که در این فیلم، روی داستان پدرسالار و وارثانش تمرکز دارد که همانند نسخهی ایرانی پدرخوانده (The Godfather) است. سعید روستایی باردیگر برای فیلمبرداری فیلم خود با هومن بهمنش همکاری کرده است. این کارگردان از روشی رایج در دههی هفتاد میلادی (زوم کردن بهطور آرام) در فیلمهایش استفاده میکند. بدین ترتیب در یک شات، ما را از مشکلات و گرفتاریهای جامعهی ایرانی به درد و رنجهای یک خانواده پرت میکند. او میداند در چه زمانی مقیاسی بزرگ را به نمایش در بیاورد و در فیلم «برادران لیلا» در صحنهی کارخانه یا صحنهی عروسی این کار را انجام داده بود که یادآور فیلمسازهایی همچون مایکل چیمینو (Michael Cimino) و فرانسیس فورد کاپولا (Francis Ford Coppola) است.
بازیگران این فیلم نیز هرکدام انرژی و ظرافتهای متفاوتی به نقشهای خود اضافه کردهاند و کاراکترهای آنها سرشار از تضادهای مختلفی هستند که مشخص نمیکند که آنها برای خانواده یا منافع خودشان تلاش میکنند و این در حالی است که به خوبی میدانند که به ندرت کار درست را انجام میدهند. نوید محمدزاده با نقشآفرینی برجستهای در فیلم «متری شش و نیم» داشت، در فیلم برادران لیلا نیز خیرهکننده ظاهر شده و یکی از ماندگارترین صحنههای بازی او آنجاست که با یکی از اعضای خانواده رقیب صحبت کند تا در عروس پرهزینه پسرش از او کلاهبرداری کند. این سکانس پیرامون تبدیل شدن اسماعیل به عنوان پدرسالار خاندان است؛ او برای دستیافتن به عنوان پدرسالار، پنج فرزندش را فریب میدهد تا از پولی چشمپوشی کنند که میتواند سرمایهگذاری تجاری امیدوارکنندهای برایشان باشد. هرچند که این سرمایهگذاری که شامل تبدیل کردن حمام و توالت پرویز در فروشگاه به یک بوتیک لباس جدید میشود نیز ظاهرا مشکلات قانونی دارد.
تنها فرزند خانواده که به ندرت توسط چیزی یا کسی فریب میخورد، لیلا است. لیلا مصلحتگرا و مجرد است و تنها فرزند خانواده محسوب میشود که شغل و درآمدی مناسبی دارد. لیلا معمولا توسط پدر و برادران خود نادیده گرفته میشود. او مدام شاهد تصمیمات اشتباه پدر و برادرانش است و همینیکی از نکات مهم در این فیلم به شمار میرود که پر از ایدهها و نقدهای اجتماعی است. فیلم برادران لیلا با اینکه فیلمی کامل به حساب نمیآید اما فیلمساز توانسته هدف خود را به خوبی به نمایش بگذارد. همچنین او سعی دارد از طریق سختیهای بیشمار یک خانواده، وضعیت ایران را نشان دهد.