فیلم «جنگ جهانی سوم» بیستوهشتمین نمایندهی ایران در مراسم اسکار ۲۰۲۳ است. این فیلم برای نخستینبار در بخش افقهای هفتادونهمین جشنوارهی ونیز رونمایی شد و موفق به کسب دو جایزهی بهترین فیلم و بهترین بازیگر مرد (محسن تنابنده) شد. همین دو جایزه به فیلمِ هومن سیدی کمک کرد تا از میان فیلمهای «موقعیت مهدی» ساختهی هادی حجازیفر، «پسر دلفینی» به کارگردانی محمد خیراندیش و … فیلمِ او باشد که راهی اسکار ۲۰۲۳ میشود.
اسامی نمایندههای سینمای ایران در مراسم اسکار
«دایره مینا»، «باد صبا»، «زیر درختان زیتون»، «بادکنک سفید»، «گبه»، «بچههای آسمان»، «رنگ خدا»، «زمانی برای مستی اسبها»، «باران»، «من ترانه ۱۵ سال دارم»، «نفس عمیق»، «لاکپشتها پرواز میکنند»، «خیلی دور خیلی نزدیک»، «کافه ترانزیت»، «میم مثل مادر»، «آواز گنجشکها»، «درباره الی»، «بدرود بغداد»، «جدایی نادر از سیمین»، «گذشته»، «امروز»، «محمد رسولالله»، «فروشنده»، «نفس»، «بدون تاریخ، بدون امضاء»، «در جستجوی فریده» و «خورشید» فیلمهایی هستند که نمایندهی سینمای ایران در اسکار بودند. قابل ذکر است که فیلم «جنگ جهانی سوم» نیز بهعنوان نمایندهی سینمای ایران در اسکار ۲۰۲۳ انتخاب شده است. در ادامه به معرفی خلاصه داستان و بازیگران مهمترین این اسامی میپردازیم.
زیر درختان زیتون![زیر-درختان-زیتون]()
«زیر درختان زیتون» فیلمی به کارگردانی عباس کیارستمی و محصول سال ۱۳۷۳ است. این فیلم بعد از حضور در جشنوارههای بینالمللی همچون شیکاگو، کن و … برای حضور در شصتوهفتمین مراسم اسکار انتخاب شد. فیلم داستان پسری به نام حسین را روایت میکند که در روستایی در اطراف رودبار به خواستگاری دختری میرود اما به دلیل اینکه خانه ندارد، خانوادهی دختر به او جواب منفی میدهند، بهطور اتفاقی در همان شب زلزلهای رخ میدهد و … «زیر درختان زیتون» فیلمی دغدغهمند است که جزء یکی از بهترین آثار کیارستمی به حساب میآید.
بچه های آسمان![بچه-های-آسمان]()
«بچههای آسمان» فیلمی به کارگردانی مجید مجیدی و محصول سال ۱۳۷۵ است. این فیلم در جشنوارههای بینالمللی متفاوتی همچون جشنواره بینالمللی ورشو، سنگاپور، جشنواره بینالمللی فیلم مونترال موفق به کسب جایزه شد. فیلم در سال ۱۹۹۸ بهعنوان نمایندهی ایران اسکار راه پیدا کرد. «بچههای آسمان» داستان خواهر و برادری به نام علی و زهرا را روایت میکند که زندگی فقیرانهای دارند. علی کتونیهای زهرا را گم میکند و پدرشان نیز توانایی خرید کفش برای دخترش را ندارد. از هیمن رو علی در مسابقهای که مدرسهاش برگزار میکند شرکت میکند و تلاش میکند تا مقام سوم را کسب کند (جایزهی نفر سوم یک جفت کتونی بود ). فیلم «بچههای آسمان» مناسب برای تمام ردههای سنی است و به یکی از دغدغههای مهم اجتماعی یعنی فقز میپردازد. مجیدی در این فیلم همدلی و همراهی یک خواهر و برادر را برای حل مشکل خود، به بهترین شکل به تصویر درآورده بود.
رنگ خدا![رنگ-خدا]()
فیلم «رنگ خدا» نیز توسط مجید مجیدی کارگردانی شده و محصول سال ۱۳۷۷ است. این فیلم در سال ۱۹۹۹ میلادی بهعنوان نمایندهی سینمای ایران راهی اسکار شد. «رنگ خدا» داستان پسر نابینایی به نام محمد (محسن رمضانی) را روایت میکند که در مدرسهی نابینایان تحصیل میکند و تصمیم میگیرد تا برای تابستان به روستای سرسبزشان بازگردد. فیلم یک ملودرام احساسی-خانوادگی است که نقاط قوت زیادی همچون موسیقی متن طبیعی (صدای پرندگان، حشرات و …) دارد.
من ترانه ۱۵ سال دارم![من-ترانه-15-سال-دارم]()
«من ترانه ۱۵ سال دارم» فیلمی به کارگردانی رسول صدرعاملی و محصول سال ۱۳۸۰ است. این فیلم بهعنوان نمایندهی ایران در هفتادوچهارمین دورهی جوایز اسکار معرفی شد. فیلم روایتگر داستان دختری به نام ترانه (ترانه علیدوستی) است که پدرش در زندان است و مادرش را نیز در کودکی از دست داده بود. ترانه صیغهی جوانی پولدار به نام امیرحسین (میلاد صدرعاملی) میشود اما بعد از مدتی آن پسر دختر را رها کرده و به خارج از ایران میرود و در این بین ترانه متوجه میشود که باردار است… در واقع این فیلم دغدغههای یک دختر کمسن را که حالا مادر شده را به تصویر درآورده است و مشکلات و دغدغههای او را بسیار خوب نشان میدهد، بهطوریکه بعد از تماشای فیلم ذهن مخاطب را تا مدتها درگیر میکند.
- بیشتر بخوانید
- «جنگ جهانی سوم» به کارگردانی هومن سیدی به اسکار ۲۰۲۳ راه یافت
- برترین فیلم هایی که در تابستان اکران شدند | از «هامون» تا «خیلی دور خیلی نزدیک»
نفس عمیق![نفس-عمیق]()
فیلم «نفس عمیق» توسط پرویز شهبازی کارگردانی و نویسندگی شده و محصول سال ۱۳۸۱ است. این فیلم در هفتادوپنجمین دورهی مراسم اسکار بهعنوان نمایندهی سینمای ایران حضور داشت. فیلم داستان سه جوان را در اواخر دههی ۷۰ روایت میکند که در نقطهای از مسیر زندگیشان به یکدیگر میرسند. قابل ذکر است که «نفس عمیق» برندهی جایزهی فیپرشی جشنواره فیلم پوسان در سال ۲۰۰۳، برنده جایزه ویژه هیئت داوران از جشنواره بینالمللی فیلم تورین در سال ۲۰۰۴ و برنده جایزهی طلایی از جشنواره بینالمللی فیلم هامبورگ در سال ۲۰۰۴ شد.
خیلی دور خیلی نزدیک![خیلی-دور-خیلی-نزدیک]()
«خیلی دور خیلی نزدیک» توسط رضا میرکریمی کارگردانی شده و محصول سال ۱۳۸۳ است. این فیلم بهعنوان نمایندهی سینمای ایران در اسکار ۲۰۰۵ حضور داشت. فیلم داستان پزشکی به نام دکتر محمود عالم (مسعود رایگان) را روایت میکند که به واسطهی بیماری پسرش به کویر میرود تا تلسکوپی را بهعنوان کادو به او بدهد. «خیلی دور خیلی نزدیک» یکی از برترین فیلمهای میرکریمی است که دست مخاطب را برای نتیجهگیری ذهنیاش برای انتهای فیلم باز میگذارد.
درباره الی![درباره-الی]()
«درباره الی» فیلمی به کارگردانی اصغر فرهادی و محصول سال ۱۳۸۷ است. فیلم بهعنوان نمایندهی سینمای ایران در هشتادویکمین دورهی مراسم اسکار حضور داشت. «درباره الی» داستان دختری به نام الی (ترانه علیدوستی) را روایت میکند که با چند زوج جوان به شمال کشور سفر کرده و آنها سعی دارند تا الی را با احمد آشنا کنند اما الی در ساحل دریا ناپدید میشود و چندی بعد جنازهی او پیدا میشود… فیلم ژانری خانوادگی-درام دارد و تمام بازیگران آن اعم از ترانه علیدوستی، شهاب حسینی، گلشیفته فراهانی، پیمان معادی، مریلا زارعی و … یکی از بهترین نقشآفرینیهای خود را در این فیلم به نمایش گذاشتند.
جدایی نادر از سیمین![جدایی]()
«جدایی نادر از سیمین» یکی دیگر از فیلمهای موفق اصغر فرهادی به شمار میآید که در سال ۱۳۸۹ تولید و توزیع شده بود. این فیلم برای اولینبار توانست جایزهی اسکار و گلدن گلوب بهترین فیلم غیرانگلیسی زبان، جایزهی ویژهی و هیئت داوران جایزهی خرس طلایی جشنوارهی برلین، جایزهی جوایز بودیل بهترین فیلم خارجی و … را از آن خود کند. «جدایی نادر از سیمین» داستان زوج جوانی به نام سیمین (لیلا حاتمی) و نادر (پیمان معادی) را روایت میکند که در آستانهی جدایی از هم هستند و دخترشان ترمه (سارینا فرهادی) باید تصمیم بگیرد که نزد پدر خود بماند یا مادر… این فیلم به دلیل سبک فیلمبرداری آن (دوربین روی دست)، بازی قابل قبول بازیگران آن و نوع روایت قصه بسیار نزد مخاطبان خود محبوب و باورپذیر است.
گذشته![گذشته]()
«گذشته» فیلمی درام به کارگردانی اصغر فرهادی و محصول کشور فرانسه و سال ۲۰۱۳ است. فیلم در هشتادوششمین دورهی مراسم اسکار حضور داشت. «گذشته» جایزههای بهترین بازیگر زن را در جشنوارهی فیلم کن، بهترین فیلمنامه را در جشنواره دوربان و … را از آن خود کرد. فیلم داستان مردی به نام احمد با بازی علی مصفا را روایت میکند که به دلیل اختلاف با همسرش به ایران بازگشته ولی به دعوت ماری به فرانسه میآید و چون با دختر ماری که از همسر اولش است، رابطهی خوبی دارد، پی به حقایقی دربارهی زندگی و روابط او میبرد… «گذشته» فیلمی با رویکردی روانشناختی است که به تصمیمات درست و اشتباه آدمها میپردازد و آنها را بررسی میکند.
امروز![امروز]()
«امروز» فیلمی به کارگردانی رضا میرکریمی و محصول سال ۱۳۹۲ است. این فیلم در سال ۲۰۱۵ بهعنوان نمایندهی سینمای ایران در هشتادوهفتمین دورهی اسکار حضور داشت. فیلم داستان یک راننده تاکسی به نام یونس با بازی پرویز پرستویی را روایت میکند که در یک روز کاری زن بارداری سوار ماشینش میشود و او آن زن را به بیمارستان میرسد اما در بیمارستان درگیر مشکلات زیادی میشود. «امروز» برندهی جایزهی فیپرشی و جایزهی بهترین فیلم جشنوارهی فیلم شبهای سیاه تالین، رنده جایزه سپاس سیگنیس جشنواره بینالمللی فیلم واشینگتن و … شد.
فروشنده![فروشنده]()
«فروشنده» هفتمین فیلم بلند اصغر فرهادی و محصول سال ۱۳۹۴ است. فرهادی با این فیلم برای دومینبار به اسکار خارجی دست یافت و موفق به کسب جایزهی بهترین فیلم غیر انگلیسی زبان در اسکار سال ۲۰۱۶ شد. این فیلم داستان زن و شوهری جوان به نامهای رعنا (ترانه علیدوستی) و عماد (شهاب حسینی) را روایت میکند که به دلیل نشت زمین خانهشان مجبور به اثاثکشی میشوند. زمانیکه آنها وارد خانهی جدید میشوند حادثهای غیرقابل کنترل برای رعنا رخ میدهد که زندگیشان را تحتتاثیر قرار میدهد. «فروشنده» در جشنوارههای بینالمللی زیادی همچون اسکار، کن، شیکاگو و … حضور داشت و موفق به کسب جایزه شد.
نفس![نفس]()
«نفس» سومین فیلم نرگس آبیار بهعنوان کارگردان و محصول سال ۱۳۹۴ است. این فیلم در نودمین دورهی جوایز فیلم اسکار بهعنوان نمایندهی ایران حضور داشت. «نفس» داستان زندگی ۴ کودک به نامهای بهادر، نادر، کمال و مریم روایت میکند که در دههی ۵۰ به همراه پدر و مادربزرگشان زندگی میکنند… این فیلم در سیوچهارمین دورهی جشنوارهی فجر نیز حضور داشت و موفق به کسب جوایزی همچون بهترین بازیگر نقش اصلی زن (پانتهآ پناهیها) و … شد.
بدون تاریخ بدون امضا![بدون-تاریخ-بدون-امضا]()
فیلم «بدون تاریخ بدون امضا» به کارگردانی وحید جلیلوند و محصول سال ۱۳۹۵ است.این فیلم در نودویکمین دورهی جوایز اسکار حضور داشت. دومین ساختهی وحید جلیلوند داستان دکتر پزشک قانونیای به نام کاوه نریمانی (امیر آقایی) را روایت میکند که هنگام رانندگی با موتورسیکلتی تصادف میکند و همین امر زندگیاش تحتتاثیر ماجراهایی قرار میدهد. فیلم «بدون تاریخ بدون امضا» علاوهبر اسکار در جشنوارههای بینالمللی دیگری همچون ونیز، استکهلم، بلگراد، شیکاگو و … حضور داشت.
خورشید![خورشید]()
فیلم «خورشید» ساختهی مجید مجیدی و محصول سال ۱۳۹۸ است. این فیلم بهعنوان بیستوششمین نمایندهی سینمای ایران در شاخهی بهترین فیلم بینالمللی غیرانگیسی زبان برگزیده شد و حتی توانست به جمع نامزدهای اولیه این شاخه (۱۵ فیلم برتر) نیز راه پیدا کند. «خورشید» ژانری درام دارد و فیلمی دغدغهمند است و به مسئلهی کودکان میپردازد. در واقع فیلم داستان کودکی به نام علی (روحالله زمانی) را روایت میکند که توسط مردی به دنبال یک زیرخاکی میرود. این فیلم همچنین هفتادوهفتمین دورهی جشنوارهی فیلم ونیز موفق به کسب جایزهی فانوس جادویی شد.
جنگ جهانی سوم![جنگ-جهانی-سوم]()
فیلم «جنگ جهانی سوم» ششمین ساختهی هومن سیدی بهعنوان کارگردان در سینما است. این فیلم بهعنوان نمایندهی رسمی سینمای ایران در نودوپنجمین دورهی جوایز انتخاب شد. همچنین «جنگ جهانی سوم» در هفتادونهمین دورهی جشنوارهی فیلم ونیز موفق به کسب دو جایزه در بخش افق برای بهترین فیلم (هومن سیدی) و بهترین بازیگر مرد (محسن تنابنده) شد. امیدواریم که تازهترین ساختهی هومن سیدی در اسکار ۲۰۲۳ موفق به کسب جایزه شود.