نویسنده: جلال الدین بهرام
به بهانهی نزدیک شدن به آغاز جشنواره فجر ۱۴۰۰ نگاهی داریم به برندگان ادوار گذشته. در این مقاله قصد داریم «بهترین بازیگر نقش مکمل مرد در دهه هفتاد» را معرفی کنیم. در ادامه و در مقالات بعدی ببازیگران نقشهای اصلی و مکمل برتر زن و مرد در دهههای دیگر را نیز مورد بررسی قرار خواهیم داد.
- بیشتر بخوانید:
- مروری بر برندگان سیمرغ بلورین «بهترین بازیگر نقش اول مرد» جشنواره فیلم فجر در دهه هفتاد
- مروری بر برندگان سیمرغ بلورین «بهترین بازیگر نقش اول زن» جشنواره فیلم فجر در دهه هفتاد
- مروری بر برندگان سیمرغ بلورین «بهترین بازیگر نقش مکمل زن» جشنواره فیلم فجر در دهه هفتاد
۱۳۷۰ | مجید مظفری | مسافران
عروسی ماهرخ(مژده شمسایی) است و همه اعضای خانه در تدارک جشن. هر کس به کاری مشغول است اما مسئولیت اصلی به عهده خواهر ماهرخ، مهتاب(هما روستا) گذاشته شده که قرار است آیینهای که میراث خانواده است را از شمال به تهران بیارود. اما مهتاب و خانوادهاش در میان راه تصادف کرده و عروسی به عزا تبدیل میشود.
مجید مظفری در مسافران در نقش ماهو ظاهر شده است. برادر ماهرخ و مهتاب. استاد دانشگاهی که در غیاب پدر بار سنگین این مصیبت را به دوش میکشد. مظفری پس از کشتی آنجلیکا(۱۳۶۷) و ریحانه(۱۳۶۸) که در آنها نقش جوانی پر انرژی و عاشق پیشه را ایفا میکرد، در مسافران نقش مردی جا افتاده را بازی میکند که چارهای ندارد در مواجه با مشکلی که به وجود آمده، بزرگی کرده و خانواده پریشانش را در کنار هم حفظ کند.
مجید مظفری در حالی برای بازی در فیلم سینمایی مسافران برنده سیمرغ بلورین بهترین نقش مکمل شد که در این بخش محمدرضا داوودنژاد برای فیلم سینمایی نیاز، جهانگیر فروهر برای فیلم سینمایی خانه خلوت، احمد هاشمی برای فیلم سینمایی دادستان و علیرضا خمسه برای فیلم سینمایی دو نفر و نصفی نامزد دریافت جایزه بودند.
۱۳۷۱ | جهانبخش سلطانی | شرم
مجید(مهدی باقربیگی) که برای ساختن فیلم سینمایی کوتاهش نیاز به نگاتیو دارد با کارگری پولی پس انداز میکند اما در رودربایستی این پول را برای کار آقای کیوان(جهانبخش سلطانی) که به او ربطی ندارد هزینه میکند و حالا رویش نمیشود پول را پس بگیرد.
جهانبخش سلطانی که در مجموعه تلویزیونی قصه های مجید همواره در نقش معلم یا ناظمی سختگیر ظاهر شده بود، در نقش آقای کیوان همان چهره آشنای مرد اصفهانی خوش صحبت و دوست داشتنی است که بدون آنکه خبر داشته باشد زحمت یک نوجوان را به باد داده است. همین موضوع باعث شده آقای کیوان بر خلاف تصویر ذهنی که مجید از او در سر دارد آدمی مقبول و موجه باشد.
جهانبخش سلطانی در حالی برای فیلم سینمایی شرم برنده سیمرغ بلورین بهترین نقش مکمل شد که در این بخش حسین پناهی برای فیلم سینمایی مهاجران، هادی اسلامی برای فیلم سینمایی طعمه، صادق صفایی برای فیلم سینمایی از کرخه تا راین و حسن رضایی برای فیلم سینمایی آبادانیها نامزد دریافت جایزه بودند.
۱۳۷۲ | جعفر دهقان | حماسه مجنون
نیروهای عراقی شهر مهران را تصرف کردهاند. حاج احمد(جهانبخش سلطانی) با مجموعه عملیاتهای نامنظم و جنگ روانی در پی باز پسگیری شهر است اما معاون حاج احمد، رضا(جعفر دهقان) بی اطلاع از شیوهای که حاج احمد در پیش گرفته شروع به مخالفت با او میکند.
جعفر دهقان در حماسه مجنون در نقش بسیجیای بازی میکند که دچار تردید شده و از دستور فرمانده خود تمرد میکند. موقعیتی کم سابقه، حداقل در سینمای دفاع مقدس، که دهقان با بازی خود رنگ و بویی واقعی و قابل باور به آن میدهد.
جعفر دهقان در حالی برای فیلم سینمایی حماسه مجنون برنده سیمرغ بلورین بهترین نقش مکمل شد که در این بخش مهدی فخیم زاده برای فیلم سینمایی تاواریش، پیمان شریعتی برای فیلم سینمایی آخرین شناسایی و اصغر نقی زاده برای فیلم سینمایی خاکستر سبز نامزد دریافت جایزه بودند.
۱۳۷۳ | علی مصفا | پری
پری(نیکی کریمی) که دانشجوی ممتاز ادبیات است پس از خواندن کتاب برادرش اسد(خسرو شکیبایی) دچار تغییر حالت روحی شده و از زندگی دلزده میشود. اما برادر کوچکش، داداشی(علی مصفا) با صحبتهایش او را راهنمایی میکند تا به درک تازهای از زندگی برسد.
علی مصفا پیش از پری در دو فیلم سینمایی امید(۱۳۷۱) و همه دختران من(۱۳۷۲) بازی کرده بود اما این پری بود که به سکوی پرتاب مصفا تبدیل شد. داداشی نقشی سخت و عجیب و غریب است. پسر جوانی که هم بیشتر از سنش میفهمد و هم از بروز آن خودداری میکند باید به خواهرش کمک کند از همان مراحلی عبور کند که پیش از این خودش از آنها عبور کرده است.
علی مصفا در حالی برای فیلم سینمایی پری برنده سیمرغ بلورین بهترین نقش مکمل شد که در این بخش منوچهر حامدی برای فیلم سینمایی روز شیطان، امیر پایور برای فیلم سینمایی سفر، رضا کیانیان برای فیلم سینمایی کیمیا و محمود بصیری برای فیلم سینمایی مهریه بیبی نامزد دریافت جایزه بودند.
۱۳۷۴ | حسین یاری | آخرین مرحله
مهندس صدرا(جهانبخش سلطانی) برای کمک در زمینه شناسایی بمبهای شیمیایی و آموزش نحوه مقابله با آنها به جبهه میرود و در آنجا با کمک عباس(حسین یاری) موفق به کشف رازی بزرگ میشود.
حسین یاری که پیش از آخرین مرحله با بازی در حمله به اچ ۳ به شهرت و محبوبیت رسیده بود، با بازی در این فیلم سینمایی و کسب جایزه به بازیگری پر کار تبدیل شد که در نقش اصلی فیلم سینماییها ظاهر میشود.
حسین یاری در حالی برای فیلم سینمایی آخرین مرحله برنده سیمرغ بلورین بهترین نقش مکمل شد که در این بخش حمیدرضا تاجدوستی برای فیلم سینمایی بوی پیراهن یوسف، محمدرضا داوودنژاد برای فیلم سینمایی عاشقانه و محمود عزیزی برای فیلم سینمایی لیلی با من است نامزد دریافت جایزه بودند.
۱۳۷۵ | امین تارخ | ماه و خورشید
مختار(محمد رضا فروتن) جوان رزمندهای است که پس از با خبر شدن از پذیرش قطع نامه به تهران بر میگردد، مشغول به کار شده و با سختیهای فراوان موفق به ازدواج با نرگس(لادن مستوفی) میشود. اما پس از شنیدن خبر فوت امام خمینی(ره) دچار مشکلات روحی جدی میشود…
امین تاریخ در ماه و خورشید درنقش حاج ابراهیم ظاهر شده است. مرد جا افتادهای که به مختار کمک میکند با غم فقدان درگذشت امام کنار بیاید و او را به ادامه زندگی امیدوار نگه میدارد.
امین تاریخ در حالی برای فیلم سینمایی ماه و خورشید برنده سیمرغ بلورین بهترین نقش مکمل شد که در این بخش امین حیایی برای فیلم سینمایی برادههای خورشید و سعید پورصمیمی و محمدرضا مشاکزاده برای فیلم سینمایی سرزمین خورشید نامزد دریافت جایزه بودند.
۱۳۷۶| رضا کیانیان | آژانس شیشهای
عباس(حیبی رضایی) جانباز جنگی و در آستانه ی مرگ است. حاج کاظم(پرویز پرستویی) پس از اطلاع از موضوع به آب و آتش میزند تا عباس را برای معالجه به خارج ببرد اما وقتی کاری از پیش نمیبرد، مردم حاضر در آژانس هواپیمایی را به گروگان میگیرد. پس از آن است که نیروهای انتظامی برای آزاد کردن مردم به آنجا میآیند و سلحشور(رضا کیانیان) مامور مذاکره با حاج کاظم میشود.
سلحشور شخصیت منطقی و معتقدی است که به جای آنکه مثل حاج کاظم عصبی شود و دست به اسلحه ببرد، راه قانون را طی میکند و میکوشد بحران را با گفتگو و به دور از خشونت حل کند. همین امر باعث ایجاد دو قطبی جذاب و دیدنی میان حاج کاظم و سلحشور میشود. جدال میان عشق و عقل.
رضا کیانیان در حالی برای فیلم سینمایی آژانس شیشهای برنده سیمرغ بلورین بهترین نقش مکمل شد که در این بخش جهانگیر الماسی برای فیلم سینمایی عشق گمشده و حبیب رضایی برای فیلم سینمایی آژانس شیشهای نامزد دریافت جایزه بودند.
۱۳۷۷ | حسین محجوب | رنگ خدا
محمد(محسن رمضانی) پسری نابینا است. پدر محمد، هاشم(حسین محجوب) برای تعطیلات مدرسه او را به خانه باز میگرداند.
با اینکه رنگ خدا فیلمی در مورد تنهایی محمد و جلوههای نورانی وجود او است اما این تنها وقتی معنا پیدا میکند که بیننده به درک درستی از شخصیت هاشم برسد. هاشم مردی روستایی و بدبخت است که سیاه بختیاش را از چشم محمد میبیند.
حسین محجوب در حالی برای فیلم سینمایی رنگ خدا برنده سیمرغ بلورین بهترین نقش مکمل شد که در این بخش رضا خندان برای فیلم سینمایی دو زن، سید هادی نایینیزاده برای فیلم سینمایی پسر مریم، فرهاد قائمیان برای فیلم سینمایی هیوا و فردوس کاویانی برای فیلم سینمایی جنگجوی پیروز نامزد دریافت جایزه بودند.
۱۳۷۸ | حمید فرخنژاد | عروس آتش
احلام(غزل صارمی)، زنی عرب است که سال آخر پزشکی را در دانشگاه سپری میکند و عاشق استادش پرویز (مهدی احمدی) شده است. اما طبق قوانین عشیرهاش باید به عقد پسر عمویش فرحان(حمید فرخنژاد) درآید.
فرحان تجسم قوانین عرفی و نه چندان منطقی عشیره است و فرخ نژاد در یکی از بهترین نقش آفرینیهایش مرد عشیرهایی را به تصویر میکشد که چارهای جز تبعیت از این قوانین را ندارد. بازی فرخ نژاد چنان خیره کننده بود که باعث شده او به راحتی پس از عروس آتش تبدیل به بازیگری مطرح در سینمای ایران شود.
حمید فرخنژاد در حالی برای فیلم سینمایی عروس آتش برنده سیمرغ بلورین بهترین نقش مکمل شد که در این بخش جمشید اسماعیلخانی برای فیلم سینمایی مرد بارانی، مهران رجبی برای فیلم سینمایی کودک و سرباز، زنده یاد مهدی فتحی برای فیلم سینمایی اعتراض و فرهاد اصلانی برای فیلم سینمایی آسمان پرستاره نامزد دریافت جایزه بودند.
۱۳۷۹ | داریوش ارجمند | سگکشی
گلرخ کمالی پس از آنکه متوجه میشود همسرش(مجید مظفری) بدهی بسیاری دارد به کمک او میرود تا با خریدن چکهایش که نزد طلبکاران است از زندان آزادش کند. یکی از این طلبکاران حاج نقدی(داریوش ارجمند) است.
حاج نقدی مردی سنتی است که علاقهای به صحبت کردن با زنان ندارند. اما وقتی با گلرخ مواجه میشود آب از دهانش سرازیر میشود و بحث چیزهای دیگری به جز پول را وسط میکشد. ارجمند به شخصیت کارتونیِ حاج نقدی کیفیتی کاریکاتوری بخشیده و با صدا سازی کاری کرده حضور کوتاهش به اندازهی یک نقش بلند به چشم بیاید.
داریوش ارجمند در حالی برای فیلم سینمایی سگکشی برنده سیمرغ بلورین بهترین نقش مکمل شد که در این بخش فرامرز صدیقی برای فیلم سینمایی هزاران زن مثل من، رضا ناجی برای فیلم سینمایی باران، قربان نجفی برای فیلم سینمایی آخر بازی و محمود نظرعلیان برای فیلم سینمایی زیر نور ماه نامزد دریافت جایزه بودند.