نویسنده: مازیار وکیلی
این روزهابا نزدیک شدن به جشنواره فجر ۱۴۰۰ مروری خواهیم داشت بر شانسهای کسب سیمرغ بلورین این جشنواره.
اهدای جوایز در جشنواره فیلم فجر قواعد خاص خودش را دارد. در بسیاری از ادوار جشنواره فیلم فجر صرفاً کیفیت سینمایی یک فیلم منجر به بردن جایزه نشده و در بسیاری از دورهها مصلحتاندیشیهای زیادی صورت گرفته تا جوایز اصلی به فیلمهایی تعلق بگیرد که به نظر سیاستگذاران جشنواره نزدیکتر است. مثلاً در نهمین دوره جشنواره فیلم فجر پرده آخر واروژ کریم مسیحی هشت سیمرغ اصلی جشنواره را دریافت کرد اما بهترین فیلم آپارتمان شماره ۱۳ مرحوم یدالله صمدی اعلام شد. یا در سی و دومین دوره جشنواره فیلم فجر فشارهای بیرونی باعث شد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مرد به جای نوید محمدزاده برای عصبانی نیستم به رضا عطاران برای فیلم طبقه حساس تعلق بگیرد. این مصلحتاندیشیها در بسیاری از اوقات باعث شده که شاهد پخش جوایز به صورت ناموزون باشیم تا دل همه شرکتکنندگان در این رویداد سینمایی به دست بیاید.
در بخش بازیگری هم این مصلحتاندیشیها به اشکال مختلف دیده میشود. به عنوان مثال اگر یک بازیگر نقش یک شخصیت ملی یا مذهبی را بازی کند به طور سنتی شانس بیشتری برای بردن جایزه اصلی دارد، یا اگر بازیگری در فیلمی بازی کند که جهان بینی فیلم تا حد زیادی مورد تایید نگاه رسمی جشنواره باشد میتواند شانس زیادی برای بردن جایزه داشته باشد، مثل دوره بیست و هشتم که مهدی فقیه جایزه بهترین بازیگر نقش مکمل مرد را برای ملک سلیمان در حضور رقبای قدرتمندی مانند جمشید هاشمپور و امیر جعفری (هر دو برای کیفر)، حامد بهداد (هفت دقیقه تا پاییز) و کوروش تهامی (به رنگ ارغوان) از آن خود کرد. بنابراین برای پیشبینی جوایز امسال در رشته بازیگری هم باید عناصر مختلفی از جمله مصلحتاندیشیهای معمول جشنواره، نقشی که بازیگران بر عهده دارند و ترکیب احتمالی هیئت داوران را هم در نظر گرفت.
هنوز فراموش نکردیم که بعد از اعلام برندگان سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر مازیار میری یکی از اعضای هیئت داوران در مصاحبهای اعلام کرد که ای کاش گفت و گوی بیشتری برای اهدای جایزه بازیگری به جواد عزتی و هادیحجازیفر برای فیلم آتابای انجام میشد که این موضوع نشان میدهد در بسیاری از اوقات موارد جزئی و حال و هوای داوران در روز تصمیمگیری هم تاثیر مستقیمی بر اعلام برنده نهایی دارد.
با در نظر گرفتن تمامی این عوامل در دو مقاله به بررسی پُرشانسترین بازیگران چهلمین دوره جشنواره فیلم فجر برای کسب جایزه بهترین بازیگر پرداختهایم. بازیگران زن و مردی که به نظر میرسد با توجه به گمانهزنیهای مختلف بیشترین شانس را برای کسب سیمرغ بلورین چهار رشته بازیگری داشته باشند. در این مقاله به معرفی بازیگران مردی که شانس بیشتری برای کسب سیمرغ بلورین بازیگر نقش اول و مکمل را دارند، میپردازیم.
- بیشتر بخوانید:
- فیلمهای کنجکاویبرانگیز چهلمین دوره جشنواره فیلم فجر
- مروری بر شانسهای کسب سیمرغ بلورین «بهترین بازیگر زن» در چهلمین جشنواره فیلم فجر
صابر ابر
- فیلمها: بیرویا ( آرین وزیر دفتری)، بدون قرار قبلی (بهروز شعیبی)
صابر ابر خیلی زود و با اولین فیلمش مینای شهر خاموش درخشش را آغاز کرد. کاندیداتوری برای بهترین بازیگر نقش مکمل مرد آغازی بود برای یک دوران حرفهای پُربار. فیلمهای مهمی مانند درباره الی، بوسیدن روی ماه، آسمان زرد کم عمق، اینجا بدون من و آشغالهای دوست داشتنی باعث شدند صابر ابر به یکی از مهمترین بازیگران سینمای ایران تبدیل شود، بازیگری که یک ویژگی خاص دارد و آن بازیهای خوب پُرشمارش در نقشهای مکمل است. این بازیهای خوب در نقشهای مکمل به قدری زیاد است که باعث شده صابر ابر را یک اُستاد تمام عیار در بازی در نقشهای مکمل بدانیم.
همین موضوع باعث میشود تا فیلم بدون قرار قبلی صابر ابر به اندازه فیلم بیرویا که او بازیگر اصلی آن است شانس کسب جایزه را داشته باشد. با توجه به تواناییهای بالای ابر در تاثیرگذاری در کمترین زمان ممکن و کوتاهترین نقشها بر روی تماشاگر، به نظر میرسد باید منتظر بازی متفاوتی از او در بدون قرار قبلی باشیم. بازی که مانند تمام مکملهای درخشانی که صابر ابر در این سالها بازی کرده تماشاگران را تحت تاثیر قرار دهد.
با توجه به این تحلیلها باید از همین الان صابر ابر را یکی از شانسهای اصلی جوایز بازیگری جشنواره فیلم فجر دانست. بازیگری که هر لحظه و با تکیه بر تواناییهایش میتواند ما را غافلگیر کند و همین موضوع میتواند برگ برنده او در چهلمین دوره جشنواره فیلم فجر باشد.
پژمان جمشیدی
- فیلمها: علفزار (کاظم دانشی)، بیمادر (سید مرتضی فاطمی)
حالا دیگر کمتر کسی است که پژمان جمشیدی را به عنوان یک بازیگر قبول نداشته باشد. در دوره سی و ششم جشنواره فیلم فجر وقتی نام پژمان جمشیدی به عنوان یکی از کاندیداهای بهترین بازیگر نقش مکمل برای سوءتفاهم اعلام شد خیلیها خندیدند که این خندهها واکنشهای مختلفی را به دنبال داشت. اما امروز و به مدد تلاش و استعداد خود جمشیدی که کارنامه پُرباری برای خود فراهم کرده است، دیگر کسی نمیتواند در تواناییهای او به عنوان بازیگر شک کند.
جمشیدی بعد از سوءتفاهم یک بار هم برای شیشلیک کاندیدای بهترین بازیگر نقش مکمل مرد شد و در کارنامهاش فیلمهای مهمی مانند جهان با من برقص، هزار تو، خط فرضی و فیلمهای پُرفروشی مانند دینامیت، لونه زنبور و تگزاس را دارد. جمشیدی حالا بدل به انتخاب اول بسیاری از کارگردانان سینمای ایران برای بازی در فیلمهایشان شده است. تلاشهای جمشیدی امسال میتواند با کسب یک سیمرغ بلورین به ثمر بنشیند، خصوصاً که او در دو فیلم مهم جشنواره دو نقش متفاوت را بر عهده دارد.
پژمان جمشیدی با فیلم علفزار و فیلم بیمادر در جشنواره فیلم فجر امسال حضور دارد. دو فیلمی که هر کدام پتانسیل این را دارند تا پژمان جمشیدی را به سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اصلی یا مکمل برساند. قبل از شروع جشنواره و در صحبتهای غیررسمی همه از بازیهای درخشان فیلم علفزار صحبت کردهاند و انتظارات را برای تماشای بازیهای خوب در این فیلم بالا بردهاند. با توجه به این تعریفها میتوان از همین الان پژمان جمشیدی را که نقش اصلی این فیلم را بر عهده دارد یکی از شانسهای اصلی کاندیداتوری دانست. از طرف دیگر پژمان جمشیدی در فیلم بیمادر با گریمی خاص ظاهر شده که خبر از نقشآفرینی متفاوتی توسط او دارد. این دو فیلم بر اساس شایعات و شنیدهها فیلمهای خاص و جذابی هم از کار درآمدهاند. بنابراین میتوان از همین الان پژمان جمشیدی را یکی از شانسهای اصلی کاندیداتوری و حتی کسب سیمرغ بلورین جشنواره فیلم فجر امسال دانست.
هادی حجازیفر
- فیلم: موقعیت مهدی(هادی حجازیفر)
هادی حجازیفر بزرگترین پدیده جشنواره سی و پنجم بود. بازیگری که توانست با بازی پُرشورش در نقش کمال ماجرای نیمروز به شمایل به محاق رفته قهرمان جان دوبارهای ببخشد. آن سال در کمال شگفتی حجازیفر جایزه را به نوید محمدزاده برای بدون تاریخ، بدون امضاء باخت و فقط توانست جایزه انجمن منتقدان را به دست بیاورد. حجازیفر در چند نقش سلحشورانهی دیگر در لاتاری و ماجرای نیمروز: ردخون هم بازی کرد و با انتخابهای هوشمندانهاش خیلی زود موقعیتش را در سینمای ایران تثبیت کرد.
بازی در فیلمهایی مانند بیهمهچیز (که درخشانترین نقش مکمل فیلم است) و سریالهایی نظیر زیرخاکی و دوپینگ او را بازیگری همه فن حریف و توانا معرفی کرد که قادر است هر نقشی را خوب از کار در بیاورد. با نوشتن و بازی در فیلم آتابای علاقه خودش به سینمای روشنفکرانه را نشان داد و حالا با موقعیت مهدی قرار است برای کسب اولین سیمرغ در دو رشتهی مهم کارگردانی و بازیگری نقش اصلی دورخیز کند.
بازی در نقش فرماندهان جنگ همیشه میتواند کاندیداتوری یک بازیگر را در جشنواره فیلم فجر تضمین کند. حجازیفر که با بازی در ایستاده در غبار در نقش جاویدالاثر متوسلیان نشان داده بود چقدر برای ایفای چنین نقشهایی مناسب است، حالا با بازی در فیلم موقعیت مهدی که خودش آن را کارگردانی کرده است بار دیگر در نقش یکی از فرماندهان بزرگ جنگ یعنی شهید باکری ظاهر شده است. نقشی که با توجه به تواناییهای بالای حجازیفر در ایفای چنین نقشهایی میتوان از همین الان شانس زیادی برای درخشش این نقش در جشنواره امسال متصور بود. حجازیفر اگر همان بازیگر ایستاده در غبار، ماجرای نیمروز و لاتاری باشد بعید نیست امسال طلسم سیمرغ نگرفتن را بشکند و یکی از برندگان این جایزه باشد.
مصطفی زمانی
- فیلم: بدون قرار قبلی (بهروز شعیبی)
مصطفی زمانی خیلی زود طعم ستاره شدن را با بازی در سریال یوسف پیامبر چشید. بعد از آن و با بازی در فیلم کیفر توانایی خودش را در بازی در فیلمی متفاوت به رخ کشید و با سریال شهرزاد خیلی زود تبدیل به یکی از بازیگران مهم سینمای ایران شد.
او که تا به امروز فقط یک بار برای فیلم یک عاشقانه ساده کاندیدای سیمرغ بلورین شده است، بسیار اُمیدوار است که امسال حداقل کاندیدای بهترین بازیگر نقش اول مرد باشد. فیلمهای بهروز شعیبی همیشه بازیهای متفاوتی داشتهاند و بدون قرار قبلی هم قطعاً از این قاعده مستثنی نیست. بنابراین اگر اتفاق خاصی نیفتد میتوان مصطفی زمانی را یکی از شانسهای اصلی سیمرغ جشنواره امسال دانست.
مصطفی زمانی که در سالهای گذشته ثابت کرده توانایی بازی در نقشهای مختلف را دارد میتواند امسال هم ما را غافلگیر کند. غافلگیری که اگر اتفاق بیاُفتد کسب اولین سیمرغ برای مصطفی زمانی دور از دسترس نخواهد بود. زمانی نشان داده است که اگر نقش خوبی به او پیشنهاد شود توانایی این را دارد که بازیمتفاوتی ارائه دهد. بازی رمانتیک و به شدت احساساتبرانگیزش در سریال شهرزاد در کنار بازی توام با بهت و سرگردانیاش در کیفر نشان میدهد زمانی توانایی لازم برای کسب سیمرغ بلورین را دارد و فقط باید امسال سال او باشد.
- بیشتر بخوانید:
- معرفی کامل فیلمهای حاضر در چهلمین جشنواره فیلم فجر
- مروری بر بهترین بازیگران نقش اول مرد در جشنواره فجر در دهه هفتاد
- مروری بر بهترین بازیگران نقش مکمل مرد در جشنواره فجر در دهه هفتاد
هوتن شکیبا
- فیلم: ملاقات خصوصی (امید شمس)
هوتن شکیبا یکی از جوانترین بازیگران این لیست است که در ۳۷ سالگی نه تنها برای شبی که ماه کامل شد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد را به دست آورد بلکه توانست با بازی در مجموعهی سه فصلی لیسانسهها بین تماشاگران عام هم مشهور شود.
انتخابهای خوب شکیبا باعث شده که او تبدیل به یکی از گزینههای اصلی برای بازی در فیلمهای مهم سینمای ایران شود. ابلق، تیتی، طبقه حساس و هلن فیلمهای مهم دیگری هستند که شکیبا در این سالها بازی کرده است. فیلمهایی که به دلیل شیوع ویروس کرونا هنوز اکران نشدهاند، اما میتوان از همین الان پیشبینی کرد که این فیلمها اکران موفقی را پشت سر خواهند گذاشت و شکیبا را به یک ستاره در سینمای ایران تبدیل خواهند کرد.
فیلم ملاقات خصوصی خط قصه ملتهب و تیم بازیگری جذابی دارد. شکیبا در این فیلم قرار است نقش یک جوان خلافکار را بازی کند، نقش او مایههای رمانتیک هم دارد و همین میتواند به جذابیتهای این نقش بیفزاید. شاید خیلی از منتقدان و تحلیلگران عقیده داشته باشند چون او در طی چند سال اخیر یک سیمرغ بلورین کسب کرده است شانس چندانی برای برنده شدن ندارد اما جشنواره ثابت کرده که غیرقابل پیشبینی است و میتواند همه را شگفتزده کند. بنابراین شکیبا با یک بازی قدرتمند در ملاقات خصوصی میتواند برنده امسال باشد. خصوصاً که فیلم و خط قصه آن شرایط را برای یک بازی درخشان توسط شکیبا مهیا کرده است.
جواد عزتی
- فیلم: مرد بازنده (محمد حسین مهدویان)
با توجه به درخشش جواد عزتی در فیلمهایی مانند ماجرای نیمروز، ماجرای نیمروز: ردخون، لاتاری، شنای پروانه، مغز استخوان و آتابای میتوان گفت جشنواره فیلم فجر یک سیمرغ بلورین به جواد عزتی بدهکار است. عزتی که در تمام این سالها با بازیهای متفاوتی در جشنواره فیلم فجر حاضر بوده میتواند خودش را برای کسب یک سیمرغ بلورین صاحب حق بداند.
فیلم مرد بازنده همکاری مجدد این بازیگر با کارگردان محبوبش محمدحسین مهدویان است. کارگردانی که از عزتی ستاره ساخت. نتیجه همکاری این دو نفر همیشه درخشان بوده و به نظر میرسد که این بار هم باید منتظر یک نقشآفرینی متفاوت از عزتی باشیم. اولین عکسهای منتشر شده از فیلم خبر از نقشی متفاوت میدهد. نقشی که میتواند بالاخره عزتی را به اولین جایزهاش برساند. جایزهای که اگر عزتی موفق به کسب آن شود افتخارات عزتی را کامل میکند.
عزتی نشان داده است که توانایی بالایی برای بازی در نقشهای متفاوت و متضاد دارد و به نظر میرسد مرد بازنده هم از این قاعده مستثنی نباشد. عزتی اگر بتواند سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اصلی مرد را ببرد حقی را خواهد گرفت که سالها است به دلایل مختلف از او دریغ شده است.
محسن کیایی
- فیلم: نگهبان شب (رضا میرکریمی)
محسن کیایی را با فیلمهای برادرش به خاطر میآوریم. فیلمهایی مانند بعداز ظهر سگی سگی، ضدگلوله، خط ویژه، عصر یخبندان، بارکد و مطرب. فیلمهایی که هرکدام از آنها برای ستاره شدن یک بازیگر کافی است. اما محسن کیایی به طور مستقل هم کارنامه پُرباری دارد. جشن دلتنگی، سد معبر، روز بلوا، نقطه کور و در وجه حامل از فیلمهای مهمی است که کیایی بدون برادرش کار کرده است.
کیایی که سابقهی کاندیداتوری در جشنواره فیلم فجر را برای فیلم عصر یخبندان دارد، امسال جایگزین نوید محمدزاده در فیلم نگهبان شب رضا میرکریمی شد تا یکی از مهمترین نقشهای کارنامه بازیگریاش را به دست بیاورد. با توجه به اینکه بازیگران در فیلمهای میرکریمی همیشه مورد توجه قرار گرفتهاند، میتوان منتظر درخشش کیایی بود. اگر نگهبان شب به طور کلی مورد توجه داوران و منتقدان قرار بگیرد میتوان انتظار داشت که محسن کیایی هم کاندیدای و چه بسا برنده جایزه بهترین بازیگر مرد باشد. جایزهای که میتواند کارنامه بازیگری کیایی را متحول کند و او را به سمت نقشهای متفاوتتر سوق دهد.