نویسنده: امیرحسین صادقی ماشک
نام سام درخشانی برای سالها در ذهن مخاطبان یادآور چشمهای درشت و سبز رنگ عاشقی دلشکسته بود. اما در چند سال اخیر، او توانست با تغییر مسیر بازیگری خود و دمیدن جانی تازه به کارنامهاش، باعث شود که با شنیدن نامش در کنار چشمهای درشت و سبزرنگ عاشقی شکستخورده، لبخندی هم بر لبان مخاطبان بیاید.
سام درخشانی دیپلم خود را در رشتهی علوم تجربی گرفت و در دانشگاه رشتهی تئاتر را نیمهکاره رها کرد. او پس از شرکت در کلاسهای بازیگری استاد سمندریان توانست سال ۱۳۷۸ با بازی در مجموعهی تلویزیونی «شبزدگان» راه خود را به تلویزیون هموار کند. وی در همان سال با بازی در فیلم «طلسم طلایی» سعید اکبریان نخستین نقشآفرینی سینمایی خود را هم تجربه کرد.
- بیشتر بخوانید
- اکران نوروزی با نمایش سه فیلم «موقعیت مهدی»، «قدغن» و «گل به خودی» آغاز شد
- کدام فیلم ها در اکران نوروز ۱۴۰۱ بر روی پردهی سینماها خواهند رفت؟
- کارنامه هنری کامبیز دیرباز به بهانه اکران تک تیرانداز
در ادامه نگاهی به برخی از نقشآفرینیهای ماندگار سام درخشانی در سینما و تلویزیون میاندازیم:
نابرده رنج | دمیدن جان دوباره
اگرچه سام درخشانی بازیگری را از سال ۱۳۷۸ آغاز کرد، اما بهترین آثار کارنامهی او از سال ۱۳۹۲ به بعد خلق شدهاند. سام درخشانی پس از سالها بازی در فیلمها و سریالهای مختلف توانست بالاخره نقطهی عطف کارنامهی خود را به وجود بیاورد. او که از همان ابتدا فرزند تلویزیون بود، با بازی در کنار یکی از دوستهای صمیمی خود و وارد کردن مایههای کمدی به نقشاش در سریال «نابرده رنج»، خودش را به عنوان بازیگری با قابلیت بازی در نقشی متفاوت به اثبات رساند.
«نابرده رنج» داستان جوانهایی است که طی دههی شصت شمسی و در زمان جنگ بین ایران و عراق بهدنبال گنجی پنهانی در نزدیکیهای شهر پاوه میگردند. سام درخشانی در «نابرده رنج» شخصیت عماد را مقابل دوربین علیرضا بذرافشان بردهاست. او اگرچه نقش اصلی سریال نیست، اما بهدنبال دوستی حقیقیای که با کامبیز دیرباز داشت، توانست در مقابل دوربین هم تاثیرگذاری این شخصیت و رابطهی صمیمی او با شخصیت اصلی را بهخوبی به نمایش درآورد و اولین قدم را در نیمهی دوم کارنامهی هنری خود با قدرت بردارد.
پژمان | نقطهی اوج
سریال «پژمان» یکی از پربینندهترین سریالهای کمدی تلویزیون ایران است که حتی امروزه پس از گذشت تقریبا یک دهه از ساخت و پخش آن از شبکهی سه، هنوز هم بازپخشهای آن پربیننده هستند. «پژمان» داستان فوتبالیستی به نام پژمان جمشیدی را روایت میکند که با بالارفتن سن، دیگر هیچ تیمی خواهان او نیست. سام درخشانی در این سریال نقش مدیربرنامههای پژمان جمشیدی را ایفا میکند.
«پژمان» اوج کارنامهی هنری سام درخشانی و ماندگارترین نقشآفرینی او در تلویزیون است. زوج او و پژمان جمشیدی به اندازهای خوش درخشید که هنوز هم فیلمهایی با بازی همین زوج درحال تولید هستند. سام درخشانی در «پژمان» جنس کمدی «نابرده رنج» را تقلید نمیکند، بلکه آن را با اغراق بیشتر به نمایش میگذارد و تسلط فراوان خود بر عضلات صورت و زبان بدن را به رخ میکشد.
سام درخشانی یکی از اصلیترین مهرههای صفحهی شطرنج سروش صحت و برادران قاسمخانی در سریال «پژمان» است؛ مهرهای که در نبودش، سریال توان کافی برای خنداندن مخاطب نداشت. اما این همهی ماجرا نیست؛ سام درخشانی در این سریال با یک فوتبالیست که برای نخستینبار مقابل دوربین رفتن را تجربه میکرد، همبازی شده و کاملا واضح بود که تمام بار بازیگری حرفهای را، او به تنهایی به دوش میکشد. وی در «پژمان» یکبار دیگر ثابت میکند که علاوهبر بازیگری درخشان، بخشندگی فراوانی هم دارد و اگرچه سالها تجربهی بازیگری را با خود حمل میکند، اما هرگز تلاشی درجهت ربودن توجهها از نابازیگر نقش اصلی سریال نمیکند.
آوای باران | ۱۳۹۲، سال درخشان
سام درخشانی در همان سال که نقشی طنز را در سریال «پژمان» مقابل دوربین صحت برد، نقشی کاملا متفاوت را در سریال حسین سهیلی زاده ایفا کرد. «آوای باران» داستان پدری است که پس از سالها بازگشتهاست و بهدنبال دختر خود میگردد. سام درخشانی در هجدهمین سریال تلویزیونی سهیلی زاده، نقش منفی داستان را ایفا میکند و در همان سالی که با پژمان تبدیل به یکی از محبوبترین شخصیتهای تلویزیونی شدهبود با توانایی بازیگری بالایش، خود را تبدیل به یکی از منفورترین چهرههای تلویزیونی میکند.
سال ۱۳۹۲ برای درخشانی سالی درخشان بود؛ او نهتنها در «پژمان» و «آوای باران» دو نقشآفرینی متفاوت از خود به نمایش گذاشت، بلکه در همان سال سریالهای «ماتادور» و «دولت مخفی» را هم با نقشآفرینیهای متفاوت روی آنتن شبکههای مختلف تلویزیون برد و یکبار دیگر در خانهای که بازیگری را از آنجا آغاز کرده بود، خوش درخشید.
خوب بد جلف | زوجی نو
سام درخشانی و پژمان جمشیدی سه سال بعد از درخشش فراموشنشدنی که در تلوزیون داشتند، به سینما آمدند. حالا دیگر تمام بار بازیگری پروژه بر دوش سام درخشانی نبود، چرا که پژمان جمشیدی هم تبدیل به بازیگری حرفهای شده بود و این باعث شد سام درخشانی بتواند بیش از پیش بر مایههای کمدی شخصیت خود تمرکز کند.
بازی در «خوب بد جلف» را شاید بتوان بزرگترین خطرپذیری کارنامهی هنری سام درخشانی دانست. او که توانسته مخاطبان زیادی را با سریال «پژمان» جذب کند، حالا قرار بود شخصیتی تکراری را مقابل دوربین پیمان قاسمخانی ببرد و باید خطر تکراری و بیمزهشدن را به جان میخرید. سام درخشانی اما در کنار پژمان جمشیدی بسیار هوشمندانه عمل کردند و با هوشیاری کامل جنس کمدی تلویزیونی خود را تبدیل به جنس کمدی سینمایی کردند، کاری که پیش از هرچیز نیازمند شناخت کامل نسبت به چهارچوبی است که هنرمند در آن هنر خود را عرضه میکند.
تگزاس | تکرار غیرتکراری
تنها یکسال از اکران «خوب بد جلف» میگذشت که سام درخشانی و پژمان جمشیدی بار دیگر توانستند گیشههای سینمای ایران را اینبار با فیلمی از مسعود اطیابی فتح کنند. اگرچه به عقیدهی برخی سام درخشانی و پژمان جمشیدی درحال تکرار کردن خود بودند، اما تکراری که به موفقیت برسد فاقد ایراد است.
سام درخشانی و پژمان جمشیدی با گذشت چند سال، تبدیل به دوستانی صمیمی در پشت دوربین شده و این صمیمیت توانست به همکاریهای مقابل دوربین این دو بازیگر کمک شایانی نماید. آنها در «تگزاس» توانستند زوجی که خلقشدهی ذهن پیمان قاسمخانی بود را بدون او زنده نگه دارند و همچنان برای مخاطب جذاب باشند. خلق کردن و از آن مهمتر جذاب نگهداشتن یک زوج کمدی در سینمای ایران کمسابقه است که سام درخشانی و پژمان جمشیدی با موفقیت توانستند آن را انجام دهند.
گسل | کمدی تنها
اگرچه سریال «گسل» به کارگردانی علیرضا بذرافشان به اندازهی پژمان دیده نشد، اما بازی سام درخشانی در این سریال به اندازهای درخشان و قاعدهمند است که نمیتوان آن را از بهترینهای کارنامهی او کنار گذاشت. سام درخشانی در «گسل» اوج پختگی یک بازیگر کمدی را به نمایش میگذارد.
او در این سریال نقش محافظ معاون وزیر منابع و انرژیهای پاک را ایفا میکند، محافظی که به دنبال مبرا ساختن رئیس خود از تهمتی نابهجا و بهدستآوردن دل او و ازدواج کردن با دخترش به هر دری میزند. سام درخشانی در «گسل» تکنوازیای خیرهکننده از خود به نمایش میگذارد و خود را تبدیل به یکی از بهترین بازیگران کمدی تلویزیون ایران میکند. گسل امضای نهایی سام درخشانی بر بخش کمدی کارنامهی تلویزیونیاش است. او از سال ۱۳۹۶ تا به امروز در تلویزیون نقشآفرینی دیگری نکردهاست.
قدغن | متفاوتتر از همیشه
در «قدغن» شاهد سام درخشانی با کولهباری از تجربه هستیم، او در این فیلم برخلاف نقشهای کمدی موفق سالهای اخیر خود، درامی موفق از خود به نمایش میگذارد. فیلم قدغن به تهیهکنندگی حسین فرحبخش و کارگردانی مجید مافی است. این فیلم هنوز به اکران مردمی نرسیدهاست و باید دید آیا سام درخشانی در نقش جدی هم به اندازهی کمدی میتواند مخاطبان را جذب نماید یا خیر. جدای از اینکه نتیجهی اکران «قدغن» چه باشد، سام درخشانی با ترکیب کردن تجربهی سالها بازیگری، گشودگی ذهنی نسبت به ژانرهای مختلف و خطرپذیری بالا توانسته تبدیل به نامی آشنا برای مخاطبان سینما و تلویزیون ایران یک دههی اخیر شود.