مروری بر برندگان سیمرغ بلورین «بهترین فیلم» جشنواره فیلم فجر در دهه نود

نویسنده: جلال الدین بهرام

 به بهانه‌ی نزدیک شدن به آغاز  جشنواره فجر ۱۴۰۰ نگاهی داریم به برندگان ادوار گذشته. در این مقاله نیز در ادامه‌ی مقالات قبلی که به معرفی و بررسی بهترین بازیگران نقش اصلی و مکمل زن و مرد در سه دهه‌ی هفتاد، هشتاد و نود پرداختیم، اینک قصد داریم «بهترین فیلم» در دهه نود را معرفی کنیم.

۱۳۹۰ |  سیمرغ بلورین اعطا نشد.

در این دوره فیلم سینمایی ملکه به  تهیه کنندگی سید ابوالقاسم حسینی، فیلم سینمایی نارنجی پوش به  تهیه کنندگی داریوش مهرجویی، فیلم سینمایی ضد گلوله  به تهیه کنندگی رضا رخشان، فیلم سینمایی پل چوبی به  تهیه کنندگی مهدی داوری و علی سرتیپی، فیلم سینمایی روزهای زندگی  به تهیه کنندگی سعید سعدی  و فیلم سینمایی بوسیدن روی ماه به  تهیه کنندگی منوچهر محمدی نامزد دریافت سیمرغ بلورین بهترین فیلم بودند. اما هیئت داوران هیچ کدام از این آثار را شایسته دریافت سیمرغ تشخیص نداد. با این حال، فیلم سینمایی ضد گلوله  به تهیه کنندگی رضا رخشان  و فیلم سینمایی روزهای زندگی  به تهیه کنندگی سعید سعدی، دیپلم افتخار دریافت کردند.

 

۱۳۹۱ | استرداد  به تهیه کنندگی محسن آقا علی اکبری

استرداد

شوروی می‌بایست بابت بدهی باقی مانده از جنگ جهانی دوم یازده تن طلا به ایران تحویل دهد…

فیلم سینمایی استرداد فیلمی در مورد غرور ملی، ایستادگی در برابر زور و تهدید است. فیلمی که به ماجرایی تاریخی می‌پردازد اما گویی داستانی مربوط به همین روزها را روایت می‌کند.

فیلم سینمایی استرداد در حالی برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلم شد که  در این بخش فیلم سینمایی دربند به تهیه کنندگی امیر سمواتی، فیلم سینمایی برلین ۷- به تهیه کنندگی سیامک پورشریف، فیلم سینمایی گناهکاران به تهیه کنندگی فرامرز قریبیان و فیلم سینمایی دهلیز به تهیه کنندگی سید محمود رضوی نامزد دریافت این جایزه بودند.

 

۱۳۹۲ | آذر، شهدخت، پرویز و دیگران به تهیه کنندگی سید جمال ساداتیان

آذر شهدخت و دیگران

در این دوره دو فیلم به شکل همزمان برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلم شدند:

پرویز(مهدی فخیم زاده) بازیگر معروف سینما است. یک روز به شکل اتفاقی همسر پرویز، شهدخت(گوهر خیراندیش) سر صحنه فیلمبرداری حاضر می‌شود و کارگردان از او می‌خواهد نقشی کوتاه بازی کند. بازی شهدخت مورد توجه منتقدان ایرانی و خارجی قرار می‌گیرد و شهدخت یک شبه معروف می‌شود. پرویز ولی تحمل چنین چیزی را ندارد…

فیلم سینمایی آذر، شهدخت، پرویز و دیگران درباره پیچیدگی‌های زندگی خانوادگی و ازدواج است. مشکلات که هر سال در قالبی تازه رخ می‌نمایانند.

 

۱۳۹۲ |  رستاخیز  به تهیه کنندگی تقی علیقلی زاده

رستاخیز

پس از مرگ معاویه، یزید بن معاویه(بابک حمیدیان) خودش را خلیفه مسلمین اعلام می‌کند و از امام حسین(ع) که ساکن مدینه است توقع بیعت دارد . بکیر بن حر(آرش آصفی) مأمور به رساندن نامه یزید به مدینه می‌شود…

هر چند که فیلم سینمایی رستاخیز به شکل مستقیم به قیام امام حسین(ع) و یارانش می‌پردازد اما فیلم این داستان را نه به شکل مستقیم بلکه از طریق یک شخصیت جانبی روایت می‌کند. بدین ترتیب بیننده نیز همچون شخصیت اصلی این امکان را می‌یابد تا دو سوی ماجرا را درک کرده و ظالم و مظلوم را تشخیص دهد.

فیلم سینمایی آذر، شهدخت، پرویز و دیگران و فیلم سینمایی رستاخیز  به تهیه کنندگی تقی علیقلی زاده در حالی برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلم شدند که در این بخش فیلم سینمایی چ به تهیه کنندگی ابراهیم حاتمی‌کیا و بنیاد سینمایی فارابی، فیلم سینمایی شیار ۱۴۳ به  تهیه کنندگی محمدحسین قاسمی و ابوذر پورمحمدی و فیلم سینمایی قصه‌ها به  تهیه کنندگی رخشان بنی‌اعتماد نامزد دریافت این جایزه بودند.

 

۱۳۹۳ |  رخ دیوانه به تهیه کنندگی بیتا منصوری  

رخ دیوانه

ماندانا(طناز طباطبایی)،کاوه(صابر ابر)، مسعود(ساعد سهیلی)، پیروز(امیر جدیدی) و غزل(نازنین بیاتی) در یک قرار اینترنتی با هم آشنا شده و بر سر موضوعی عجیب شرط بندی می‌کنند.

فیلم سینمایی رخ دیوانه درباره به بن بست رسیدن جوانان در مواجهه با مشکلات زندگی است. فیلم تصویری تلخ از شرایط ارائه می‌دهد با این حال راهی برای رهایی باز می‌گذارد.

فیلم سینمایی رخ دیوانه در حالی برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلم شد که در این بخش فیلم سینمایی خداحافظی طولانی به تهیه کنندگی علی حضرتی و فرزاد مؤتمن، فیلم سینمایی دوران عاشقی به تهیه کنندگی علیرضا رئیسیان، فیلم سینمایی مزار شریف به تهیه کنندگی منوچهر شاهسواری  و فیلم سینمایی من دیه‌گو مارادونا هستم به تهیه کنندگی جواد نوروزبیگی نامزد دریافت این جایزه بودند.

 

۱۳۹۴ |  ایستاده در غبار به تهیه کنندگی حبیب والی‌نژاد  

ایستاده در غبار

احمد متوسلیان(هادی حجازی‌فر) فرماندهی سخت‌گیر و منضبط است و در راه مبارزه با دشمن از هیچ کوششی فروگذار نیست…

فیلم سینمایی ایستاده در غبار به زندگی احمد متوسلیان می‌پردازد. یکی از فرماندهان جنگ ایران و عراق که پس از موفقیت‌های چشمگیر در زمان جنگ، برای کمک به مردم لبنان راهی سوریه شد و پس از آن ناپدید گشته است.

فیلم سینمایی ایستاده در غبار در حالی برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلم شد که در این بخش فیلم سینمایی امکان مینا به تهیه کنندگی کمال تبریزی، فیلم سینمایی ابد و یک روز به تهیه کنندگی سعید ملکان، فیلم سینمایی آخرین بار کی سحر را دیدی؟ به تهیه کنندگی فرزاد موتمن و فیلم سینمایی دختر به تهیه کنندگی رضا میرکریمی نامزد دریافت این جایزه بودند.

 

۱۳۹۵ |  ماجرای نیمروز به تهیه کنندگی سید محمود رضوی  

ماجرای نیم‌روز

سالهای آغازین دهه ۱۳۶۰ مجاهدین در حال ترور مسئولین و بمب گذاری در سطح شهر هستند. در همین حال، رحیم(احمد مهران‌فر) گروهی متشکل از کمال(هادی حجازی‌فر)، حامد(مهرداد صدیقیان )، صادق(جواد عزتی) و مسعود(مهدی زمین‌پرداز) را در اطلاعات سپاه مدیریت می‌کند تا سر منشا این جنایات را پیدا کنند.

فیلم سینمایی ماجرای نیمروز فیلمی خوش ساخت در مورد شرایط پیچیده کشور در دهه شصت است. فیلمی که به دور از نوستالژی‌های معمول این گونه فیلم‌ها، تصویری جذاب از قرائت رسمی ماجراهای سیاسی آن سال‌ها ارائه می‌دهد.

فیلم سینمایی ماجرای نیمروز در حالی برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلم شد که در این بخش فیلم سینمایی بدون تاریخ، بدون امضا به تهیه کنندگی علی جلیلوند، فیلم سینمایی تابستان داغ به تهیه کنندگی جواد نوروزبیگی، فیلم سینمایی فِراری به تهیه کنندگی جهانگیر کوثری و فیلم سینمایی زیر سقف دودی به تهیه کنندگی پوران درخشنده نامزد دریافت این جایزه بودند.

 

۱۳۹۶ | تنگه ابوقریب به تهیه کنندگی سعید ملکان

تنگه ابوقریب

مجید(جواد عزتی)، خلیل(حمیدرضا آذرنگ)، حسن(امیر جدیدی)، رضا(مهدی پاکدل)،عزیز(علی سلیمانی) و علی(مهدی قربانی) بخشی از گردانی هستند که درگیر محافظت از تنگه ابوقریب می‌شوند…

فیلم سینمایی تنگه ابوقریب فیلمی در مورد رشادت و از خودگذشتی در راه رسیدن به آرمان است. فیلم به خوبی نشان می‌دهد شخصیت‌های داستان چگونه به پشتوانه‌ی اعتقادات قلبی جانشان را ایثار می‌کنند و در این راه به ورطه شعار نمی‌افتد.

فیلم سینمایی تنگه ابوقریب در حالی برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلم شد که در این بخش فیلم سینمایی به وقت شام به تهیه کنندگی محمد خزاعی، فیلم سینمایی بمب؛ یک عاشقانه به تهیه کنندگی پیمان معادی و احسان رسول‌اف، فیلم سینمایی دارکوب به تهیه کنندگی سید محمود رضوی، فیلم سینمایی سرو زیر آب به تهیه کنندگی سید حامد حسینی، فیلم سینمایی کامیون به تهیه کنندگی کامبوزیا پرتوی و فیلم سینمایی مغزهای کوچک زنگ‌زده به تهیه کنندگی سعید سعدی نامزد دریافت این جایزه بودند.

 

۱۳۹۷ | شبی که ماه کامل شد  به تهیه کنندگی محمدحسین قاسمی

شبی که ماه کامل شد

فائزه(الناز شاکردوست) دختر جوانی از جنوب شهر تهران است که عاشق جوانی شهرستانی به نام حمید(هوتن شکیبا) می‌شود. غافل از اینکه همسرش برادر عبدالمالک ریگی رهبر گروه تروریستی جندالله است.

فیلم سینمایی شبی که ماه کامل شد از معبر زندگی دو شخصیت اصلی داستان، به دنیای تیره و تاریک افکار و اعمال خشونت بار گروه تروریستی جندالله وارد می‌شود و به خوبی نشان می‌دهد تفکری غیر انسانی چگونه در وهله‌ی اول عشق و خانواده را نابود می‌کند.

فیلم سینمایی شبی که ماه کامل شد در حالی برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلم شد که در این بخش فیلم سینمایی ماجرای نیمروز: رد خون به تهیه کنندگی سید محمود رضوی، فیلم سینمایی سرخ‌پوست به تهیه کنندگی مجید مطلبی، فیلم سینمایی غلامرضا تختی به تهیه کنندگی سعید ملکان، فیلم سینمایی متری شیش و نیم به تهیه کنندگی سید جمال ساداتیان و فیلم سینمایی قصر شیرین به تهیه کنندگی رضا میرکریمی نامزد دریافت این جایزه بودند.

 

۱۳۹۸ | خورشید  به تهیه کنندگی امیر بنان و مجید مجیدی

خورشید

علی، پسر نوجوانی که مادرش(طناز طباطبایی) در آسایشگاه بستری شده از جانب خلافکاری(علی نصیریان) به مدرسه‌ای فرستاده می‌شود که یک زیرخاکی در آن مدفون است.

فیلم سینمایی خورشید فیلمی در مورد رستگاری است. سختی‌های زندگی کودکان کار و تصمیمات مهمی که ساده به نظر می‌رسند اما زندگی آنها را برای تمام عمر تغییر خواهند داد.

فیلم سینمایی خورشید در حالی برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلم شد که در این بخش فیلم سینمایی آتابای به تهیه کنندگی نیکی کریمی، فیلم سینمایی درخت گردو به تهیه کنندگی سید مصطفی احمدی، فیلم سینمایی روز صفر به تهیه کنندگی سعید ملکان و فیلم سینمایی شنای پروانه به تهیه کنندگی رسول صدرعاملی نامزد دریافت این جایزه بودند.

 

۱۳۹۹ | یدو  به تهیه کنندگی محمدرضا مصباح

یدو

ماه‌های آغازین جنگ تحمیلی. روزهایی که خانواده‌ها در شهرهای مختلف خوزستان به ناچار خانه‌شان را به امان خدا رها کرده و فرار می‌کنند. اما در این میان مادری(ستاره پسیانی) قصد ندارد خانه‌اش را رها کند…

فیلم سینمایی یدو فیلمی درباره مقاومت است. خالی نکردن میدان و ایستادگی در برابر دشمن. یدو روزهای سخت جنگ را به تصویر می‌کشد اما نه از منظر تهران نشینانی که بمباران باعث شده قدر داشته‌هایشان را بدانند، از منظر جنگ‌زده‌هایی که در حال از دست دادن همه چیزشان هستند.

فیلم سینمایی یدو در حالی برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلم شد که در این بخش فیلم سینمایی ابلق به تهیه کنندگی محمدحسین قاسمی، فیلم سینمایی بی‌همه چیز به تهیه کنندگی جواد نوروزبیگی و فیلم سینمایی زالاوا به تهیه کنندگی روح‌الله برادری و سمیرا برادری نامزد دریافت این جایزه بودند.

 

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.